Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

BIST 500 Endeksi Nedir? Hesaplama Yöntemi Değişti mi?

BIST 500 endeksi nedir? Neye denir ve hesaplama yöntemi değişti mi? İşte yanıtlar.

BIST 500 endeksi nedir?

Borsa İstanbul, son dönemin revaçtaki yatırım mecralarından biri. Yıl içerisinde hatırı sayılır bir yükseliş kaydeden yatırım aracı, özellikle yaz aylarından sonra büyük ivme yakaladı. Son haftalarda yatay seyir izlemekle birlikte genel itibarıyla uzun dönem yatırımcısına kazanımlar sağladığı görüldü.

Borsa ile ilgili bilgiler, sıklıkla merak ediliyor ve yatırımcısı olsun, olmasın herkes tarafından yoğun şekilde araştırılıyor. Bu kapsamda öne çıkan merak konularından biri de şüphesiz BIST 500. Peki BIST 500 endeksi nedir? Neye denir ve hesaplama yöntemi değişti mi? İşte yanıtlar.

 

BIST 500 ENDEKSİ NEDİR?

 

Yakın zamanda hesaplaması ile ilgili bazı değişikliklere gidildiği duyurulan BIST 500 nedir? BIST 500, özetle Türkiye’de faaliyet gösteren tek borsa olan Borsa İstanbul içerisinde işlem gören en büyük ölçekli 500 şirketi ifade eder. Söz konusu 500 şirketin fiyat ve performansını izleyen hisse senedi endeksine BIST 500 denir. BIST 500 endeksi içerisinde, en büyük 500 şirket yer alır ve bunlarla ilgili bilgiler görülebilir.

 

Borsaya dair öne çıkan yatırım alanlarını oluşturan en büyük 500 şirket, ilgi ile takip edilmektedir. Peki son dönemde kamuoyunun dikkatlerini üzerine toplayan diğer gelişme, BIST 500 hesaplamasına ilişkin değişiklik hangi detayları barındırıyor? Nasıl bir değişikliğe gidildi?

 

BIST 500 ENDEKSİ HESAPLAMASI DEĞİŞTİ

 

Borsa İstanbul, BIST 500 Endeksi’nin 22 Aralık 2023 itibarıyla eş anlı verilerden hesaplanmaya başladığını açıkladı. Daha önce gün sonu verilerinden hesaplanmaktaydı. Borsa İstanbul AŞ’nin konuya ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu (KAP) açıklamasında şu ifadelere yer verilmişti:

”Borsamız tarafından 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren BIST 500 Endeksi’nin hesaplanmaya başlamasına karar verilmiştir. Borsa İstanbul’da işlem gören 500 pay BIST 500 Endeksi kapsamında yer almakta olup, BIST 500 Endeksi 1 Kasım 2023 tarihinden itibaren gün sonu verilerden, 22 Aralık 2023 tarihinden itibaren eş anlı verilerden hesaplanmaya başlamıştır.”

 

TÜRK EKONOMOMİSİNİN LOKOMOTİFİ ŞİRKETLER

 

Türkiye ekonomisinin önemli kesimini oluşturan en büyük 500 şirkete ilişkin BIST 500 nedir sorusuna dair bir diğer tamamlayıcı madde de endeksin nasıl hesaplandığı. Bu kapsamda endeks hesabı için 500 şirketin piyasa değerlerinin toplamı 500’e bölünür.

 

Söz konusu gösterge, yerli-yabancı fark etmeksizin yatırım yapmak isteyenler için önemli göstergelerden biridir. Zira endeks yakından izlenerek Türk ekonomisinin genel performansı hakkında değerlendirmelerde bulunulabilir, bilgi edinilebilir.

 

Öte yandan BIST 500 performansı değişkenlere bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Bu noktada öne çıkan faktörlerin başında ekonomik koşullar, siyasi gelişmeler ve küresel piyasalardaki gidişat gelir.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti