Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bir sikke, bir rozet, bir kolye…

Bu haberin fotoğrafı yok

Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde sergilenen sikke, tanıtım için ilham oldu. Sikkenin orijinal boyutuyla kalıbının alınıp erkekler için rozet, kadınlar için kolye yapılması planlanıyor

Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde sergilenen yaklaşık 2 bin 600 yıllık sikke, Afyon’un tanıtımında kullanılmak üzere ilham kaynağı oldu. Afyonkarahisar Müze Müdürlüğü’nde çalışan Mustafa Yamaner, Afyonkarahisar’ın sucuk ve lokumdan ibaret bir şehir olmadığına dikkat çekerek tarihi ve kültürel zenginliklerin de turistler tarafından öğrenilmesinin sağlanması gerektiğini belirtti. Afyonkarahisar’a gelen turistin, evine Afyon’la ilgili bir hatıra götürebilmesi gerektiğini kaydeden Yamaner, “Müzemizde 2 bin 600 yıllık bir sikke var. Şuhut’ta basılmış, Sinada sikkesi. Zeus’un fotoğrafı var. Para üzerinde haşhaş, iki tane güneş ve başak var. Bu orijinal bronzdur. Bunun orijinal kalıbını alalım, Bakanlığımızdan izin alalım, erkeklere rozet, kadınlara kolye yaptıralım, dedik. Bunu da özel kutularda yapacağız. Bunun çalışması ile uğraşıyoruz” dedi.
Çok önemli bir hediye
Kutu içinde sikkenin tarihini anlatan Türkçe ve İngilizce yazılar olacağını söyleyen Yamaner, “Kutunun içinde bu paranın tarihini anlatan Türkçe ve İngilizce yazılar olacak. Herkese verilebilecek bir hediye değil, maliyetli. Bunun için kaynağımız da yok. Bunu borçlanarak yapıyoruz. Bunu bitirdiğimiz zaman bunu yapacak firma, bunun maliyetlerini karşılayacaktır. Afyon’a gelen yabancılar için çok önemli bir hediyedir” diye konuştu.
En geç Eylül’de biter
Sikke örnek alınarak oluşturulan rozet ve kolyelerin çarşıda satılmayacağını, bundan kâr etmeyi düşünmediklerini kaydeden Yamaner, “Bu sikkenin hatırası olan rozet ve kolyeler, otellerde uzun süre konaklayan insanlara hediye olarak verilebilir. Çok kişide olmayacağı için çarşıda satılmayacağı için özel olacak. Genç nesil bu tür şeylere çok meraklı. Bunun ebadı 25 kuruş büyüklüğündedir. Orijinal biçimde kalıbı alındı, iki tane örnek yapıldı. İki örnekten hocamıza gösterdik. Biraz daha detay çalışılacak. Bunu en geç Eylül’de bitiririz. Sayın Valimiz ve İl Müdürümüze de gösteririz. Bu bizim adımızı şehir olarak duyurur” ifadelerini kullandı.
Başka çalışmalar da var
Öte yandan Yamaner, fotoğraflarla Afyonkarahisar kitabı çıkarmak istediklerini, ayrıca Afyonkarahisar’ın büyük bir posterini hazırladıklarını da vurguladı. Yamaner, bu posterin okullarda asılması hâlinde öğrencilerin Afyonkarahisar’la ilgili ayrıntıları birinci elden alma imkanına ulaşacaklarına dikkat çekti. Müze ile ilgili de çalışma yürütmek istediklerini, misafirlere takdim edilebilecek bir Müze Kataloğu tasarladıklarını söyledi. (Kocatepe)