Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Belediye Meclisi’nde depreme hazırlık ve raylı sistem tartışıldı

Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyeleri

Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyeleri olası bir deprem hazırlığı ve ulaşımda toplu taşıma sorununun çözümüne yönelik düşünülen raylı sistemi irdeledi

 

Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı sonunda Millet İttifakının oluşturduğu CHP’li ve İYİ Partili Belediye Meclis Üyelerinin önerileri ele alındı.
BİLİNÇLİ VELİ SEMİNERİ VE KREŞ YAPIM ÖNERİSİ
Afyonkarahisar Belediye Meclisi Ekim ayı toplantısı sonunda Meclis Başkanlığına İYİ Partili Üyeler; Harun Sağlam, Ahmet Hastürk, Murat Çelikbaş, Kadir Dalkılıç, Kadir Delikanlı, İbrahim Meydanoğlu tarafından iki ayrı önerge verildi. İlk önergede; 2020-2024 Stratejik Plan Kitapçığında Temel Performans Göstergelerinde Sahnelenen Tiyatro sayısının birden en az üçe çıkarılıp, eğitici çocuk tiyatrosunun kurulup, aynı kitapçığın seminer maddesine “Bilinçli Veli Eğitim Semineri” yapılacak ibaresi konulmasını istendi. İkinci önergede ise aynı kitapçığa Neşeli Çiçekler Mahalle Kreşleri açılacak maddesinin ilavesi önerildi.
“BELEDİYE KREŞ İŞLETEMİYOR”
Belediyelerin kreş açma yetkisine sahip olmadığını söyleyen Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, “Biz sadece kreş binasını yapıyoruz ama işletmesini yapamıyoruz. Böyle bir yasak durumumuz var. Bunu yapabilmemiz halinde ancak Milli Eğitim’e devrini yaparız. İşletmesini Milli Eğitim yapar. Bu bizim seçim beyannamemizde vardı. Ama 5393 Sayılı Belediyeler Yasasına göre Belediye olarak kreş işletemiyoruz. Seçimler sırasında ben bunu söylemiştim. Mesela bize o dönemde hastaneden bir teklif gelmişti. ‘Hastane çalışanlarına hastane içerisinde bir kreş binası yaparsanız biz kendimiz çalıştırırız’ diye bir teklif gelmişti. İlerleyen günlerde yaparız hastane çalışanları kendi çocuklarına bir eğitici bulur ilgilenirler.” dedi. Önergeler üzerinde çalışıp rapor hazırlanması için Eğitim Spor Komisyonuna oybirliği gönderildi.
MUHALEFET DEPREM SEFERBERLİĞİ ÖNERDİ
Belediye Meclis Üyeleri; H. Hüsnü Taşer, Abdullah Hocaoğlu, Bekir Lafçı, Murat Çelikbaş, Alaaddin Nakilcioğlu, Harun Sağlam Afyonkarahisar Belediyesinin deprem seferberliği ilan etmesini önerdiler. Öneri kapsamında; daha önce yaşanılan depremler ve son yaşanan 5,8 şiddetindeki İstanbul depreminin halkın afete karşı bilincinin tam olarak oluşmadığına dikkat çekildi. Öneride; afet bilinci ile ilgili Belediyelerin yapmakla yükümlü olduklarını, Belediye Başkanlarının 5393 Sayılı Belediye Kanunun 53. maddesine göre halkın olası afetlere hazırlık ve temel afet bilincinin oluşturulması, güvenli yaşam konularında bilinçlendirilmesi için cd, kitap, tiyatro, söyleşiyle bilinçlendirilmesi gerektiği bildirildi. Ayrıca Belediye’den kriz ekibi, halk bünyesinde de yerel afet gönüllüleri birimler oluşturulması gerektiğine değinildi.
“BELEDİYE DEPREM SEMİNERLERİ DÜZENLEYEBİLİR”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Vali Mustafa Tutulmaz’ın Başkanlığında AFAD İl Müdürlüğü ile Belediye olarak depremle ilgili ortak bir çalışma olduğunu söyledi. Belediye’nin ekipleriyle olası bir depreme yönelik çalışma içerisinde olduğunu vurgulayan Zeybek, mahallelerde deprem gönüllüsü oluşturulması noktasında gerekli görüşmelerin yapılabileceğini, eğitici seminerler düzenleyebileceklerini dile getirdi.
“MARMARA DEPREMİNDE CEHENNEMİ GÖRDÜK”
Konu hakkında söz alan Alaaddin Nakilcioğlu, teknik olarak 40 gün içerisinde betonarme binaların yapımıyla ilgili meslek hayatı boyunca 4 sefer yönetmelik değiştiğini söyledi. Nakilcioğlu, “Afet Yönetmeliği 4 sefer revize oldu. Şimdi düzgün bina üretmeye çalışıyoruz. 30 yıl önce yapılan bina ile şimdiki binalar arasında çok fark var. Afet bilinci olayı ülkemizde henüz oluşamadı. Bir depremi yaşadıktan 10 gün sonra bu olay unutuluyor. Ben bir mail aldım. İstanbul Üniversitesi’nde Mikdat Kadıoğlu isimli bir hocamız var. Kendisi afet bilinci ile ilgili hakikaten Türkiye de yol almış, dünya çapında Belediyelere danışmanlık hizmeti vermiş bir hocamızdır. Diyor ki bir depremde her şeyi kamudan beklemek yanlış oluyor. Meclis Üyesi Yılmaz Kasap kardeşim de bilir. Biz büyük Marmara Depremi sonrası bölgeye gitmiştik. Adapazarı’nda bizim Ambaryolu gibi bir binalar zemin sıvılaşması veya zeminin iyi olmamasından dolayı yıkıntıları, yana yatmaları gördük. Tamamen bir cehennemi gördük. İnsanlarımızda deprem bilinci halen yok. Bizim amacımız deprem konusunda halkımızın bilinçlendirilmesidir. Muhtarlarımız görev alsınlar, bir yıl süreli afet gönüllüleri oluşsun. Ülke olarak Japonya gibi hazır olmamız gerek. Hakikaten deprem haritası değişti. Klasik laflardandır ama hakikaten depremle yaşamaya alışmamız gerekiyor.” dedi.
“DEPREME HAZIRLIK ÇOK YÖNLÜ DEĞERLENDİRİLİYOR”
İtfaiye Müdürü Cem Kasapoğlu, birim olarak olası bir depreme karşı çalışmalar yürüttüklerini AKUT Derneği ile kanunun ilgili fıkrası doğrultusunda bir protokol taslağı hazırladıklarını ifade etti. Gönüllü İtfaiyecilik Teşkilatı oluşturulacağını belirten Kasapoğlu, itfaiye teşkilatının yangına müdahaleyi, AFAD’ın arama kurtarmayı öğretirken AKUT Derneğinin de gereken desteği sunacaklarını bu konularda mahallelere inmeyi düşündüklerini sözlerine ekledi. Konu Eğitim Komisyonunda incelenecek.
KASAP: ELİMİZDEN GELEN KATKIYI SUNARIZ
MHP Belediye Meclis Üyesi Yılmaz Kasap, depremin başlı başına önemli bir başlık olduğunu söyledi. 3 Şubat Sultandağı depreminden örnek veren Kasap, “Örneğin Sultandağı depreminde hazır beton olmayan binalarda karkas iskelet yapı duvarlarla ayrışma gösteriyor. Depremden sonra yaptığım incelemelerde şunu gördüm; Bu tür inceleme ve çalışmayı yapan arkadaşlarımız da fark etmişlerdir ki sanki bir ayıpmış da o ayıbı örtmek istermişçesine hemen depremden sonra iskeleler kuruldu, çatlayan sıvalar tamir edildi. Güya bu ayıplar hemen kapatıldı. Halkımızın bu noktada bilinçlenmesi gerektiği burada ortaya çıkıyor. Biz depremin ne olup binaların kaç şiddetinde bir depreme dayanıklı olduğuna bakmamız gerekiyor. Konut alırken veya konut tutulurken o konutun özelliklerinin bilinmesi gerekiyor. Depremle ilgili bir çalışmasını biz yalnız bırakmaz elimizden gelen katkıyı her zaman sunarız.” diye konuştu.
DEPREME HASSAS VE ÇOK YÖNLÜ İNCELEME
Yılmaz Kasap’a teşekkür eden Mehmet Zeybek, Afyonkarahisar’ın birinci derecede deprem kuşağında olduğunu, şehirdeki mühendislerin tamamına yakınının deprem konusunda elini taşın altına koyacaklarından şüphe duymadığını ifade etti. Zeybek, Eğitim Kültür Spor Komisyonu’nun yanı sıra konu hakkında Kent Konseyi’nin de bir çalışma yapılacağını bildirdi. Konu gelecek meclis toplantısında değerlendirilecek.
ÇELİKBAŞ STRATEJİK PLANI DEĞERLENDİRDİ
Belediye Stratejik Planına yönelik Meclis Üyesi Murat Çelikbaş görüşlerini açıkladı. Stratejik Planının birinci sayfasında tespitlerin yer aldığını belirten Çelikbaş, “Anket çalışmalarının sonuçlarını görüyoruz. Personelin kurum için sorun yaşadığı aşikârdır. Ancak hedeflere baktığımızda kurumsal kapasiteyi geliştirmekle ilgili bir hedef var. Alt başlığı Belediye Hizmetlerine Halkımızın Gönüllü Katılımıyla Yönetime Katkı Sunmasıdır. Kurum içi iç paydaş analizindeki verilerin Stratejik Plan çerçevesinde gelecekte kurumsal faaliyet olarak yer verildiğini görüyoruz. Hedeflere baktığımızda yol yapımı, trafik ve park, bahçe düzenlemeleriyle ilgili bütçe tespiti yapıldığı görülüyor. Belediye Başkanımızın seçim bildirgesinde de vardı, bu Stratejik Planda da var olan şeffaflık, katılımcılık, temiz çevre, temiz şehircilik, yaşanabilir şehir olmak noktasında geleceğe yönelik hedef olmadığını görüyorum. Bin çalışma ve proje yoktur. Bunun hakkında bilgilendirilmek isterim” şeklinde konuştu. Mehmet Zeybek, Çelikbaş’ın sorduğu değerlendirmelerin geçmişe ait değerlendirmeler olduğunu ifade etti.
