Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Demirkan, “Türkiye’de binlerce AB projesi yapıldı”

Bu haberin fotoğrafı yok
Demirkan, "Türkiye'de binlerce AB projesi yapıldı"

Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi ile Avrupa Birliği (AB) Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği “Jean Monnet Bursu Bilgilendirme Toplantısı”, Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda gerçekleştirildi

“Türkiye’ye özgü bir program”
Türkiye’nin AB’ye tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB müktesebatı konusunda bilgi sahibi personel sayısının arttırılması amacıyla, AB tarafından finanse edilen ve Avrupa Birliği Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanlığı tarafından yürütülmekte olan Jean Monnet Burs Programı ile ilgili AKÜ akademik ve idari personeli ile öğrencilerini bilgilendirmek üzere düzenlenen toplantıya AB Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanlığı Proje Koordinatörü Duygu Yardımcı, Jean Monnet Proje Ofisi Takım Lideri Emine Akgün ve AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fişne konuşmacı olarak katıldı.
Toplantı öncesinde bir konuşma yapan AKÜ Uluslararası İlişkiler Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Doç. Dr. İbrahim Demirkan, “Son yıllarda toplantılarda, seminerlerde, konferanslarda Türkiye’nin öneminden bahsedilmektedir. Ülkemiz özellikle coğrafi konumu, tarihi birikimi, kültürü ve nüfusu ile sadece Avrupa’nın değil, dünyanın cazibe merkezi konumuna gelmiştir. Türkiye’nin Avrupa ile münasebetleri çok eski tarihlere dayanır. Ancak 1999 yılında Helsinki Zirvesinde Türkiye’nin AB’ye adaylığı resmen kabul edilmiştir. Türkiye, aday ülke olmasından dolayı AB konularından yararlanma imkanına sahip olmuştur. Bugüne kadar Türkiye’de binlerce AB projesi yapılmış ve destek görmüştür. Bunlardan birisi de “Jean Monnet Projesi”dir” dedi. Toplantıda, Jean Monnet Burs Programı ile ilgili bilgi veren AB Genel Sekreterliği Proje Uygulama Başkanlığı Proje Koordinatörü Duygu Yardımcı, bu programın Türkiye ile AB ilişkilerinin somut bir çıktısı olduğunu belirterek, Fransız iktisatçı ve maliyeci olan Jean Monnet’in AB’ye giden yolun fikir babası olması nedeniyle programa Jean Monnet adının verildiğini ifade etti. Yardımcı, “Jean Monnet Burs Programı, sadece Türkiye’ye özgü bir programdır. Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Jean Monnet Burs Programı, Türkiye Cumhuriyeti’nin AB’ye tam üyelik hedefi çerçevesinde, AB müktesebatı konusunda bilgi sahibi personel ihtiyacını karşılayarak, müktesebatın etkin bir biçimde uygulana-bilmesi için gerekli idari kapasitenin oluşturulmasını amaçlamaktadır. Kamu kuruluşları, özel sektör kuruluşları, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşları gibi farklı alanlarda çalışan ve AB müktesebatı konusunda uzmanlaşmak isteyen herkese açık olan Jean Monnet Burs Programı kapsamında 2011-2012 Akademik Yılında yaklaşık 100 kişiye burs imkânı sağlanacaktır. 1990 yılından itibaren uygulanan program, kurulduğu ilk yıllarda AB hakkında Türkiye’de farkındalık yaratmayı, AB hakkında fikir sahibi olan kişi sayısını artırmayı amaçlamaktaydı. 2011-2012 akademik yılı için yaklaşık 100 burs tahsis edilecektir. Bursun %60’ı kamu sektörüne, %30’u üniversitelere, %10’u özel sektöre tahsis edilmiştir. Bu nedenle, yazılı ve sözlü sınavlarda ayrı ayrı, en az geçer notu alarak başarılı olan adaylara, kotaların doldurulması esasına dayalı olarak burs verilecektir” dedi.
“Akademik çalışmaları kapsıyor”
Yardımcı, programın kapsamı ile ilgili olarak “Jean Monnet Burs Programı, AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta yüksek lisans eğitimi veya araştırma programları çerçevesinde yapılacak akademik çalışmaları kapsamaktadır. Bu itibarla burs süresi en az 3 ay, en fazla 12 aydır. 12 aydan uzun bir program için, geri kalan sürenin masrafları bursiyer tarafından karşılansa bile, burs verilmeyecektir. Jean Monnet Bursları, ülkemizin AB’ye uyum süreci ve AB Müktesebatı ile doğrudan ilgili konularda gerçekleştirilecek akademik çalışmalara tahsis edilecektir. Burs miktarı başarılı adaylara gidecekleri ülkede asgari bir yaşam düzeyi sağlayacak şekilde ve o ülkedeki ilgili makamların görüşleri de alınarak, her yıl için Jean Monnet Ortak Komitesi tarafından belirlenir. Burs ödeneği; eğitim, seyahat, konaklama, kitap, yeme-içme, ulaşım, banka transferleri, Eurozone üyesi olmayan ülkeler için kur farkı, vize, sağlık, yerel makamlara kayıt, sağlık sigortası, her türlü vergi ve benzeri masrafların karşılanmasını amaçlar” dedi.Yardımcı, burstan kimlerin yararlanabileceğine ilişkin de şunları söyledi: “Üniversitelerin lisans düzeyinde son sınıf öğrencileri ile yüksek lisans ve doktora düzeyindeki öğrenciler; Türkiye’deki üniversitelerin akademik ve idari personelleri; kamu sektörü ve özel sektör çalışanları, Jean Monnet bursundan yararlanabilirler. Öte yandan stajyerler ve aday memurlar; halen yurt dışında çalışanlar ile yurt dışında lisans veya yüksek lisans programına devam edenler; herhangi bir AB üyesi ülke tarafından finansa edilen başka bir burs programında yüksek lisans yapmış olanlar ile Eğitim Fakültesi, Mütercim Tercümanlık, Dil Bilimi ve Edebiyat bölümlerinden mezun olanlar ancak lisans eğitiminden sonra burs kapsamına giren konularla ilgili yüksek lisans eğitimini tamamlamış veya bu alanlardan birinde en az 36 ay süreyle uzmanlaşmışsalar başvurabilirler” şeklinde konuştu.
Fişne deneyimlerini anlattı
Burs programına alınacak kişilerde aranacak niteliklerde adayların Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olması gerektiğinin ilk koşul olduğunu ifade eden Yardımcı, “Bursa başvuracak kişilerin, kamu sektöründe çalışanlar hariç, 40 yaşından gün almamış olmaları gerekir. Adayların, ya lisans süresince 4.00 üzerinden en az 2.50, 100 üzerinden en az 70 not ortalamasına sahip olmaları, ya da başvuru tarihi itibarıyla, başvuru yaptıkları çalışma alanı ile ilgili en az 36 ay iş deneyimini tamamlamış olmaları gerekmektedir. Erkek adayların askerlik görevlerini tamamlamış veya tecil ettirmiş olmaları gerekmektedir. Askerlik için bursun ertelenmesi söz konusu değildir. Bu durumdaki bursiyerlerin bursları iptal edilir. Adayların hangi dilde eğitim yapacaklarına önceden karar vererek, Jean Monnet Bursu yazılı ve sözlü sınavına o dilde girmeleri ve başvuru formu ile birlikte o dile ait seviye tespit belgesini sunmaları gerekmektedir. Başvurular İngilizce, Fransızca, Almanca, İspanyolca ya da 27 AB üyesi ülkenin resmi dillerinden de kabul edilmektedir” dedi. Yardımcı, başvuruların 8 Şubat 2011 Salı günü saat 18.00’e kadar devam edeceğini ve elden ya da posta yoluyla yapılabileceğini belirttiği konuşmasında “Adayların kendilerinden istenen tüm belgeleri eksiksiz olarak en geç 8 Şubat 2011 Salı günü saat 18.00’e kadar Ankara’da bulunan Merkezi Finans ve İhale Birimi’ne posta yoluyla göndermeleri gerekmektedir. Posta ile başvuru yapılabilir, ancak faks ve elektronik posta aracılığıyla yapılan başvurular kabul edilmeyecektir” dedi.Toplantıda, 2003-2004 yılları arasında 9 ay süresince Jean Monnet Burs programından yararlanmış olan AKÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Fişne ise deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Burs programından yararlandığı dönemdeki şartlarla bugünü kıyaslayan Yrd. Doç. Dr. Fişne, öğrencilere Jean Monnet Burs Programından yararlanma konusunda şanslı olduklarını ifade ederek, programdan yararlanmanın birçok açıdan kendilerine katkı sağlayacağını dile getirdi. Yrd. Doç. Dr. Fişne, Jean Monnet bursunun kendi kariyerinde bir dönüm noktası olduğunu da sözlerine ekledi.