Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Çöl: Projelerimiz Hazır İnşallah Yola Çıkacağız

Sandıklı Belediye Başkanı Dr. Mustafa Çöl, ilçede işsizlik olmadığını, Sandıklı seralarında dünya genelinde tüketilen domates üretiminin yapıldığını söyleyerek, “Projelerimiz hazır inşallah yola çıkacağız” dedi

Sandıklı Belediye Başkanı Dr.

Sandıklı Belediye Başkanı Dr. Mustafa Çöl, CNN Türk kanalının öğle kuşağında yayınlanan haber bültenine canlı bağlanarak, Meltem Naz’ın sorularını cevapladı.

“SANDIKLI KIYMETLİ TERMAL SULARA SAHİP”

Başkan Mustafa Çöl, Sandıklı İlçesinin Afyonkarahisar’ın en büyük ilçesi olduğunu belirterek, “İlçemiz jeotermal kaynaklar bakımından da dünyanın en zengin kaynaklarına sahiptir. Termal sular açısından da mineral bakımından, sağlık turizmi olarak da en kıymetli sulara sahibiz. Özellikle şehrimizin rakımı, güneşli gün sayısının çok fazla olması ilçemizdeki domates üretim miktarını müthiş derecede etkilemektedir. Bu bağlamda Sandıklımız’da yaklaşık 48 tane seramız mevcuttur. Bunlar yaklaşık 2,5 milyon metrekarelik bir alanda kurulmuştur. Burada bizi en önemli kılan unsurlardan bir tanesi de, 3 bin kişiye yakın bir kadınımızı burada istihdam yapmış olmamızdır. Bu proje Turizm ve Kültür Bakanlığımız tarafından desteklendi. Bugünkü maliyeti yaklaşık 8-9 milyon TL olan 5 yıllık bir projeden bahsediyoruz. Her yıl artarak devam ediyor. Sayın Cumhurbaşkanımızın da bu noktada bizlere destekleri fazlasıyla oldu. Jeotermal tarıma desteklerini biliyoruz. Elimizden geldiği kadar Sandıklı Belediyesi olarak bir proje, hazırladık. Bu proje ile güzel günlere gelmenin mutluluğunu, huzurunu yaşıyoruz.” dedi.

“DÖNÜŞÜMÜ YAPILAN TERMAL SU İLE SERALARIMIZI ISITIYORUZ”

“Özellikle şunu söylemek istiyorum, bugün saniyede 800 litre su basan bir Sandıklı Belediyesi tesisleri var.” diyen Başkan Çöl, “İlçemizin yüzde 90’nı sıcak suyuyla ısıtıyoruz. Bu bağlamda Dünya Sağlık Örgütü tarafından en temiz şehirlerarasına dâhil edilen bir ilçe Sandıklımız hava sıcaklığı ne kadar eksiye düşerse düşsün, Sandıklımız da pırıl pırıl bir hava var. Termal suyumuz önce Sandıklımızı ısıttıktan sonra dönüş yolunun sonunda havuzlarımıza biriktiriyoruz. Biriktirdiğimiz suyun tamamını bütün seralarımıza jeotermal seralarımızın ısınması için gönderiyoruz. Suyu ikinci defa kullanıyoruz. Seralarımızda domatesler yetiştiriliyor. Bugün Sandıklı İlçesi 250 milyon dolarlık ihracat rakamıyla Türkiye’nin yüzde 42’sine sahip olan bir ilçedir. Ciddi bir istihdam ve üretim miktarımız var. Bizim için muhteşem bunu daha da artırmak istiyoruz. Pazar payında ülke genelinde hedefimiz yüzde 50’nin üzerine çıkmak. Bunun için çok ciddi çalışmalar yürütüyoruz. Her gün mutlaka bir yatırımcı ağırlıyoruz. Bir Belediye Başkanı olarak bu benim için en büyük mutluluktur.” diye konuştu.

“SANDIKLI İLÇESİNDE İŞSİZLİK SORUNU YOK”

Sandıklı İlçesinde işsizlik yaşanmadığını belirten Çöl, “Sandıklımız’da, işsizlik yok. İlçemiz her kapıda 4 kişinin çalıştığı bir yerdir. Etrafımızdaki ilçelerimizden, Sandıklı’ya; Dinar’dan, Hocalar’dan, Kızılören’den, Sinanpaşa’dan, Şuhut’tan sabahları otobüslerle istihdam için kadınlarımız, erkeklerimiz çalışmak için geliyorlar. Bu da Sandıklımızın ne kadar önemli bir noktada olduğunu gösteriyor.” ifadelerine yer verdi.

“TERMAL SUYU GELECEK NESİLLERE AKTARMAKTAN MUTLUYUZ”

Başkan Çöl, sözlerine şöyle devam etti: “Seralarımızda gereken yapıldıktan sonra suyumuzun üçüncü aşamasında ülke genelinde yaklaşık 30 tane meyve sebzenin kurutmasını yapıyoruz. Tamamen organik bir biçimde kuruttuğumuz ürünlerin satışını pek çok market aracılığıyla sağlıyoruz. Termal suyun ulaştığı üçüncü aşamada tropikal bölgelerdeki balıkların yetiştirilmesini sağlıyoruz. Kış şartlarında suyu ısıtmak çok zor ve zahmetli bir iş iken biz elimizde hazır sıcak suyumuz varken bunları yapıyoruz. Ar-Ge çalışmalarının tamamladık. İnşallah önümüzdeki dönemde Türkiye’nin dışarıdan almış olduğu 2 milyar TL’lik süs balıkları olan tropikal balıkların tamamını bu ülkede üretmeyi hedefliyoruz. Projelerimiz hazır inşallah yola çıkacağız. Bir suyu 4 defa kademeli kullanıyoruz. İşin en güzel tarafı bu suyun tamamını yer altına reenjekte ediyoruz. Biz bugün kullandığımız bu nimeti gelecek nesillere de aktarmanın mutlu yaşıyoruz. Bugün 48 tane seradan bir tanesi olan Agronour Seramızda 170 kardeşimize istihdam sağlandı. Muhteşem bir yönetim var. Dünyanın her sofrasına buradan domates gidiyor. Dünyanın domatesini Sandıklı üretiyor. Bu da bizim en büyük mutluluğumuz.”