Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Bolvadin depreminin 19’uncu yıldönümü

Bolvadin depreminin 19’uncu yıldönümü

15 Aralık 2000 tarihinde meydana gelen Bolvadin depreminin 19’uncu yıldönümü

15 Aralık 2000 tarihinde merkez üssü Afyonkarahisar’ın Bolvadin ilçesi olan ve saat 18.44’de meydana gelen 5.8 büyüklüğündeki depremde 6 kişi yaşamını yitirmişti. Ölüm olayları Konya’nın Akşehir ilçesinde yaşanmıştı.
1 evin yıkıldığı Akşehir’de 1 kadın kalp krizi geçirip can verdi. İlçeye bağlı Yaşarlar Köyü’nde yıkılan camide teravi kılanlardan 5’i öldü. 10 ilde hissedilen depremde 65 kişi de hastanelik oldu.
İç Anadolu bölgesi 15 Aralık 2000 tarihinde saat 18.44’te merkez üssü Afyon’un Bolvadin İlçesi olan Richter ölçeğine göre 5.8 büyüklüğünde depremle sarsıldı. Vatandaşları teravi namazında yakalayan sarsıntı sırasında Konya’nın Akşehir İlçesi, Yaşarlar Köyü’nde bir cami minaresiyle birlikte namaz kılanların üzerine çöktü, 5 vatandaş yaşamını yitirdi. Akşehir’de bir kişi kalp krizi geçirerek öldü. Depremde toplam 65 kişi hastanelere kaldırıldı.
Yaklaşık 30 saniye süren deprem, Konya, Isparta, Eskişehir, Antalya, Ankara, Aksaray, Karaman, Kayseri, Nevşehir ve Niğde illerinde de hissedildi. Depremin merkez üssü Bolvadin İlçesi’nde büyük panik yaşandı. Evlerin balkonundan atlayan, kaçarken düşen ve korkudan şoka giren 25 kişi Bolvadin Devlet Hastanesi’ne başvurdu. Konya’nın Ilgın İlçesi’nde biri ağır 17, Akşehir İlçesi’nde 25 ve Konya’da 12 kişi çeşitli hastanelerde tedavi altına alındı. Deprem, Konya’nın özellikle Bolvadin’e yakın Hüyük, Doğanhisar, Tuzlukçu, Yunak, Çeltik ve Beyşehir ilçelerinde daha çok hissedildi. Akşehir İlçesi’nde Konya’da ikinci kattaki evlerinin balkonundan atlayan 50 yaşındaki Emine Karakaya adlı bir kadının kolu ile yine ikinci kattan atlayan 29 yaşındaki Ahmet Alkan’ın bacağı kırıldı.
Bolvadin başta olmak üzere bazı yerleşim merkezlerinde binaların camları kırıldı, bacalar düştü, duvarları çatladı. Afyon’un Sultandağı İlçesi’nde elektrik direkleri depremde yıkılınca bazı semtler karanlıkta kaldı. Çok katlı binaların büyük bölümünün duvarlarının çatladığı 5.8’lik depremden sonra gelen hafif şiddetteki artçı şoklar devam ederken özellikle Bolvadin ile çevredeki Emirdağ, Eğirdir, Sandıklı, Akşehir ilçeleri ve köylerinde korku içinde bekleşen vatandaşlar uzun süre evlerine giremedi.