“RAYLI SİSTEM TOPLU TAŞIMA SORUNUNU ÇÖZER”
Murat Çelikbaş, şehrin insanları olarak şehri idare edenlerin vizyonlarının yansıyacağı bir Stratejik Plan beklentisi olduğunu ifade etti. Vizyonun ve misyonun planda yer bulması gerektiğini söyleyen Çelikbaş, “Bizler 4,5 yıl boyunca şehrin yönetiminde yer alacağız. Halkımıza hedeflerimizi bunlara ulaşmak için gerçekleştireceğimiz projeleri bu şeklinde sunmamız gerektiğini düşünüyorum. Olumsuz bir muhalif yaklaşımda bulunduğum düşünülmesin. Seçim öncesi Başkanımızın vaatlerinden biri olan ulaşımla ilgili raylı sistem var. Ben şahsen raylı sistem üzerinde ne kadar durulursa o derece de ulaşım sorununun çözüleceğinden inananlardanım. Açıkçası hedeflerde raylı sisteme yeterince yer verilmediğini düşünüyorum. Bana göre bu çok önemlidir. Bir de ulaşımla ilgili olarak toplu taşımacılığa yönelik çok fazla bir şey göremedim.” ifadelerini kullandı.
“PLAN ŞEHRİN 5 YIL SONRASINI GÖSTERİYOR”
Stratejik Planı tüm paydaşlarıyla, halk için bir nevi bir anayasa, yön veren bir belge olarak gördüğünü söyleyen Çelikbaş şöyle konuştu:
“Fikirler üzerinde tartışılacak mecliste plana yönelik bir ara toplantı daha yapılabilir. Madem böyle bir belge hazırlandı bunun üzerinde hepimizin onay verdiği, katkımızın olması gerektiğine inanıyorum. Başkanımızın söylediği üzere pek çok sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler bu plana katkı vermiştir. Başkanımız olumsuz tespitlerin geçmiş dönemi ait olduğunu belirtti. Ama güncellenmesi, revize edilip burada her türlü fikrin alınması, anket çalışmasında fikir beyan etsek de daha geniş katılımlı olması gerektiğine inanıyorum. Çünkü bu Stratejik Plan 5 yıl sonra Afyonkarahisar’ın nerede olacağını görmemize yarayacak bir belgedir.”
“METROBÜS KULLANIMI DAHA VERİMLİ”
Mehmet Zeybek, gerek görülmesi halinde tekrar ilgililerle görüşülüp Stratejik Planda revizyona gidilebileceğini ifade etti. Raylı sistem çalışmasının şu anda proje aşamasında olduğunu kaydeden Zeybek şunları söyledi:
“Projeyi DDY Genel Müdürlüğü yapacak. Proje bedeli ayrılmıştı. Ama TCDD 7. Bölge Müdürlüğü projenin kendilerine ait olduğunu bildirince ayrılan bütçe Bölge Müdürlüğüne aktarıldı. Çalışma devam ediyor. Bu hususta İstanbul ve Gazi Üniversitelerinden profesörlerle, geçtiğimiz hafta da İstanbul Ticaret Üniversitesi’nden Ulaşım Bölüm Başkanı Prof. Mustafa Ilıcalı ile görüştük. Üç üniversite profesörünün müştereken söyledikleri; Bir şehrin 10 yıl sonrasını hesap ediyorsanız toplu taşımada lastikli araçları tercih etmelisiniz. Ama şehrin yüz yıl sonrasını hesap ediyorsanız raylı sistem vazgeçilmezdir dediler. İnşallah böyle bir çalışmamız var. Ulaştırma Bakanlığı bu hususta yardımcı olacağını ifade etti. Bunu Afyon’a kazandırmaya gayret sarf edeceğiz. Keza Sayın Ilıcalı, metrobüs kullanımının daha verimli olup raylı sistemden dörtte bir oranda daha ucuz olduğunu ifade etti. Geçtiğimiz hafta Ulaştırma Bakanlığı’ndan randevu alıp Güney Kore’de bu işi yapan firma ile görüşmeye gideceklerdi. İnşallah geldiklerinde onlardan tekrar fikir alacağız.”
Belediye Stratejik Planı oylama sonucu kabul edildi. Murat Çelikbaş oylama öncesi, bu planın önemli bir konu olduğunu Belediye yetkili ve görevlilerinin evrakları oylamadan daha önce kendilerine ulaştırmasını talep etti. Belediye Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısı 1 Kasım Cuma akşamı saat 18:00’de başlayacak. >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti