Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

En önemli iş yeni doğanı canlandırmak

Bu haberin fotoğrafı yok
En önemli iş yeni doğanı canlandırmak

Özel Fuar Hastanesi’nin sponsorluğunda Yeni Doğan Canlandırma Eğitimi (NPR) başladı. Yarın tamamlanacak olan eğitimin açılışını İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici yaptı. Yeni doğanı canlandırmanın son derece önemli ve kutsal bir iş olduğunu sıkça tekrarlayan Dr. Yemenici, ilgili meslektaşlarının bu eğitimlere önem vermesini istedi

Garden Kale Otelinde dün saat 09.00’da başlayan eğitimin açılış konuşmasını İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici gerçekleştirdi. Dr. Yemenici, NRP eğitimine müdürlük olarak çok önem verdiklerini söyledi. Dr. Necip Yemenici, bebek ölümlerinin önlenmesi amacıyla sağlık camiasında en büyük hedeflerden bir tanesinin anne ve bebek ölümlerini en aza indirmek olduğunu dile getirdi.
Anne bebek ölümleri çoktu
Anne ve bebek ölümlerinin geçmişte üç haneli rakamlarla ifade edilebildiğini hatırlatan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, yılda 1200 annenin öldüğünü belirtti. Ölüm sebeplerinin büyük çoğunluğunun önlenebilir sebepler arasında yer aldığına değinen Dr. Necip Yemenici; “Mesela gebe takibi yapılmamış, uygun şartlarda doğum yapılmaması, kanama, hipertansiyon bağlı ölümler meydana gelebiliyordu. Ben 1200–1300 rakamlarını hatırlıyorum. Son olarak 2005 yılında bir yıl içinde 700 annenin kaybedildiği verisi vardı. Türkiye de yıllık anne ölümü çok şükür büyük rakamlardan artık yılda 200’ün altına düştü. Bu oran yılda yüz binde 17’ye geldi.” dedi.
Afyonkarahisar’da
ölüm oranı düştü
Bebek ölüm oranlarının da çok vahim durumda olduğunu kaydeden İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, bu oranın binde 123’ü bulabildiğini belirtti. Dr Yemenici; “Hatırımda kaldı Halk Sağlığı’nda sınav sorumdu. O soruyu bilememiştim. Bu yılın kesin rakamları açıklanmadı. Ama Sayın Bakanımızın ifadesi bu yıl binde 10’un altına düştüğüdür. İlimizde çok şükür bu iyi bir orandır. Ben Afyonkarahisar’a ilk atandığımda 2009 yılının ilk başlarında binde 12 olan bebek ölüm hızımız daha sonra binde 10’a kadar geriledi. Toplantıya gelmeden önce arkadaşlara sorduğumda bu rakamın binde 8’e kadar düştüğünü öğrendim. İlk 9 ayın sonuçları olarak bunlar yüz güldürücü sonuçlardır. Bizler bu kadar bebeklerimizi ve annelerimize önem veriyoruz.” diye konuştu.
Aile hekimlerinin de asli görevi
“İnanın Sağlık Müdürlüğü’nün asli görevi nedir diye sorulduğunda en önemli görevi anne bebek sağlığıdır.” diyen İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, aile hekimliğinin çıkış noktasının anne bebek sağlığı olduğunu ifade etti. Dr. Yemenici, hiçbir aile hekiminin boyasız duvar vb durumlarda puan ve maaş kesintisine uğramadığını ancak bir bebek ve anne takip edilmezse, bir bebeğin aşı yapılmazsa maaş ilgili hekimin maaş kesintisine maruz kalabildiğine işaret etti. Bir hekimden geçen gün konu ile ilgili olarak bin 500 TL’lik bir kesinti yapıldığını örnek gösteren Dr. Necip Yemenici; “İlgili hekim durumun kendisinden kaynaklamadığına dair toplam 12 adet dilekçe verdi. Bu durum bu kadar önemlidir. “ şeklinde konuştu.
Bebek hayatı son derece mühim
İl Sağlık Müdürlüğü olarak en önemli görevlerden bir tanesinin anne ve bebek sağlığı olduğuna dikkat çeken Dr. Necip Yemenici, bebeklerin ilk doğduklarında hayata tutunabilecekleri ilk ortamı ilgili sağlık personelinin sağladığına temas etti. Bebek hemşireleri, anestezi uzmanları, çocuk sağlığı ve hastalıkları uzmanı hekimlerin, kadın doğum hastalıkları uzmanı hekimlerin son derece zor şartlarda çalıştıklarına değinen Dr. Yemenici şöyle konuştu: “Bir bebek hayatı kurtarmak son derece önemlidir. Bu bebek kıymetli bir bebek olabilir. Annesinin uzun yıllar beklediği bir bebektir. Bebek bebektir sonuçta bunun derecesi olmaz. Ama sizlerin elinden bir can hayata tutunmuş ya da hayata geri dönmüşse bunun kıymeti çok büyüktür. “
Eğitime gelmeyenler üzdü
NPR eğitimin önemini ve kutsallığını kendisini bir haftadır taşıdığını vurgulayan İl Sağlık Müdürü Dr. Necip Yemenici, eğitime gelmeyenler adına üzüldüğünü söyledi. Gelip de gönderilen kişiler olduğunu kaydeden Dr. Yemenici, İl Sağlık Müdürlüğü’nde sadece toplantı salonu olduğunu, uygun eğitim ortamının bulunmadığını dile getirdi. Dr. Necip Yemenici şunları söyledi: “Uygun eğitim ortamını sağladık. Özel Fuar Hastanesi bu konuda bize destek verdi. Bize sponsor oldukları için teşekkür ediyoruz. Kaynağımız var ama uygun ortamı hazırlamak için zamanımız yoktu. Bir çok prosedür vardı. Ricamızı kırmadılar. Böylesi önemli bir eğitme katkı sunmak istediler. Amacımız 3 gün boyunca rahat ve huzurlu şekilde Eskişehir’den gelen hekim arkadaşlarımızın nezaretinde bu eğitimleri almanızdır. Ben inanıyorum ki bu eğitimin ardından çok sayıda bebeğin hayatı kurtulacak. Yaptığımız bu iş gerçekten çok kıymetli. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.” Eğitim uzman hekimler tarafından başlatıldı. Dün başlayan eğitim yarın tamamlanacak. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti