Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Engelli sorunları tüm toplumun sorunudur”

Altı Nokta Körler Derneği

Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Hakan Erdoğan 10-16 Mayıs Engelliler Haftası nedeniyle yaptığı açıklamada, engelli sorunlarının tüm toplumun sorunu olduğunu kaydetti

 

Altı Nokta Körler Derneği Şube Başkanı Hakan Erdoğan 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nı kutladı.
“HALEN EKSİKLER VAR”
Dernek Başkanı Hakan Erdoğan, engellilerin sorunlarının gündeme taşınması ve çözüm yollarının tartışılması amacıyla kabul edilen, 10-16 Mayıs Engelliler Haftası’nı diğer yıllardan farklı olarak pandemi sürecinin gölgesinde karşıladıklarını ifade etti. Erdoğan, “Engelliler Haftası için planlanan konferans ve seminerlerimizi pandemi sürecinin bitiminde yapmayı umut ediyoruz. Anayasamızın 2. maddesi devletimizin sosyal niteliğini açıkça belirtmektedir. Sosyal devlet, toplumun en güçsüz kesimlerinden başlayarak vatandaşların sağlık, eğitim, istihdam, sosyal güvenlik gibi temel gereksinimlerini karşılayan devlet demektir. Devletin sosyal niteliğini yaşama geçirmek, hükümetlerin anayasal yükümlülüğüdür. Hükümetler, bugüne dek bu yükümlülüklerini yerine getirmelerine rağmen halen eksiklikler bulunmaktadır.” dedi.
“TÜRKİYE’DE PANDEMİDE
ENGELLİLER YALNIZ BIRAKILMADI”
Kentlerin, açık alanların, konutların ve toplu taşıma araçlarının her ne kadar engellilere göre planlanmasına karşı halen daha eksikliklerin bulunduğunu belirten Erdoğan, “Toplumumuzda engellilere yönelik ayımcı değer yargıları, tutum, davranış ve uygulamalar devam etmektedir. Pandemi sürecinde bazı devletler engellileri toplumda soyutlamak için hastalıklarına müdahalede bile bulunmamaktadır. Bizim ülkemizde böyle bir süreçte engelliler yalnız bırakılmamıştır. Engellilerin üretime katılması ve istihdamının önündeki engellerin kaldırılarak; aldıkları eğitime ve sahip oldukları becerilere uygun iş alanlarına yerleştirilmesi, çalışma alanlarının makul uyumlaştırma çerçevesinde düzenlenerek; ekonomik ve sosyal hayata aktif katılımlarının sağlanması, hükümetin hem ulusal hem uluslararası yükümlülükleri arasında yer almaktadır.” ifadelerini kullandı.
“EĞİTİM ALANINDA Kİ
ENGELLER KALDIRILMADI”
Eğitimin tüm vatandaşlar gibi, engelli bireylerinde en temel ve vazgeçilmez hakkı olduğuna dikkat çeken Erdoğan sözlerine şöyle devam etti: “Eğitim alanında ki engeller halen kaldırılmış değildir. Kaynaştırma eğitimi adı altında gerçekleştirilen uygulama, gerekli altyapı ve eğitim ortamları sağlanamadığı için engelli çocukların niteliksiz eğitim görmesine ve başarı oranlarının düşmesine neden olmaktadır. Altınokta Körler Derneği olarak bu olumsuz gidişe sesimiz yettiğince dur diyoruz ve yetkilileri göreve çağırıyoruz. Kimsenin yardımına gereksinim duymadan yaşamını sürdüren, kendi kendine yeterli bağımsız bireyler olmak istiyoruz. Dünya Sağlık Örğütünün ICF standartlarına uygun yeni bir Sağlık Kurulu Raporları Yönetmeliği istiyoruz. İlaç, beyaz baston ve yardımcı araç- gereçlerin ücretlerinin tamamının devletçekaşılanmasını istiyoruz.”
“TOPLUMSAL KADER
VE GELECEK ORTAK”
Hakan Erdoğan engellilerin üretim süreçlerinde verimli ve etkin olarak yer almak istediklerini, nitelikli, işlevsel ve erişilebilir bir eğitim sağlanması gerektiğine değindi.
Erdoğan şunları kaydetti: “Toplumsal yaşamda, bilimde, sanatta ve siyasette etkin olarak yer almak istiyoruz. Ayrılmaz bir parçası olduğumuz Türkiye toplumuna, hükümetimize ve siyasal partilere sesleniyoruz. Bizim sorunlarımız tüm toplumun sorunlarıdır. Sorunlarımıza ve istemlerimize sahip çıkın. Haklı mücadelemize destek olun. Çünkü kadınıyla erkeğiyle, engelli olanı ve olmayanıyla, çocuğu, genci ve yaşlısıyla, etnik ve inançsal çeşitliliği ile Türk toplumu olarak kaderimiz ve geleceğimiz ortaktır.” >> Burcu AYDIN’ın Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti