Ebeveynlerin Dikkatine Sanal Otizm Nedir?

Çağımızın gelişen teknolojisi, beraberinde yan etkileri de getiriyor. Teknoloji hayatımızın vazgeçilmezi haline gelse de, aynı eksende dikkat etmemiz gereken bir dizi tedbiri de beraberinde getiriyor. İşte bunlardan biri de sanal otizm.

Yeni anne baba olmuş ya da ikinci üçüncü gibi evlat sahibi olan ebeveynler, artık ne eskisi gibi çocuk yetiştirebiliriz ne de eskiden görüldüğü gibi çocuklarda ki bazı gelişimleri görebiliriz. Çağımızda saniye de bir teknolojide ve dünya da gelişimler olurken çocuklarımız buna ayak uyduracak oraya doğru eğileceklerdir. Artık çocuklarımız milenyum çağının çocukları, onları edepli, sağlıklı ve bilinçli yetiştirmek istiyorsak biz onlara daha doğrusu gelişen çağımıza ayak uydurmakla yükümlüyüz. 
İşte bu yeni dünya da ki değişim ve hastalıklardan biri sanal otizm.

SANAL OTİZM NEDİR

Çocuklarımız, gerçek hayatta ki oyuncakları, oyunları ve arkadaşlarıyla oynayarak onlarla etkileşim halinde olarak bazı kelimelerin ne anlama geldiğini bundan da elzemi insanları anlayıp empati kurma yeteneğini büyüklerimiz ve bizler gibi sokakta oyunlar oynayarak öğrenebilir. Böylelikle çocuklarımız etrafını, kendini ve hayatı kendilerince sentezler ve öğrenir öğrenirken kendi kişiliklerini oluştururlar.

Ebeveynlerin Dikkatine Sanal Otizm Nedir?
Ancak günümüzde bizlerinde olduğu gibi çocuklarında dikkatini, ekranlardan gelen sesler renk geçişleri çok fazla dikkatini çeker. İlgiyi çekmesine çeker ama bu etkenler bizi ne kadar hoşnut etse de çocukların zihinsel gelişimini etkiler.

Bu ekranlarda ki etkileyici durumlar çocuğunuzu gerçek hayattan koparıp sanal hayatta yaşamaya iter. Orada adam akıllı konuşup irtibat kurabileceği kimse olmadığı için dil ve beyin gelişimini tamamlayamaz. Bu durumlarla maruz bıraktığı için ekranlar çocuklarımız üzerinde çok fazla olumsuz etki bırakıyor. İşte zaten bu durumların toplamına Sanal Otizm adı verilir.

Ebeveynlerin Dikkatine Sanal Otizm Nedir?

Günümüzde yaygınca bulunan ‘’Otizm Spektrum Bozukluğu’’ yani OSB tanısı konulabilmesi için aşağıda belirteceğimiz durumlar söz konusu olmalıdır. Bunlar;
Sosyalleşirken sözel haricinde edinilmesi gereken becerilerin yetersizliği, başka insanlarla hayatında edindiği gelişimleri ve becerileri paylaşmak, akranlarıyla arkadaşlığının çok ama çok az olması, konuşmasında ve bazı kelimelerin anlamları konusunda zorlanma, nesnelere kendi hayal dünyalarında başka anlam ve bilgi yüklemeleri, arka arkaya tekerrür eden kelimeleri kullanmak, gelişim döneminde akranlarının oynadığı oyunları oynamaması gibi başlıca belirtiler varsa dikkatli olun çocuğunuz sanal otizm hastalığına yakalanmış olabilir.

Ebeveynlerin Dikkatine Sanal Otizm Nedir?

Eğer çocuğunuzda bunları görecek olursanız, hemen bir uzamandan yardım almayı öneririz. Ama tabi ki ülkemizde sağlık ne kadar ilerlemiş olsa da çocuklarımızı önce hastalıktan bizler korumalıyız. Korumak içinse, çocuklarımızı baştan ekranlara alıştırarak değil insanlara alıştırarak büyütmeliyiz.

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme