Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Daha önce birbirimizi yiyorduk” – Kocatepe Gazetesi

İGM Kasım ayı toplantılarının
“Daha önce birbirimizi yiyorduk”

İGM Kasım ayı toplantılarının 20’inci birleşimi dün Meclis Başkanı Salih Sel’in Başkanlığında gerçekleşti. Toplantı gündem dışı konuların gündeme alınıp komisyon kararlarının oylanmasıyla devam etti.
“GELECEK SENELERE BORÇ DEVREDİLMEDİ”
Plan Bütçe Komisyonu Başkanı Selçuk Çirkin, 2019 Mali Yılı Bütçesi hakkında konuştu. 2019 yılı bütçesinin hayırlara vesile olmasını dileyerek konuşmasına başlayan Çirkin, “Allah’a hamd olsun şahsımın Plan Bütçe Komisyonu Başkanlığında 9’ncu bütçe çalışmasını yaptık. Çok şükür yüzümüzü hiç yere eğdirmeden bugüne kadar geldik. Yaptığımız tüm bütçeler fazlasıyla gerçekleşti. Gider bütçelerimizde gelir bütçelerimiz de gerçekleşti. Gelecek senelere borç devir etmeden bugünlere kadar geldik.” dedi.
“25 MİLYON TL İLE BAŞLANILDI”
Dokuz yıl süren maceraya çok fazla girmek istemediğini belirten Selçuk Çirkin, meclis üyeleri olarak başlayıp bitirdikleri noktayı kamuoyunun bilmesi için kısa rakamlarla açıklayacağını söyledi. Göreve geldiklerinde bir önceki dönemden 19 milyon 800 bin TL’lik bir bütçe olduğunu hatırlatan Çirkin, “Bu bütçe çeşitli borçlardan dolayı düşük yapılmış bir bütçe idi. Şahsımın meclis üyesi olarak katıldığım ilk bütçe çalışmasında yaptığımız bütçe 25 milyon TL civarında oldu. Plan Bütçe Komisyon Başkanlığı görevi bana tevdi edildi. Yanlış anlaşılma olmasın bu bizlerin bir becerisi değildir. Elbette bu paralar olmadan bizim havada bütçeler yaparak çıkardığımız rakamlar değildir. Benim kendi adıma bütçe serüvenim başladı. Eğitimim bunun üzerine ama kamu maliyesi çok farklı bir olaydır. Öğrenmek için ciddi çabalar sarf ettim.” diye konuştu.
“ÖZ GELİR 157 MİLYON 325 BİN TL”
2014 dönemi başlangıcında İl Özel İdaresi bütçesinin 77 milyon TL olduğunu dile getiren Çirkin, “Geçen yıl bu rakam 170 milyon TL’ye çıktı. Üzerine de 10 milyon TL’lik ek bütçe yaptık. Bu yılda rakamımız 175 milyon TL’dir. Göze sanki biraz bütçe oranı inmiş gibi gözükecek ama aslında öyle değil. Farklı veriler var. Biz bütçeyi hazırlarken pek çok veriye dayanarak hazırlıyoruz. Hem gelir kalemlerini dikkate alıyor hem de gelire göre giderlerimizi ayarlıyoruz. Şu anda İller Bankası dâhil diğer gelirlerimiz hariç olmak üzere, 157 milyon 325 bin 77 TL öz gelirimiz var. Bakanlıklardan aktarılanla hariçtir. Kasım ayında 11 milyon 880 bin TL İller Bankasından gelen payımız belli oldu. Bununla beraber 169 milyon 202 bin 844 TL’lik bir gelir var. Tabii bunun dışında İl Özel İdaresinin kendi gelirleri de var. Bunlarda eklenecek. 12 aylık bir projeksiyon yaptığımda; kalan iki ayda yaklaşık olarak aynı gerçekleşirse tenkislerle beraber 200 milyon TL civarında bir bütçenin gerçekleşeceğini düşünüyorum.” şeklinde konuştu.  
“BİR MİLYON TL İÇ BORÇ ÖDEMESİ”
Bütçe içerisinde 5 yıldır kapatılan beldelerle ilgili bazı ödeneklerin olduğuna dikkat çeken Çirkin şu ifadeleri kullandı: “Bugüne kadar 2018 yılı bütçesi için yaklaşık 35 milyon TL’lik bir rakam söz konusudur. Bunu çıkardığımızda 165 milyon TL bir gelirimiz oluyor. 5 milyon TL civarında da tenkisi ön görüyorum. Bu yıl gelecek yıla projeksiyon olsun diye söylüyorum, 170 milyon TL civarında bir bütçemiz oluşmuş. Bu bilgiler ışığında 2019 yılı bütçesini ayarlamaya çalıştım. Gelir bütçesi 175 milyon TL, gider bütçesi 174 milyon TL olarak 2019 yılı bütçemizi inşallah bağladık. Bir milyon TL de iç borç ödemesi söz konusudur.”
“PEK ÇOK HİZMET YAPILDI”
Yapılan bütçe çalışmalarında kamuoyunun neler yapıldığını merak ettiğine işaret eden Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin şöyle konuştu: “Bu konuyu bilen de bilmeyen de var. Açıkçası kendimizin tanıtımını çok iyi yapabildiğimiz kanaatinde değilim. Bizler biliyor ulaşabildiğimiz insanlara anlatmaya çalışıyoruz ama İl Özel İdaresinin karar organı meclis olarak bir Belediye gibi ya da halka direk aktarabilecek bir tanım bütçemiz yok. 5302 Sayılı kanun çıktıktan sonra birçok yatırım yapıldı. İl genelinde toplam 423 köyümüz var. Bu köylere ulaşım için 4 bin 341 kilometre köy yolu ağımız var. Bu çok ciddi bir rakam Afyon çok geniş bir coğrafyadır. Hizmet götürmek kolay değil ama buna rağmen pek çok hizmet yapıldı.”
“HEP DENK BÜTÇELER YAPTIK”
İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Salih Sel, tüm kurumlarla uyumlu çalışıldığını, daha önceki dönemde İl Özel İdaresi Genel Sekreteri ile problemli çalıştıklarını hatırlattı. Meclis Başkanı olarak şahsıyla Plan ve Bütçe Komisyon Başkanı Selçuk Çirkin’in geçmiş dönemdeki problemler nedeniyle masaya vurarak uyumlu çalışamadıklarına vurgu yaptıklarını hatırlatan Sel, “Allah’a çok şükür Milli Eğitim’den, İl Özel İdaresi’ne, altta bulunan birim müdürlerine kadar herkesle uyum içerisinde çalışıyoruz. Muhalefetle uyumlu şekilde çalışıyoruz. Bu sayede bu durumlara geldik. Yoksa bizim bu durumlara gelmemiz mümkün değildi. Daha önce bilindiği üzere birbirimizi yiyorduk. Ya Genel Sekterle problem yaşıyorduk ya Milli Eğitimle problem yaşıyorduk. Biz bunlara aştık. Şimdi İl Milli Eğitim Müdürlüğünde inşaat birimine bakan arkadaşımız bize gelip sıkça gerekli bilgileri paylaşıyor. Biz hep denk bütçeler yaptık. Ülkemizle uzun yıllardır oynanıyor, oynanılmaya da devam edecekler.” dedi.
SERDAROĞLU TEŞEKKÜR ETTİ
MHP Grup Başkanı Haydar Serdaroğlu bütçe oylaması sonrası yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Her yıl artarak devam eden bütçemizi bu yıl da 175 milyon TL ile bağlamış bulunuyoruz. Geçen 5 yıllık süre zarfında zaman zaman hizmetin daha iyi yapılması adına ufak tefek tartışmalarımız olsa da genel itibariyle uyumlu bir çalışma içerisinde olduğumuzu düşünüyorum. 14 bin kilometre yüzölçümü, 715 bin nüfuslu büyük bir coğrafyaya sahip olan ilimizdeki köylerin imar, yol, su, kanalizasyonla, eğitim, sağlık, sosyal yardım, halı sahalar, oyun grupları, fırın, çok amaçlı salonlar yapılmıştır. Dikkat çeken bir konu var. O da çok amaçlı salonların yapılmasıdır. Bu salonların yapılmasında ki amaçta köy düğünlerinin kapalı bir ortama çekilerek silah atışlarının dolayısıyla yaralanmaların engellenmesidir. Kısmen başarılı olduk diye düşünüyorum. Bizler burada bütçeyi yapıyoruz iş bitmiyor. Eksikleri tespit ediyoruz. Bundan sonra Sayın Sekreter, Sekreter Yardımcıları, Daire Müdürleri, İl Özel İdaresinin tüm çalışanları fedakârca çalışıyorlar. Tüm meclis üyelerine yaptıkları gayretli ve başarılı çalışmalardan dolayı teşekkür ediyorum.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti