Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Borsa Neye Göre Yükselir Neye Göre Düşer?

Yerel ve uluslararası borsalarda milyonlarca yatırımcı hemen her gün borsada işlem yaparken, borsaya yatırım yapan herkes, fiyatların neden düştüğünü veya yükseldiğini anlamaya çalışır. Peki, borsa neye göre yükselir neye göre düşer?

Yerel ve uluslararası borsalarda

Türkiye ve  dünya genelinde yatırımcılarının en çok tercih ettiği finansal enstrümanlarından olan borsada yatırımcı sayısı her geçen gün artmaktadır. Hal böyle iken borsaya yatırımcı yapan milyonlara kişi borsa ile ilgili araştırma yapmaktadır. Borsaya yatırım yapan yatırımcıların borsa hakkında merak ederek araştırdık konuların başında borsada fiyatların neye göre yükselir neye göre düştüğü gelmektedir.  Bu sorunun cevabını sizler için araştırdık. Detaylar haberimizde.

Borsa da fiyatları etkileyen çok sayıda faktör bulunur. Bu fiyat hareketleri, kimi zaman ani ve beklenmedik bir şekilde meydana gelirken; bazen de birtakım somut sebep sonuç ilişkilerinin sonucu olarak ortaya çıkmaktadır.

Borsada hisse senetlerinin, özellikle uzun vadede değer kazandıkları görülse de, fiyatlar  sürekli olarak yükselmez Tıpkı ekonomik döngüler gibi, hisseler de inişli çıkışlı dönemler geçirebilir.

BORSA NEYE GÖRE YÜKSELİR NEYE GÖRE DÜŞER?

Borsa da bir hissenin arzı, talebi aştığında fiyatlar genellikle düşer; talep yüksek ve arz düşük olduğunda ise fiyatlar yükselir. Hisseye olan talebin dönemsel olarak artması, fiyatları yukarıya çekmektedir. Borsa fiyatlarını etkileyen bir diğer faktör ise enflasyon oranları, faiz oranları ve işsizlik oranlarıdır. Bu  göstergeler, genel ekonomik görünümü temsil etmektedir. Bu etkenlerin borsa fiyatları üzerinde doğrudan ve dolaylı etkileri gözlemlenebilmektedir. Borsa fiyattan etkileyen bir diğer faktör de yatırımcıların duygusal tepkileridir.