Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Böbreklerinizi koruyun”

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü

Afyonkarahisar İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz böbreklerin korunması konusunda vatandaşlara uyarılarda bulundu.
Böbreklerin insan vücudunda oluşan atıkların kandan süzülerek su ile dışarı atılmasını sağlayan önemli organlar olduğunu hatırlatan İl Sağlık Müdürü Serhat Korkmaz, “Diğer bütün organlar gibi böbreklerin de çeşitli hastalıkları vardır. Ancak böbrek işlevinin yıllar süren uzun bir dönemde ilerleyici kaybı söz konusu olduğunda kronik böbrek hastalıkları ortaya çıkmaktadır ki böbrek işlevinin kaybı kritik bir düzeye ulaştığında böbrek yetmezliği gelişir ve vücudun bütün organlarını etkileyen ciddi sorunlar çıkar” dedi.
Dünyada her on kişiden birinde böbrek hastalığı bulunduğunu belirten İl Sağlık Müdürü Korkmaz böbrek sağlığıyla ilgili uyarılarını şöyle sıraladı:
“Ülkemizde Türk Nefroloji Derneğinin gerçekleştirdiği araştırmaya göre; 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığı mevcuttur. Erken teşhis edilemeyen kronik böbrek hastalığı; böbrek işlevinin ilerleyici kaybı sonucu son dönem böbrek yetmezliği ile kronik böbrek hastalığına eşlik eden kalp-damar hastalıklarına bağlı erken ölüm riskini beraberinde getirmektedir. Böbrek yetmezliği gelişen hastaların hayatını sürdürebilmesi için diyaliz, daha ileri dönemde ise böbrek nakli tedavilerinin uygulanması gerekmektedir. Bu tedavi yöntemlerinin maliyeti oldukça yüksektir. Her yıl Mart ayının ikinci Perşembe günü olarak belirlenen ‘Dünya Böbrek Günü’ bu yıl 8 Mart Dünya Kadınlar Gününe tesadüf ettiğinden ve böbrek enfeksiyonlarının kadınlarda daha sık görüldüğünden dolayı, bu yılki Dünya Böbrek Günü teması ‘Böbrekler ve Kadın Sağlığı’ olarak belirlenmiştir. Düzenli egzersiz, sağlıklı beslenme, vücut ağırlığının kontrolü, tuzun azaltılması, yeterli sıvı alınması, sigaradan uzak durulması, ağrı kesici ilaçlardan kaçınılması, kan basıncının ve kan şekerinin kontrol altında tutulması gibi önlemlerle kronik böbrek hastalıklarından korunulabilmektedir. Ancak risk grubunda olanların (diyabetliler, yüksek tansiyonu olanlar, kalp hastaları, fazla kilolular, ailesinde böbrek hastası olanlar, sigara içenler ve yaşı 60’tan büyük olanlar) düzenli olarak böbrek hastalığı yönünden kontrollerini yaptırmaları erken teşhis ve tedavi açısından önem taşımaktadır. Dünya Böbrek Günü vesilesiyle; böbrek hastalığı teşhisi konup tedavileri devam eden bütün hastalarımıza acil şifalar diliyorum.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti