Dikkat, Uzay Kapsülü Düşebilir!
1972 yılında Venüs'ü incelemek üzere uzaya fırlatılan Kosmos 482 Uzay Aracı görevini tamamlayamadan dünya yörüngesine sıkıştı. Bu uzay aracı, önümüzdeki günlerde kontrolsüz bir şekilde dünyaya düşebilir! Tehlikeli bölge içerisinde Türkiye de yer alıyor.
Yarım asır önce Venüs’ü incelemek üzere uzaya fırlatılan, ancak henüz görevini tamamlayamadan dünya yörüngesine sıkışıp kalan Sovyet Uzay Aracı, dünya için potansiyel risk haline geldi. Yıllardır uzayın derinliklerinde sürüklenen Kosmos 482 Uzay Aracı’nın önümüzdeki günlerde atmosfere giriş yapması bekleniyor.
1972 yılında Sovyetler Birliği tarafından gönderilen Kosmos 482, Venüs’ün atmosferini incelemek için tasarlanmış olsa da, fırlatmanın hemen ardından yaşanan teknik arızalar nedeniyle Venüs’e ulaşamadan dünya yörüngesinde sıkışıp kalmıştı. Geçen süre zarfında irtifa kaybeden uzay aracının önümüzdeki günlerde dünyaya düşmesi bekleniyor. Üstelik aracın düşmesi beklenilen tehlikeli bölge içerisinde Türkiye de yer alıyor.
KOSMOS 482
Sovyetler Birliği tarafından 31 Mart 1972’de uzaya gönderilen Kosmos 482, Venüs’ü incelemek amacıyla başlatılan Venera programının bir parçasıdır. Venüs’ün atmosferini inceleyerek yüzey hakkında bilgi verme görevi için tasarlanan bu araç, fırlatmadan kısa süre sonra yaşanılan teknik arızalar nedeniyle Venüs’ün yörüngesine ulaşamadı.
NASA’nın yaptığı açıklamaya göre, Kosmos 482 Uzay Aracı’nın fırlatma sonrasında hızının yetersiz kalmasıyla transfer yörüngesine girmeyi başaramadı. Bu da, aracın dünya yörüngesinde sıkışıp kalmasına neden oldu. Kosmos 482’de yaşanan zamanlayıcı arızası, motorun planlanandan daha erken çalışmasına sebep oldu. 4 parçaya ayrılan aracın 2 parçası fırlatmadan sonraki 48 saat içinde atmosfere girerek yok oldu. Diğer 2 parça ise, daha yüksek bir yörüngede kaldı. Bu 2 parçadan birisi büyük iniş aracını çekiyordu. Uzun süre yörüngede kalan bu parça, zaman içinde irtifa kaybederek dünyaya doğru alçalmaya başladı.
KOSMOS 482, VENÜS’ÜN ATMOSFERİNE DAYANACAK ŞEKİLDE TASARLANDI
Kosmos 482’nin iniş aracı, Venüs’ün yoğun atmosfer şiddetine dayanacak şekilde tasarlandı. Uzmanlar bu tasarımın, aracın düşüşünde dünya atmosferine girişinde büyük oranda sağlam kalabileceğini belirtiyor. NASA’ya göre 1 metre genişliğinde ve yaklaşık 500 kilogram ağırlığındaki iniş aracının insanlara çarpma olasılığının düşük olduğu belirtiliyor.
TÜRKİYE’YE DE DÜŞEBİLİR!
Yapılan tahminlere göre, iniş aracının düşeceği yer 52 derece kuzey ile 52 derece güney enlemleri arasında kalıyor. Amerika Birleşik Devletleri’nden Türkiye’ye kadar dünyadaki büyük bir alan potansiyel risk altında. Uzmanlar, kapsülün Türkiye’ye düşme ihtimalinin düşük olduğunu belirtse de dikkatli olunması gerektiğini vurguluyor. NASA, düşme noktasının tam olarak tespit edilebilmesi için yeniden giriş zamanının yaklaşmasını beklemek gerektiğini kaydetti.