Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eber Gölü kirlilikten kurtarıldı – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin
Eber Gölü kirlilikten kurtarıldı

Afyonkarahisar Belediye Başkanı Burhanettin Çoban,  2011 yılında devreye giren tesisle Eber Gölü’nü kirlenmekten kurtardıklarını kaydetti.   5 Haziran Dünya Çevre Günü, Afyonkarahisar Belediyesi Çevre Hizmetleri Birliği, Atıksu Arıtma Birliği, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğinde, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nde düzenlenen törenle kutlandı.
ÇOBAN’DAN ÇEVREYE TAM DESTEK
Programın açılışını Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer yaptı. Okumuşer, hava, su ve toprağın çevrenin vazgeçilmez unsurlar olduğunu 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün son yıllarda bayram sevinciyle yoğun şekilde kutlandığını kaydetti. Geçmiş yıllarda toplumdaki çevre bilinci günümüzdeki kadar olmadığına temas eden Okumuşer; “ Artık okullarda, köylerde, kasabalarda hatta sokaklarda adım adım çevre bilinciyle ilgili eğitimler veriyor. Okullarımızda daha anasınıfından itibaren çocuklarımıza çevreyi korumaları ve yaşatmaları öğretiliyor. Afyonkarahisar çevre dostu bir Belediye Başkanına sahip. Belediye Başkanımız Burhanettin Çoban çevre ilgili konularda ilimizin tüm kurumlarına ve bizlere çok büyük destek vermektedir” dedi.
TEMİZ HAVA VE ÇEVRE İNSANIN ELİNDE
İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, çevre bilinciyle ilgili düzenlenen proje ve kampanyaların son derece önem taşıdığını dile getirdi. Yaşanabilir bir çevre ve sağlıklı bir yaşam için mutlaka çevrenin koruması gerektiğine dikkat çeken Yalçın; “Sağlıklı yaşayabilmenin öncelikli şartı temiz bir hava ve temiz bir çevredir. Bu bizim elimizde. Bunun eğitimini çok küçük yaşlardan itibaren çocuklarımıza verip toplumumuza dalga dalga yaymamız gerekiyor. Bu doğrultuda Belediyemizin gerçekten özverili ve bilinçli çalışmaları var. Belediyemiz bu çalışmalar neticesinde öğrencilerimizi teşvik etmek adına hem kurumsal hem de bireysel olarak çeşitli ödüller veriyor. Bunların sonucunda öğrencilerimizin gerçekten çevre bilinci kazandığını görüyoruz. Bundan dolayı Belediye Başkanımıza teşekkür ediyor, çalışmaları yürüten Çevre Hizmetleri Birliği ve Atıksu Arıtma Birliği personellerini tebrik ediyorum” diye konuştu.
ÇEVRE YATIRIMLARININ
MALİYETİ YÜKSEK
Belediye Başkanı Burhanettin Çoban programın son konuşmasını yaptı. Çevrenin sadece insanlar için değil; hayvanlar ve tüm tabiat varlıkları için önemli olduğunu belirten Çoban; “Çevreye yönelik çok önemli yatırımlar yaptık. Aslında belediyelerin çevre ile ilgili yaptığı yatırımlar hiçbir zaman gözükmez. Bu yatırımlar çok yüksek maliyetli yatırımlardır. Bugün İzmir dahil birçok şehir çöplerin vahşi depoluyor, Eskişehir çöp noktasında bizim seviyemize gelebilmiş değil. İnanmayan varsa gelin mukayese edelim. Yaklaşık 7 yıldır Çevre Hizmetleri ile yani çöple ilgili yaptığı yatırımız 13 milyon lirayı buldu. En son 6 milyon lira harcayarak Türkiye’nin şuanda kurulmuş en modern ayrıştırma tesisini kurduk. Yine Atık Su Arıtma Tesisimize benim dönemimde harcanan para 35 milyon lirayı geçti. 2011 yılında devreye giren bu tesisle Eber’i kirlenmekten kurtardık” şeklinde konuştu.
20 BİN TL’LİK HEDİYE DAĞITILDI
Her yıl 3 bine yakın ilkokul 5. sınıf öğrencisine Atıksu Arıtma Tesisinde eğitimler verildiğini,  eğitimlere katılan öğrencilerden onuna çekilişle tablet bilgisayar hediye ettiklerini söyledi Çoban şöyle konuştu: “Çeşitli okullara koyduğumuz atık yağ toplama makinelerine atık yağ döken öğrencilere para, okullarına ise; televizyon, fotokopi makinesi ve yazıcı gibi hediyeler verdik. Tüm bu hediyelerin toplam değeri 20 bin lirayı geçti. Bu yıl ilk kez camileri de çevreci kampanyalara dahil ettik.  En çok atık pil toplayan camilere de çeşitli hediyeler vereceğiz. Çevreci kampanyalarda çok iyi sonuçlar aldık. Geçen yıl 3 bin 876 kilogram atık pil topladık. Bu rakama İstanbul’da dahi ulaşılamadığını öğrendik. Geçen yıl toplanan atık yağ miktarı ise 3 ton oldu”
ATIKLAR İÇİN HASSASİYET İHTİYAÇ
Çevre konusunda daha çok bilinçlenmek gerektiğini dile getiren Burhanettin Çoban şunları söyledi: “Eskiden ‘kokarçay’ olarak bilinen Akarçay’ı geçtiğimiz yıllarda hizmete açtık. Buraya birçok vatandaşımız piknik yapmaya geliyor. Ancak piknik sonrası çöplerini masada yada çimlerin üzerinde bırakıp gidiyorlar. Çekirdek ve benzeri kabuklu yemiş yiyip çimlere atıyorlar. ‘Kabuklu yemiş yemek yasaktır’ yazdık sonuç alamadık. Gerçi sadece burada değil; tüm yollarımızda, parklarımızda, caddelerimizde vatandaşlarımız içtiği sigaraları ve yediği şeylerin ambalajlarını yere atıyor. Türkiye her yönden ileri bir ülke inşallah bu konularda da ileriye geçeceğimize inanıyorum”.
DERECE SAHİPLERİNE
HEDİYELERİ VERİLDİ
Atık pil ve atık yağ toplama kampanyalarında dereceye giren okullara, camilere ve Atıksu Arıtma Tesisi’ndeki eğitimlere katılan öğrenciler arasından 10 öğrenciye hediyeler verildi. Törende, Ekrem Yavuz İlköğretim Okulu Halk Oyunları ekibi halk oyunlarından örnekler sundu. Aynı okulun öğrencileri tarafından ambalaj atıklardan yapılan kıyafetlerin sergilendiği bir defile sahnelendi. Programa, Belediye Başkanı Burhanettin Çoban, İl Milli Eğitim Müdürü Metin Yalçın, Çevre ve Şehircilik İl Müdürü Vahit Okumuşer, Çevre Hizmetleri Birliği Müdürü Mehmet Durak, Atıksu  Arıtma Tesisi Müdürü Övgü Coşkun ve çevreci kampanyalarda dereceye giren okulların öğretmen ve öğrencileri ile bu yıl ilk kez atık pil toplama kampanyasına dahil edilen camiler arasından en çok atık pil toplayan camilerin imamları katıldılar. >> Burcu AYDIN’ın Haberi