Devlet Su İşleri'nin Akarçay'daki Çalışmaları Devam Ediyor
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Akarçay'daki ıslah çalışmalarının devam ettiğini belirtti
Devlet Su İşleri Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, Akarçay’daki çalışmalar hakkında bilgi verdi. Genel Müdür Balta, “Akarçay; içinde bulunduğu havzaya da ismini veren Afyonkarahisar’ın en önemli akarsuyudur. Akarçay’ı başlıca iki dere oluşturur. Bunlardan birisi Sincanlı Ovası’nın batısında çok sayıda gözden doğan Aksu Deresi’ dir. Bu dere daha sonra Akdeğirmen, Ayvalı, Balmahmut ve Köprülü istikametinden geçer ve Afyonkarahisar Ovası’na ulaşır. Diğeri ise İhsaniye Gazlıgöl tarafından doğup güneye doğru akan Acıçay’dır. İkisi Afyonkarahisar’ın batısında birleşerek Akarçay’ı meydana getirir.
Buradan doğuya doğru akan Akarçay, Şuhut Ovası’ndan gelen Şuhut (Kali) Çayı’nı da alarak, Afyonkarahisar’ın güneydoğusunda yer alan Eber Gölü’ne ulaşır. Akarçayın birleştikten sonra Eber Gölü’ne dökülen kısmın uzunluğu 55 kilometredir. Kurumumuzca Afyonkarahisar’da DSİ teşkilatlanmasının başladığı yıl olan 1964’den günümüze Akarçay üzerinde birçok taşkın kontrol tesisi, köprü ve geçiş yapısı inşa edilmiştir. Bunlardan en önemlisi 2010 yılında yapımına başlanıp 2012 yılında hizmete sunulan Afyonkarahisar Merkez Akarçay Islahı projesidir. Proje kapsamında Afyonkarahisar Şehir Merkezinde Akarçay’ın 4503 m’ik kısmında, 4384 m çift taraflı betonarme kanal, 3 adet 3 gözlü kemer köprü, 1 adet ızgara tesisi ve 1 adet taşkın önleyici tesis tamamlanarak hizmete alınmıştır. Yapılan proje basit bir dere ıslahı olmayıp Afyonkarahisar’ın adeta vitrini olmuştur” dedi.
“SU AKIŞI DÜZENLİ HALE GETİRİLECEK”
DSİ Genel Müdürü Mehmet Akif Balta, “2024 yılı aralık ayında Kurumumuzca Akarçay üzerinde şu ana kadar yapılmış olan en büyük dere yatağı ıslah çalışması hayata geçirilmiş, 55 kilometrelik Akarçay’ın en büyük kolunun tamamının ıslah çalışmalarına başlanmıştır. Islah çalışmalarında; dere temizliği için özel olarak dizayn edilmiş olan uzun bumlupaletli ekskavatörler kullanılmakta, 6 adet iş makinesi ve 8 adet personelin aralıksız olarak görev yapmasıyla 9 km’lik dere yatağının ıslah çalışmaları tamamlanmıştır.
Islah çalışmalarının tamamlanmasıyla hem taşkın riski azaltılacak hem de su akışı düzenli bir hale getirilecektir. Tüm hattaki çalışmaların 2026 yılı sonunda tamamlanması hedeflenmektedir. Bu tesislerin yapımında en büyük destekçimiz Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’a ve Tarım ve Orman Bakanımız Sayın İbrahim Yumaklı’ya şükranlarımı sunuyorum” ifadelerini kullandı.
Bakmadan Geçme





