Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Dünya Da Engelli Haklarında Türkiye İyi Bir Yerde”

İGM Başkanı Burhanettin Çoban, Türkiye’de 2005 yılından itibaren engelli bireylere bakan kişilere bakım parası verildiğini belirtti. Çoban, “Dünya da engellilere tanınan haklar bakımından Türkiye gerçekten iyi bir yerde. Deprem felaketi ile engelli sayımız arttı. Allah kimseye vermesin.” dedi.

İGM Başkanı Burhanettin Çoban,

İl Genel Meclisi (İGM) Aralık ayı toplantılarının ilk birleşimi dün sabah Meclis Toplantı Salonunda yapıldı. Meclis üyeleri ikinci birleşim için bugün sabah toplantı salonunda biraraya gelecekler.

ÇOBANLAR’DAKİ TAHSİS TALEPLERİNİ ÖNCE KOMİSYONLAR DEĞERLENDİRECEK

Meclis Başkanı Burhanettin Çoban’ın açılışıyla başlayan toplantıda ilk olarak gündem dışı bir konu okutulup ilgili komisyonlara gönderildi. Çobanlar Özel İdare İş Merkezinde yer alan bölümlerde kurumların tahsis talepleri ele alındı. Çobanlar İlçesi Tapu Müdürlüğü, Çobanlar İlçesi Nüfus Müdürlüğü, Çobanlar İlçesi Milli Emlak Şefliği, Çobanlar İlçe Milli Eğitim Müdürlüğüne 20 yıllılk tahsis talepleri rapor hazırlanıp tekrar meclis gündemine gelmesi için beş ayrı komisyona gönderildi.

“HAYATIN HER ANINDA VE ALANINDA ENGELLİLERİN YANINDA OLMALIYIZ”

Toplantı sonunda gündem dışı söz alan Çay İGM Üyesi MHP Grup Başkan Vekili Faruk Kökcür, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle açıklama yaptı. Kökcür, şunları kaydetti: “3 Aralık tarihi 1992 yılında BM tarafından Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Bugün engellilere yönelik farkındalık yaratılması için belirlenmiştir. Bu nedenle dünya da olduğu gibi ülkemizde de aynı şekilde engellilerin farkındalığını kabul etmek için tüm dünyada 3 Aralık tarihinde pek çok etkinlikler yapılmaktadır. Bilindiği üzere 3 Aralık tarihi engelli vatandaşlarımızın sorunlarına dikkat çekilmesi ve farkındalık oluşturulması için önemli bir gündür. Ancak engelli bireylerimizin bir gün değil hergün farkında olmalıyız. Engellilik sosyal yönleriyle her birimizi yakından ilgilendiren bir konudur. Herkesin katkısına, duyarlılığına, ortak çabasına, ihtiyaç duyulan toplumsal bir husustur. Hayatımızın her anında ve alanında onların yanında olmalıyız. Engelli vatandaşlarımıza engelsiz bir yaşam sunmak başta devletimiz olmak üzere her birimizin asli görevidir. Bunu böyle bilmeliyiz. Devletin resmi rakamlarına göre 2023 yılı itibariyle Türkiye’de 2 milyon 800 bin engelli olduğunu öğrendik. Her birey potansiyel bir engellidir. Bunu 6 Şubat 2023 tarihli Kahramanmaraş depremlerinde gördük. Sayın Cumhurbaşkanımızın ifadesiyle deprem sonucu 250 bin vatandaşımız engelli hale geldi. Aynı zamanda devletimiz kayıt dışı olan engellilerinde olduğunu bildiriyor. Dolayısıyla Türkiye’de yaklaşık 4 milyon civarında engelli var. Bu rakam büyük bir rakamdır. Neredeyse Türkiye nüfusunun yüzde 4’dür. O nedenle biz farkında olmalıyız. Engelli kardeşlerimizin her zaman yanlarında olmalıyız.” dedi.

“DÜNYA DA ENGELLİ HAKLARINDA TÜRKİYE İYİ BİR YERDE”

İl Genel Meclisi (İGM) Başkanı Burhanettin Çoban, konu hakkında şunları söyledi: “3 Aralık tarihi Dünya Engelliler Günü olarak idrak edilmektedir. Hiç kimse ailesinde ve çevresinde engelli bir birey olmasını arzu etmez. Ama doğuştan, hastalık ve kaza ile engelli olunmaktadır. Bu konuda bir hatıramı paylaşmak istiyorum. Eskiden engelli kişiler yatağa ve başkasının bakımına bağımlı ise bu durum aile fertlerine bir yüktü. Ama 2005 yılından sonra engellilere bakım parası ödenmeye başlandı. Bir vatandaş bana köyden şikâyete geldi. Bir engelli kardeşinin olduğunu, abisiyle kalan engelli kardeşinin bakım ve temizliğinin yapılmadığını anlatarak yapması gerekeni sordu. Bunu bakım ücretini alabilmek için engelli kardeşini abisinden almak için sordu. Bu şekilde öğreniyoruz ki bir engelliye bakım parası ödeniyorsa diğer aile fertlerine temizliği, gıda alımı, bakımının yapılıp yapılmadığı, durumunun iyi olup olmadığı yönünde takip edilerek aksi durumda bakım parasını kendisi alabilmek için şikâyet ediyor. Kimse engelli bir birey olmak veya engelli bir bireye bakmak, engelli olsunda bakım parası alalım diye istemez. Ama önceden engelli birey aileye yük iken iyileştirilen şartlarla engelli bakımına destek sağlandı. Bunlar hayatın gerçeğidir. Çalışmayan bir tanıdığımın iki engelli evladı vardı. Onlara bakıyor ve bakım parası alıyordu. Birgün karşılaştığımızda engelli evlatlarından birinin öldüğünü geçinmekte zorlandığını söyledi. Dünya da engellilere tanınan haklar bakımından Türkiye gerçekten iyi bir yerde. Deprem felaketi ile engelli sayımız arttı. Allah kimseye vermesin.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti