• Haberler
  • Genel
  • Devlet Adamı İsmet Attila'dan Dinar Depremi Mesajı: Elden Gelenin Fazlasını Yaptım

Devlet Adamı İsmet Attila'dan Dinar Depremi Mesajı: Elden Gelenin Fazlasını Yaptım

Maliye ve Tarım Köy İşleri eski Bakanı hemşehrimiz İsmet Attila, 'Balıkesir depreminin bana hatırlattıklarının ardından bu yazılı açıklama ile Dinar'ın deprem sonrası imar ve inşasının detaylarıyla kamuoyuna bir defa daha açıklamaktan memnun olmaktayım' notuyla Dinar Depremi'nden sonra yaptığı faaliyetleri anlattı

Afyonkarahisar’ın Dinar ilçesi merkezli olarak 1 Ekim 1995 tarihinde saat 17.57’de 6.1 büyüklüğünde meydana gelen ve 90 hemşehrimizin hayatını kaybettiği, toplam 14 bin 156 binanın hasar gördüğü Dinar Depreminin 30’uncu yıldönümü nedeniyle bir mesaj yayınlayan Maliye ve Tarım Köy İşleri eski Bakanı hemşehrimiz İsmet Attila o dönemde yapılan çalışmaları hatırlattı.

DEPREMİN HEMEN AKABİNDE YARDIM BAŞLADI

Dinar’da 1995 yılında meydana gelen depremin ardından Afyonkarahisar’da oluşan birçok mağduriyeti önlemek için derhal harekete geçtiklerini hatırlatan İsmet Attila “Dinar’da vuku bulan depremde, zarar görenler için,  derhal Afyon İl Özel İdaresine 10 milyar TL, hemen arkasından Dinar Belediyesi’ne 5 milyar daha acil ödenek gönderdim” dedi.
13 Ekim 1995 tarihinde,  Başbakan Tansu Çiller’in onayı ile depremde meydana gelen, maddi kayıpların giderilmesi için,  Afetler Fonu’na 225 Milyar TL’lik ödeneğin derhal Dinar’a gönderildiğine işaret eden İsmet Attila, “14.10.1995 tarihinde de, (bir  gün sonra) arama kurtarma ve enkaz faaliyetleri  için tekrar 10 Milyar TL derhal  gönderildi. 26.10.1995 tarihinde de, Dinar Meslek Yüksek Okulu onarımına 2 Milyar ödenek gönderildi. 27.10.1995 tarihinde ise, depremde zarar gören Kamu binalarının,  acil onarılması için, 25 Milyar TL daha gönderildi.” bilgilerini paylaştı.

Devlet Adamı İsmet Attila'dan Dinar Depremi Mesajı: Elden Gelenin Fazlasını Yaptım

PROJELER YATIRIM PROGRAMINA ALINDI

Depremde meydana gelen  maddi kayıpların giderilmesi  için sadece  Maliye Bakanlığından aktarılan desteğin toplamda 277 Milyar TL olduğunu belirten İsmet Attila, “Afyon İlimiz Dinar ilçesinin, istimlak işlemlerinde kullanılmak  üzere, şartlı olarak,  önemle not düşülerek,  Bayındırlık ve İskan  Bakanlığının hizmet programında dağıtılamayan  fonlara  ait  hizmetlerden,transfer yapılarak ve şartlı olarak Afyon Dinar ilçesi istimlak işlerinde kullanılmak üzere, Maliye Bakanlığı’ndan tek kalemde 800 Milyar TL, deprem yaralarının sarılması için, Afyon Dinar İlçesi Belediye Fonuna ait hizmetler transferinden, afetlere ait  Hizmetlere, tekrar  ediyorum şartlı olarak ve not  düşülerek, Afyon İli Dinar İlçesi İstimlak  işlemlerinde kullanılmak  üzere  şartlı olarak, (800 Milyar TL)  ödenek gönderdim” dedi.
Dinar, Küçük  Sanayi  Sitesinin  yollarının acil  asfaltlanması için,  İl Özel  İdaresine  03.08.1995 tarihinde  4 Milyar  TL gönderildiğini kaydeden İsmet Attila, “Bu 4 milyar TL de deprem sonrası,  Sanayi Sitesi  asfaltlanmasına kullanıldı. Hemşerilerim, depremde zarar görürde,  ben durur muyum?  Dinar Depremi için, daha sonra da üyesi bulunduğum, Yüksek Planlama Kurulunda, Dinar’da meydana gelen hasarların karşılanması amacıyla Dinar’a İçme Suyu Projesi, Belediye Hizmet Binası, İtfaiye Binası Ve İş Atölyesi, İmar Yapım Projesi, Harita Yağımı Projeleri, Otogar Yapım Projesi, İşhanı Ve Düğün Salonu Yapım Projesi İller Bankası Genel Müdürlüğünün Yapım Projesine alınmıştır. Ayrıca deprem sonrası, hasar gören ve 1995 yılı, yapım programında yer alan kanalizasyon şebekesinin Karakteristik Değişim Projesi ve bu projeye ek ödenek tahsis edilmesi de Yüksek Planlanma Kurulunda uygun görüldü.Kanalizasyon Projesi tutarı,  Karakteristik Değişiklik projesi ile beraber 5 Aralık 1995 tarihinde  toplam, 293 milyar TL  daha ödenek  gönderildi.Ayrıca, acil ihtiyaçlar için de, Afet Fonu’ndan,  267 Milyar TL aktarılmıştı” dedi.

“ELDEN GELENİN FAZLASINI YAPTIM”

Dinar ve Afyonkarahisar için elden gelenin fazlasını yaptıklarını belirten İsmet Attila,Dinar depremi sonrası yapılanları özetlerken şu bilgileri aktardı:

“22 Ocak 1996 tarihinde, Dinar Küçük Sanayinin onarımı için kullanılmak üzere, Maliye Bakanlığından 50 milyar gönderildi. Maliye Bakanlığından 06.02.1996 tahinde de, 201 sayılı yazı ile 4 ayrı fondan, her birinden 50’şer milyar TL olmak üzere, toplamda 200 milyar TL Dinar için transferler yapıldı.Ayrıca derhal istimlak bedeli için, 1 Trilyon 100 Milyar tahsis edilerek, konutların yapımına da acilen başlandı.Afette zarar gören vatandaşlar için de vergi ile ilgili düzenlemeler yapıldı, kolaylıklar getirildi” dedi.

Devlet Adamı İsmet Attila'dan Dinar Depremi Mesajı: Elden Gelenin Fazlasını Yaptım

Özetle Dinar deprem yaralarının sarılması için, ihtiyaç duyulan bütün talepleri karşıladığını, gereken bütün  ödenekleri  gönderdiğini belirten İsmet Attila, “Elden geleni fazlası ile yaptım, huzurluyum, keşke  şunu da yapsaydım  diyeceğim hiç bir şey kalmadı.” dedi.
Dinar Depremi yaşandığında büyük bir üzüntü yaşadıklarını, bu tür afetlerin olmaması için her zaman duacı olduklarını belirten İsmet Attila, “İlimizi ve ülkemizi büyük acılara boğan Dinar Depremi’nin 30’uncu yıldönümünde Allah ülkemize, milletimize, devletimize doğal  afet  yaşatmasın duamızı tekrarlıyoruz. Allah depremlerde vefat eden tüm vatandaşlarımıza rahmet eylesin” dedi.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme