Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borsa İstanbul Nedir Ne İşe Yarar?

Kısa adı BİST olan ve finansal ekosistemin odak noktası konumundaki Borsa İstanbul nedir ne işe yarar? İşte yanıtlar.

Kısa adı BİST olan

Tayvan’dan İsviçre’ye, Brezilya’dan Japonya’ya borsası olan tüm ülkeler, bu sayede yatırımcıları birleştirir, ticaret faaliyetleri güvenli bir ortamda gerçekleşir. Borsa kurumları, sadece ülke adları taşımaz, Paris Borsası, Lizbon Borsası, Brüksel Borsası gibi şehirlerle ifade edilen kurumsal yaklaşımlar da taşırlar. İşte Türkiye’de de Borsa İstanbul, bu tür bir yaklaşım taşır. Peki kısa adı BİST olan ve finansal ekosistemin odak noktası konumundaki Borsa İstanbul nedir ne işe yarar? İşte yanıtlar.

 

BORSA İSTANBUL NEDİR NE İŞE YARAR?

 

Borsa İstanbul, Türkiye’nin borsasıdır. Türkiye’de faaliyet gösteren tek borsa olması yönüyle ayrı bir yönü de vardır. Esasen rekabetçi ve güvenilir bir ortamda yatırım yapılabilmesini sağlar. Ayrıca son yıllarda yatırımcılar tarafından önceki dönemlere göre çok daha yoğun şekilde ilgiye mazhar durumda olduğunu belirtelim. Zira Borsa İstanbul, zaman zaman manşetlere de yansıyan verilerle rekor yatırımcı sayısı artışlarına sahne oluyor.

 

Borsa İstanbul, daha önce belirtildiği gibi Paris Borsası, Lizbon Borsası gibi şehir adı taşıyor. Türkiye Borsası gibi bir isimlendirme yerine tercih edildiği kaydediliyor. Bu kullanım biçimi dünyada da oldukça yaygın; Çin’de Shanghai Borsası, Hindistan’da Bombay Borsası gibi birçoğunda da bu tercih ediliyor. Bu arada dünyanın en kalabalık nüfusa sahip ülkesi Çin’de birden fazla borsa kurumu bulunduğunu belirtelim. ABD’de de durum aynı. Borsa İstanbul nedir sorusuna verilecek en net yanıt Türkiye’nin tek borsa kurumu olduğu. 1986’da İstanbul Menkul Kıymetler Borsası ya da daha çok bilinen şekli ile İMKB olarak faaliyete geçen kurum, 2013 itibarıyla isim değişikliğine giderek Borsa İstanbul adını aldı. Borsa İstanbul’un kısaltması olan BİST de finansal ortamlarda yaygın şekilde kullanılıyor. Günümüzde borsa üzerinden hisse senedi alım-satım faaliyetlerinde bulunan yatırımcılar, Borsa İstanbul bünyesindedir. Peki Borsa İstanbul ne işe yarar?

 

BORSA İSTANBUL NE İŞE YARAR, FAALİYETLERİ NELERDİR?

 

Borsa İstanbul, teme amaç olarak yasalar çerçevesinde sermaye piyasası araçları ile kambiyo, kıymetli taş, madenler, vb. kısa adı SPK olan Sermaye Piyasası Kurulu’nca uygun bulunan sözleşme, diğer belgeler, özetle borsada işlem görmesi uygun olan değerlerin satın alınması ve satılmasını mümkün kılar. Borsada işlem görmeye uygun değerler, serbest rekabet koşullarının istikrarlı ve güvenilir bir ortam ekseninde şekilde işlem görür. Alım-satımların pratik ve efektif şekilde olması da Borsa İstanbul’un esasları arasındadır. Kurum, SPK tarafından denetime tabidir.

 

BORSA İSTANBUL İŞLEM SAATLERİ KAÇTA BAŞLAR?

 

İşlem saatleri değişiklik gösterebilir, bununla birlikte Pay Piyasası’nda Tam Gün ve Yarım Gün açılış emir toplama 09:40’da, Vadeli İşlem ve Opsiyon Piyasası’nda Tam gün ve Yarım Gün seansları pay türev pazarında 09:30’da, Borçlanma Araçları Piyasası’nda seans 09:30’da başlar. Kıymetli Madenler Piyasası’nda 24 saat işlem yapılabilir. Ödünç İşlemleri Piyasası ile Elmas ve Kıymetli Taş Piyasası 09:45’te açılır.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti