Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Brüt Takas Hisse İçin İyi Mi?

Borsa İstanbul, borsada, yüksek tutarlı arka arkaya yapılan alım ve satım işlemlerinin hissedeki dalgalanmayı artırarak, yatırımcıların zarar etmesini sağlamamak amacıyla zaman zaman Brüt Takas Uygulaması gerçekleştirir. Peki, Brüt Takas hisse için iyi mi?

Borsa İstanbul, borsada, yüksek

Borsa ile ilgili karşılaştığımız terimlerden bir tanesi olan “Brüt takas” nedir? Ne işe yarar? Sizler için araştırdık.

 

BRÜT TAKAS UYGULAMASI NEDİR?

Borsa İstanbul’da yüksek tutarlarda arka arkaya yapılan işlemler o hisse senedinde aşırı şekilde dalgalanmalara neden olabiliyor. Bu dalgalanmalar sonucunda yatırımcılar da büyük zararlarla karşılaşabiliyor. Borsa İstanbul da bu sorunun önüne geçebilmek amacıyla bazı durumlarda hisse senedi özelinde Brüt Takas Uygulaması gerçekleştiriyor.

Brüt takas uygulaması ile satın alınan hissenin aynı gün içerisinde satılması engelleniyor. Belirtilen (T+1) ifadesi ile en erken bir gün sonra satılabileceği belirtilmiş oluyor. Satışı yapılan hissenin tutarı ile aynı gün içerisinde brüt takasa tabi olan bir hisse senedi en erken bir gün sonra (T+1) alınabilir hale gelirken, bu tutar ile brüt takasa tabi olmayan bir hisse senedini aynı gün alınabiliyor.

 

BRÜT TAKAS HİSSE İÇİN İYİ Mİ?

Hisse brüt takasa girdiği zaman yatırımcının hareket alanı baskılanır. Bu nedenle hissede düşüş yaşanabilir. Hisse, brüt takastan çıkacağı haberi geldiğinde ise fiyatında bir yükseliş gerçekleşir.