Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“D vitamini eksikliği küresel bir salgın”

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi

Afyonkarahisar Özel Fuar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ali Sallı, D vitamini eksikliğinin küresel bir salgın olduğunu söyledi

 

Özel Fuar Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Doç. Dr. Ali Sallı, D vitamini gereksinimi hakkında detaylı bilgiler verdi.
“3 KİŞİDEN 2’SİNDE
D VİTAMİNİ EKSİKLİĞİ VAR”
D vitamininin diyetle bir miktar alınabildiğini esas olarak deride güneş ışınlarının (Ultraviyole B) fotokimyasal etkisi ile sentezlenen bir vitamin türü olduğun açıklayan Dr. Sallı, “Deride sentezlendikten sonra karaciğer ve böbreklerde daha aktif formuna dönüştürülür. Karaciğerde ve yağda depolanabilen bir vitamindir. İngiltere de yapılan bir çalışmada kış ve bahar dönemlerinde toplumun yarısından fazlasında D vitamini eksikliği ve yetersizliği saptamışlardır. Yine ülkemizde yapılan bir çalışmada benzer olarak yüzde 51,8 oranında eksiklik, yüzde 20,7 oranında yetersizlik saptanılmıştır. Yani toplumumuzda her üç kişiden ikisinde D vitamini düzeyleri istenilen seviyede değildir. Bundan dolayı artık D vitamini eksikliği küresel bir salgın olarak nitelendirilmektedir.” dedi.
“EKSİKLİK PEK ÇOK SORUNU TETİKLİYOR”
Bazı hastalarda D vitamini eksikliğine dair hiçbir belirti görülmediğine dikkat çeken Dr. Sallı, “Bazı hastalarda yorgunluk, genel vücut ağrısı, kemik hassasiyeti ve ileri dönemlerde yürümede zorluğa neden olan güç kayıpları ana belirtilerdir. Ancak günümüzde yapılan bilimsel araştırmalarla D vitamininin vücutta birçok fonksiyonu olduğu bundan dolayı enfeksiyona yatkınlık, değişken ruh hali, depresyon, saç dökülmesi, baş ağrısı gibi farklı belirtilerinde olabileceği gösterilmiştir. D vitamini eksikliğinin diyabet hastalığını, özellikle meme kanseri başta olmak üzere kanseri ve romatizmal hastalıkları tetikleyebileceği ile ilgili çalışmalar vardır.” ifadelerini kullandı.
“GÜNLÜK 30 DAKİKA GÜNEŞLENME YETERLİ”
D vitamini eksikliğinde daha riskli olan kişileri sıralayan Dr. Sallı sözlerine şöyle devam etti: “Yaşlılar, kapalı ortamda çalışanlar ve yeterince güneş ışığına maruz kalmayanlar, özellikle yüksek faktörlü güneş koruyucu kullananlar, böbrek ve karaciğer hastalığı olanlar, epilepsi ilacı ve kortizon kullananlardır. Aynı zamanda, beslenme bozukluğu olanlar, Çölyak hastalığı olanlar, gebelik ve emzirme dönemindeki kadınlar daha yüksek risk altındaki bireylerdir. D vitamini eksikliği tedavi yöntemleri; Öncelikle herhangi bir hastalığı olmayan bireyler için bahar ve yaz aylarında yeterli güneşlenme ile vücudun kendi D vitaminini sentezleyip depolaması sağlanmalıdır. Böylelikle yeterli güneş görülmeyen kış aylarında bu depo ile vücut ihtiyacını karşılayacaktır. Güneşlenmede dikkat edilecek ana husus güneş ışınlarının direkt deriye temas etmesi yani güneş koruyucu kullanılmaması ve camın arkasından olmamasıdır. Kollar ve yüzden günlük 20-30 dakika kadar güneşlenmek yeterli olacaktır. Güneş ışınlarının zararlı etkilerinden korunmak için güneşin tam tepede olduğu öğlen saatleri tercih edilmemelidir.” dedi.