Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çocuklarda yaz ishaline dikkat! – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi
Çocuklarda yaz ishaline dikkat!

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzman Doktoru Lale Camcı, ishalin çocuğun dışkı sayısında artma ile seyredebileceği gibi sıvı kaybı ile bebek ölümlerine neden olabileceğini kaydetti.
İshalin bulaşma yolları hakkında da bilgiler veren Camcı, “Ağız yolu ile olur. Kaynağını ve temizliğini bilmediğimiz sulardan, iyi yıkanmamış, temiz hazırlanmamış veya uygun şartlarda saklanmamış gıdalardan veya kirli ellerin ağıza götürülmesi ile bulaşır.” dedi.
“ELLERİMİZİ SIK SIK YIKAMALIYIZ”
İshalin belirtileri, tedavi, korunma yolları hakkında da açıklamada bulunan Uzman Doktor Camcı, “İshal, bulantı, kusma, karın ağrısı ve bazen ateş ile seyreder. Halsizlik, ağız kuruluğu, uyku hali, cildinde buruşukluk, kilo kaybı ise sıvı kaybını gösterir;  hemen çocuk doktoruna başvurmak gerekir.
Anne sütü ile beslenen bebeklerin daha sık emzirilmesi önerilir. Çocuklarda kesinlikle ishal kesici ilaçlar kullanılmaz. Ön planda sıvı kaybına yönelik ağızdan bol sıvı alınması, yağsız ve posasız gıdalar tüketilmelidir. İshalde en önemli nokta korunmadır. Ellerimizi sık sık su ve sabun ile yıkamalıyız. Suları en az  10 dakika kaynatarak kullanmalıyız. Tüm sebze ve meyveyi yemeden önce bol ve temiz su ile yıkamalıyız. İyi piştiğinden emin olduğumuz gıdaları tüketmeliyiz. Açıkta satılan gıdaları kesinlikle tüketmemeliyiz. Bebeğimize ilk 6 ay sadece anne sütü vermeliyiz, sonrasında en az 2-2,5 yaşa kadar emzirmeliyiz. Anne sütü bebeğimizi ishalden koruyacaktır. Biberon, emzik kullanmamalıyız. Bebeğimize ek gıda başlarken çocuk doktorumuza danışmalıyız ve rotovirüs ishal aşısını yaptırmanızı öneriyoruz.” ifadelerini kullandı.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti