Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Doğu Türkistan’daki toplama kampları kapatılsın!

İHH Dernek Başkan Ahmet
Doğu Türkistan’daki toplama kampları kapatılsın!

İHH Dernek Başkan Ahmet Ertürk, Çin’in, 1949 senesinden bu yana işgali altında tuttuğu Doğu Türkistan’da zulmünü her geçen gün artırarak devam ettirdiğini belirtti.  
“TOPLAMA KAMPLARINDA
 İŞKENCE YAPILIYOR”
Can, mal, nesil, akıl, namus, inanç, eğitim, vb. her alanda onlarca senedir devam eden baskı ve zulmün yanına, “toplama kampları” adıyla bir yenisinin eklendiğine değinen Ahmet Ertürk, “BM Irk Ayrımcılığının Ortadan Kaldırılması Komitesi CERD, Ağustos 2018’de ‘Doğu Türkistan’da aşırıcılıkla mücadele adı altında kitlesel tutuklamalar olduğunu’ açıklamıştır. Uluslararası Af Örgütü rakamlarına göre ‘Eylül 2018 itibariyle 1 milyondan fazla kişi toplama kamplarında alı konulmaktadır.’ On binlerce insan, yakınlarından haber alamadıkları gerekçesiyle insan hakları örgütlerine başvurmaktadır. Herhangi bir yargılama yapılmaksızın ve hukuki karar olmaksızın bu toplama kamplarında alı konulan insanlara fiziki ve psikolojik işkenceler yapılmaktadır. Sözde ‘yeniden eğitim merkezi’ olarak tanımlanan bu kamplarda yetersiz beslenme ve çok geniş çapta sistematik işkenceler yapıldığına dair deliller BM başta olmak üzere uluslararası kuruluşların elinde mevcuttur. Kamplarda ayrıca yaşlı, çocuk, engelli ve hamile kadınların olduğu rapor edilmektedir.” dedi.
“İHLALLER SİSTEMATİK HALDE”
Son iki yılda bölge genelindeki Uygur ve Kazak etnik gruplarından DNA toplanması, yoğun izleme faaliyetleri yürütüldüğünü belirten Ertürk, “Yurtdışına yönelik ticari faaliyetleri olan kişilerin gözaltına alınması, aralarında Türkiye’nin de olduğu 26 ülkedeki Uygurlarla iletişim kuran herkesin suçlu kabul edilmesi, yurtdışındaki Uygurların ailelerine baskı yapılarak ülkeye dönmeleri istenmektedir. Gözaltına alınan insanlardan haber alınamaması ve bölge genelinde parçalanan aileler Doğu Türkistan’da ihlallerin sistematik hale geldiğini göstermektedir.” diye konuştu.
“ETKİLİ ADIM ATILMALI”
“Yaşanan ihlaller uluslararası toplumun gündemine bir kere daha gelirken; Çin Hükümetine ve uluslararası topluma soruyoruz: Bu insanlar nerede?” diyen Ertürk,  “Afyon İHH olarak; Çin Halk Cumhuriyeti ve Çin Komünist Partisinin, Doğu Türkistan’daki Uygur, Kazak, Kırgız vb. Müslüman etnik guruplara karşı etnik ve dini ayrımcılık temelli politikalarına son vermesini istiyoruz. Çin Halk Cumhuriyeti’nin bu toplama kamplarında tutulan kişilere ve ailelerine dair gerçek rakamları ve isimleri açıklaması, kamplarda uluslararası kurum ve kuruluşların gözlem yapmasına fırsat tanımasını talep ediyoruz. BM İnsan Hakları Konseyi ve diğer uluslararası kuruluşların, Çin’in devam eden bu ihlallerine karşı etkili adım atmalarını bekliyoruz. Doğu Türkistan’da yaşanan kitlesel ihlallerle ilgili uluslararası bağımsız araştırma komisyonu kurulmalıdır. Çin ile ekonomik ilişkileri güçlü olan bölge ülkelerinin ve Türkiye’nin, ihlallerin önlenmesine dair Çin Halk Cumhuriyeti nezdinde ki baskıları arttırmaları çağrısında bulunuyoruz.” dedi.