Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Engelliler için elimizden geleni yapıyoruz”: “Asıl engel vicdanda”

Dünya Engelliler Günü’nde konuşan

Dünya Engelliler Günü’nde konuşan Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, asıl engelin kalplerde ve vicdanlarda olduğuna
dikkat çekerek, “Engellilerimizin hayat şartlarını, tüm imkânsızlıkları aşmak için elimizden geleni samimiyetle yapmaya
çalışıyoruz. Afyonkarahisar’da engelli derneklerimizin ve engelli ailelerimizin arasındaki uyuma hayranım” dedi

3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle Afyonkarahisar Valiliği himayesinde Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü tarafından Korel Termal Otel’de Engelliler Günü programı düzenlendi.
PROGRAM YOĞUN
İLGİ GÖRDÜ
3 Aralık Dünya Engelliler Günü programına; Vali Gökmen Çiçek, Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, Cumhuriyet Başsavcısı Fatih Karabacak, AKÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, AFSÜ Rektörü Prof. Dr. Nurullah Okumuş, ATSO Başkanı Hüsnü Sertesen, Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, İl Jandarma Komutanı Jandarma Albay Yılmaz Kırgel, İl Emniyet Müdürü Ali Temiz, engelli dernekleri, bazı sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri, engelliler ve aileleri katıldı.
“ENGELLİLİK KAVRAMI ORTAK
DUYARLILIK GEREKTİRİR”
Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından Engelsiz Kur’an Kursu öğrencilerinden Salim Erteki Kur’an-ı Kerim tilavetinde bulundu. Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürü Bekir Yümnü de engellilere yönelik verilen hizmetler ve yapılan çalışmalar hakkında bilgiler verdi. Yümnü, “Tüm dünyada engelli insanların sorunlarına dikkat çekmek ve toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla BM tarafından alınan kararla 3 Aralık günü Dünya Engelliler Günü olarak kabul edilmiştir. Engellilik sadece engellinin maruz kaldığı bir sağlık sorunu değildir. Sosyal boyutlarıyla her birimizi yakından ilgilendiren olumsuz etkilerini asgari düzeye indirmek için her birimizin katkı ve ortak çabasına ihtiyaç duyulan toplumsal bir husustur.” dedi.
“YAKLAŞIK 7 BİN 500 ENGELLİYE
HİZMET VERİLİYOR”
Engelli bireylerin toplumsal hayatta yer alabilmeleri için çok çeşitli düzenlemeler ve çalışmalar yürütüldüğünü belirten Yümnü, “Engelli kardeşlerimiz ve ailelerinin ekonomik ve sosyal yönden iyileştirilmesine, eğitim ve özel bakım hizmetlerinden yararlanmalarına, iş gücüne katılmalarına yönelik çok önemli düzenlemeler hayata geçirilmeye devam ediyor. Afyonkarahisar’da engelli ve evde bakım işlemleri Belediyelerimiz ve İl Müdürlüğümüzce yapılmaktadır. Sektör yardımlaşma vakıflarımız engelli maaş ödemeleri yapmaktadır. Bu hizmetlerden yaklaşık 7 bin 500 engellimiz faydalanmaktadır. 9 bin 500 civarında da engelli kimlik kartı dağıtılmıştır. Resmi ve özel bakım yatılı merkezlerinde 311 kardeşimiz kalmaktadır.” diye konuştu.
“YEREL YÖNETİMLER DUYARLI
EKSİKLER BİLİNİYOR”
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, asıl engelin elde, kolda, gözde değil kalplerde ve vicdanlarda olduğunun altını çizerek şunları kaydetti: “En büyük engel anlayışsızlık, hoşgörüsüzlük ve empati yeteneğinden yoksun olmaktır. Allah hiç kimseyi bu duyarlılıklardan mahrum bırakmasın. Engelli ailelerimizin çok büyük sıkıntı ve zorluklar çektiğini biliyoruz. Sizleri hayatını kolaylaştırırken bazı noktalarda eksik kaldığımızı da biliyoruz. Belediye Başkanımızla birlikte bu konuda duyarlı olmaya çalışırken bazen eksik kaldığımız yerler oluyor. Hayat şartlarınızı, tüm imkânsızlıkları aşmak için elimizden geleni samimiyetle yapmaya çalışıyoruz. Afyonkarahisar’da engelli derneklerimizin ve engelli ailelerimizin arasındaki uyuma hayranım. Birbirinizi en iyi sizler anlıyorsunuz ve bu açıdan da birbirinize destek oluyorsunuz. İnşallah sevginiz ve uyumunuz hep devam eder.”
“ENGELLİLERE ENGEL OLUNMAMALI”
Engelliler için ayrılan alanlara araçlarını duyarsızca park edenlere de tepki gösteren ve bu konuda daha da hassas olmak gerektiğine dikkat çeken Vali Çiçek şöyle konuştu: “Hepimiz birer engelli adayıyız. Lütfen engellilerimize engel olmayalım. Onların zaten zor olan hayatlarını daha da zorlaştırmayalım. Allah empati yeteneğinden bizleri yoksun bırakmasın ve bu konuda duyarlılığımızı artırsın. Her zaman sizlerin yanındayız, her konuda sizlere desteğimiz tamdır. Hayatın tüm alanlarında, tüm zorluklara rağmen, engelli kardeşlerimizin sergiledikleri mücadele, gerçekten takdire şayandır. Bunun en güzel örnekleri ilimizde de yaşanmaktadır. İşte onlardan birisi milli gururumuz Münevvere Yılmaz, Yüzmedeki gururumuz Kübra Saltık, olimpiyatlarda tekvandoda gururumuz Meryem Betül Çavdar. Onları bir kez tebrik ediyor, tüm engellilerimizin Dünya Engelliler Günü’nü kutluyorum.”
ZEYBEK KRAVATINI HEDİYE ETTİ
Program kapsamında engelliler tarafından günün anlam ve önemine yönelik şiirler okundu. Din görevlileri tasavvuf müziği topluluğu tarafından mini bir konser verildi. Engellileri temsilen konuşan Kübra Saltık, engelli bireylerin toplumdan duyarlılık beklediğinin altını çizdi. Belediye Başkanı Mehmet Zeybek, programın sonunda tüm masaları tek tek dolaşarak engelli bireylerle yakından ilgilendi. Mehmet Zeybek, kravatını beğenen engelli bir bireye günün anısına kravatını hediye etti.
“ENGELLER ORTAK İMTİHAN”
Programda İl Müftüsü Sinan Kazancı tarafından “İslam’ın engellilere bakışı ve sağladığı kolaylıklar” başlıklı kısa bir sunum yapıldı. Müftü Kazancı, engelliğinin engel sahibi bireyler kadar engelsiz kişilerin imtihanı olduğuna dikkat çekti. Kazancı, engellilerin hal ve hatırlarını sormak gerektiğini, onları sıkça ziyaret ederek, ihtiyaçlarının giderilmesi dualarının alınmasının önemine değindi. Program sonunda, protokol üyeleri 6 engelliye akülü araçlarını teslim etti. Çeşitli yarışmalarda Afyonkarahisar’ı ve Türkiye’yi gururlandıran engelli sporculara da günün anısına çeşitli hediyeler verildi.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi

 

“ENGELSİZ GASTRONOMİ VE TERAPİ MERKEZİ YAPILIYOR”
Belediye Başkanı Mehmet Zeybek programda yaptığı konuşmada, Afyonkarahisar’da yaşayan engelli bireylere müjde verdi. Başkan Zeybek, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü’nün engellilerin hakları ve yaşam standartlarının geliştirilmesi, engelli bireylere yönelik toplumsal bilinç ve farkındalığın artırılması açısından anlamlı bir gün olduğunu belirterek, “Engellilik bir ayıp değildir, bizleri yaratan Allah bu şekilde takdir buyurmuş imtihan ediyor olabilir. Engelli olmayacağız diye bir garantimiz yok. Hepimiz birer engelli adayıyız. Bizlere düşen görev kardeşlerimizin hayatını kolaylaştırıcı işler yapmaktır. Bu kapsamda kaldırım taşlarını yeniden düzenliyoruz, rampalar yapıyoruz. Yollara engelli bireylerimiz için sarı şeritler çekiyoruz. Engelli bireylerimizi topluma kazandırmak ve sosyal hayatlarını daha da aktifleştirmek adına onlar için özel Engelsiz Gastronomi ve Terapi Merkezi yapıyoruz. Kısa zamanda da hizmetinize sunacağız. Bu merkezde engelli bireylerimizin istihdamı da sağlanacak, onlar için yeni bir iş ve aktivite sahası oluşturup, kurslar ve aktivitelerden yararlanabilecekler. Sevgi var ise engel yoktur düşüncesi ile bu programın farkındalık oluşturmasını temenni ederek, sizlere sağlıklı ve mutlu bir yaşam diliyorum.” şeklinde konuştu.

 

VALİ ÇİÇEK’TEN MİLLİ ENGELLİ SPORCULARA ÖZEL İLGİ
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle gerçekleştirilen programda milli engelli sporculara özel ilgi göstererek, hepsini ayrı ayrı alkışlattı.

 

KONUŞMALAR İŞARET
DİLİYLE TERCÜME EDİLDİ
3 Aralık Dünya Engelliler Günü nedeniyle gerçekleştirilen programda yapılan tüm konuşmalar işaret diliyle tercüme edildi. Programda görme engelli hafız tarafından okunan Kur’an-ı Kerim ayeti Ahmet Ertürk tarafından işitme engelliler için işaret diliyle bildirildi. Ali Fidan’da tilavet edilen Kur’an ayetini işaret diliyle mealini işitme engellilere aktardı.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti