Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

EBK 16 bin büyükbaş kurbanlık ithal edecek

EBK 16 bin büyükbaş kurbanlık ithal edecek
EBK 16 bin büyükbaş kurbanlık ithal edecek

Et ve Balık Kurumu (EBK) Genel Müdürü Bekir Ulubaş, kurumun Trakya’da kurbanlık açığı oluşmaması için 8 bin ton, tahminen 16 bin büyükbaş kurbanlık ithal edeceğini bildirdi

Ulubaş, EBK’nın et, süt, balık ve tüm hayvansal ürünleri içine alan bir piyasa düzenleme kurumu olarak yeniden yapılanacağını, ürün fazlalığında ürün depolanacağını, az olduğu dönemlerde ise piyasaya arz edileceğini kaydetti.
EBK Genel Müdürü Ulubaş, AA muhabirine EBK’nın kurbanlık ithali ve kurumun bir müdahale kurumu olarak yeniden yapılanmasına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının “http://m.kocatepegazetesi.com/”hastalıklardan ari bölge”http://m.kocatepegazetesi.com/” ilan ettiği Trakya bölgesine Anadolu’dan kurbanlık hayvan geçişlerini şarta bağladığını hatırlatan Ulubaş, Trakya’da kurbanlık açığı oluşmaması için EBK’ya Trakya bölgesinin kurbanlık açığını kısmen ithalatla karşılamak üzere resmi olarak görev verildiğini ifade etti. EBK’nın 1 Ağustos 2011’de 8 bin ton, kurban olacak vasıfta kasaplık canlı hayvan ihalesine çıktığını anımsatan Ulubaş, canlı, kilogramı 5,08 dolardan 8 bin ton, tahminen 16 bin büyükbaş kurbanlık sığır ithal edileceğini kaydetti.
Kurbanlık vasfı taşıyan büyükbaş hayvanların kilogramını bugünkü serbest piyasa dolar kurundan 9 liraya mal ettiklerini belirten Ulubaş, şöyle konuştu:
“http://m.kocatepegazetesi.com/”Kurbanlıklar özel vasıfları olan hayvanlar olduğu için yerli hayvanlar da kurban döneminde farklı fiyatla satılıyor. 2010 yılındaki Kurban Bayramı’nda yerli, canlı kurbanlık sığırın kilogramı ortalama 12 liraydı. Kurbanlık vasfı taşıyan sığırın kilogramını bugünkü serbest piyasa dolar kurundan 9 liraya mal ediyoruz. Kurbanlık besisi yapan çiftçilerimiz, Kurban Bayramı’ndan bir hafta önce Türkgeldi Çiftliğinde teslim edilmek üzere canlı ağırlığı 9 liradan EBK’ya kurbanlık vasfı taşıyan ne kadar yerli kurbanlık büyükbaş getirirlerse tümü satın alınıp, parası peşin ödenecek”http://m.kocatepegazetesi.com/” diye konuştu.
İlgili birimlerin, EBK’ya, Trakya bölgesinin kurbanlık sığır açığını bayrama yakın zamanda bildireceğini, o doğrultuda gereken kadar kurbanlık hayvanın Türkgeldi Çiftliğine indirileceğini anlatan Ulubaş, “http://m.kocatepegazetesi.com/”10 bin adet büyükbaş satılabileceği kanaatindeyiz. 2010’da kurumumuz tarafından Trakya Türkgeldi Çiftliğine 16 bin büyükbaş sığır indirildi. Bunun 9 bin başı kurbanlık olarak satıldı”http://m.kocatepegazetesi.com/” dedi.
Ulubaş, EBK’nın 2010 yılı Kurban Bayramı’nda Türk Hava Kurumu, Kızılay ve Diyanet Vakfı için 9 bin 269 adet kurban kestiğini, söz konusu kuruluşlar için bu yıl Kurban Bayramı’nda EBK kombinalarında 10 bin adet kurban keseceklerini tahmin ettiklerini söyledi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in, EBK’da yeniden bir yapılandırmaya gidildiği, hayvansal ürünlerle ilgili piyasa müdahalelerini EBK’nın yapacağı yönündeki açıklamasına ilişkin bir soru üzerine ise Ulubaş, EBK’nın et, süt, balık ve tüm hayvansal ürünleri içine alan bir piyasa düzenleme kurumu olarak yeniden yapılanacağını, Bakan Eker’in talimatıyla çalışmaların başlatıldığını bildirdi. (AA)