Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Brüt Takas Olan Hisse Ne Zaman Satılır?

Borsa İstanbul’da yüksek miktarda alım-satım sonucu yaygın olarak gelişen volatilite durumuna karşı geliştirilen uygulama, yani brüt takas olan hisse ne zaman satılır? İşte kapsamlı yanıtlar.


Borsa İstanbul’da yüksek miktarda

 

Brüt Takas Olan Hisse Ne Zaman Satılır

Borsa İstanbul, son ayların öne çıkan yatırım arenalarından biri. Her geçen saniye yeni yatırımcıların dahil olduğu borsa, birçok kişi için bilinmesi ve tanınması gereken yepyeni bir dünya aynı zamanda. Bu kapsamda borsa yatırımcılarının merak ettiği çok sayıda terim, ifade ve bilinmesinde fayda olan bilgi söz konusu. İşte bunlardan biri de brüt takas ile ilgili.

Peki brüt takas nedir, Brüt takas olan hisse ne zaman satılır? Örneklerle herkes için kolay anlaşılır yanıtlar sizlerle.

 

Yüksek volatiliteye karşı geliştirilmiş bir uygulama

 

Borsa İstanbul’da farklı değişkenlere bağlı biçimde alım ve satım işlemleri aşırı meblağlarda ve peş peşe yapılabiliyor. Bu gibi zamanlarda hisselerde oynaklık yani volatilite artıyor ve yatırımcılar da zarara uğrayabiliyor. Peki bu tip sorunların önüne geçilebilir mi, herhangi bir uygulama ya da metot var mı? Soruların yanıtı evet…

 

Borsada artan volatilite sonucu oluşan yatırımcının uğradığı zararları minimize etme esaslı bir uygulama mevcut. Buna brüt takas uygulaması deniyor. Genel anlamıyla brüt takas, Borsa İstanbul tarafından volatilite sonrasındaki zararların önüne geçilmesi için direkt olarak hisse senetlerinde uygulanıyor. Peki Brüt takas olan hisse ne zaman satılır?

 

Brüt takas olan hisse nasıl anlaşılır?

 

Brüt takas olan hisse ne zaman satılır sorusu bu noktada gündeme gelir. Brüt takas uygulaması, alınan hissenin aynı gün içerisinde satılmasının önüne geçer. Brüt takas olan hisse dolayısıyla en erken 1 iş günü sonra satılabilir. Bu da T+1 ile ifade edilen bir süredir. Dolayısıyla aynı günde brüt takasta bulunan hisse için al-sat yapılamamaktadır.

 

Satışı yapılan hisse tutarı ve aynı günde brüt takas yapılmış hisse en erken bir gün sonra alınır duruma gelecektir.

 

Öte yandan tutar ile brüt takasa tabi olmayan diğer hisse senetleri aynı günde alınabilmektedir. Brüt takas uygulaması olup olmadığı bir hisse üzerinde nasıl anlaşılır? Borsa İstanbul’da bu veri, ikonlar aracılığı ile sağlanır.

 

Herhangi bir tedbir varsa “Hisse Detay” bölümünde “Tedbirli” ikonu görülecektir. Al-sat tıklandığında da bilgilendirme ekranı ile karşılaşılır.

 

Bunlara dikkat!

 

Bu arada bir dipnot; Brüt Takas uygulanan hisseler haricinde işlem gördüğü pazarın özelliği (Alt Pazar, Yakın İzleme Pazarı ve Piyasa Öncesi İşlem Platformu) dolayısıyla aynı tedbirlerin uygulandığı hisseler de söz konusu olabilir. Ancak bu türde hisselerde herhangi bir ikon görünmez.

Sadece Al-sat tıklandığında da bilgilendirme ekranı ile karşılaşılır.

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti