Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ergene Havzası, pırıl pırıl olacak

Orman ve Su İşleri
Ergene Havzası, pırıl pırıl olacak

Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu İstanbul’da Devlet Su İşleri (DSİ) 14. Bölge Müdürlüğü’nde düzenlenen basın toplantısında Ergene Havzası Koruma Eylem Planı’nda gelinen son noktayı değerlendirdi.
Ergene’nin Türkiye’nin en önemli bölgelerinden birisi olduğunu belirten Bakan Veysel Eroğlu, burasının batıya açılan kapı olduğunu vurguladı. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Başbakanlığı döneminde “Ergene’yi kesinlikle kurtarın’ diye talimat verdiğini hatırlatan Eroğlu, kendilerini koordinatör olarak görevlendirdiğini ve 15 paketten oluşan büyük bir eylem planı hazırladıklarını açıkladı.
10 MİLYAR LİRALIK YATIRIM
Planla ilgili önemli mesafeler aldıklarına vurgu yapan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, hedeflerinin pırıl pırıl bir Ergene olduğunu söyledi. Nehrin uzunluğunun 283 kilometre olduğunu dile getiren Eroğlu, “Toplam su potansiyeli, yılda 1,71 milyar metreküp. Bunun, yüzde 78’i yer üstü suyu, yüzde 22’si yer altı suyudur. Havzanın zirai durumuna bakıldığında havza ülkemizin ayçiçeği üretiminin yüzde 61’inin, pirinç üretiminin yüzde 54’ünün, buğday üretiminin yüzde 12’sinin yapıldığı önemli bir havzamızdır. Sadece Ergene değil, Trakya Gelişim Projesi (TRAGEP) hazırladık. Burada özellikle 2019 yılı sonuna kadar TRAGEP’i de bitireceğiz. Orada yapılacak göletler, sulama tesisleri, ağaçlandırma ve erozyon kontrol faaliyetleri var. Bunların tamamı, TRAGEP için 10 milyar TL’lik yatırım yapılacaktır. En büyük yatırım” diye konuştu.
Ergene Havzasının ülke sanayisinde önemli bir yer tuttuğunu vurgulayan Eroğlu, burada 2 bin 37 sanayi tesisi bulunduğunu ve sanayinin yüzde 82’sinin Tekirdağ, yüzde 10’unun Kırklareli, yüzde 8’inin Edirne’de olduğunu belirtti. Havzadaki atık su miktarının günde 240 bin metreküpünün evsel olduğunu, 460 bin metreküpünün de sanayiden oluştuğunu ifade eden Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, nehre deşarj edilen atık sularla Ergene’nin debisinin 6 katına çıktığını vurguladı. Havzada iyi bir su kalitesine ulaşmak istediklerini de söyleyen Eroğlu, hedeflerinin 2016’da 3. sınıf, 2020’de ise 2. sınıf su kalitesine ulaşmak olduğunu vurguladı.
15 EYLEM MEVCUT
Ergene Havzası Koruma Eylem Planı hakkındaki Başbakanlık Genelgesi’nin 13 Haziran 2013 tarihinde yayımlandığını hatırlatan Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şöyle devam etti:
“Bu, Ergene’yi kurtaracak 15 eylem içeriyor. Bunlar içerisinde dere yatakları temizleniyor, belediyelerin ileri biyolojik atık su arıtma tesisleri DSİ tarafından inşa ediliyor. Islah Organize Sanayi Bölgeleri kuruldu. Sanayi için müşterek ileri atık su arıtma tesisleri inşa ediliyor. Sanayide daha az su, daha az kirletici ham madde kullanımına geçiliyor. Ergene Havzası ağaçlandırılıyor, erozyonla mücadele ediliyor, Ergene’de planlı döneme geçiliyor, 1/25.000’lik planlar uygulamaya giriyor. Katı ve tehlikeli atık işleme geri kazanım ve bertaraf tesisleri kuruluyor. Zirai kaynaklı kirlilik kontrol ediliyor. Ergene Nehri gerçek zamanlı sürekli izleniyor, denetimler daha da sıklaştırılıyor. Deşarj standartları yeniden düzenlendi, renk standartları getirildi ve Ergene tabii rengine getiriliyor. Havzaya Taşkın Erken Uyarı Sistemi kurulacak, Yer altı suyunun kullanımı kontrol altına alınacak.
Trakya’da baraj ve göletler ile sulama tesisleri tamamlanıyor. 28 dere ıslah projesinden tamamlanan 23 proje ile 296 kilometre yatak ıslah edildi. Devam eden 5 proje ile 94 kilometre yatak ıslahı gerçekleştirilecek. Havza genelinde 2009-2015 yılları arasında toplam 19 bin 12 denetim yapılmış olup, 44,2 milyon lira idari yaptırım uygulanmıştır. 862 kuyuya ön yüklemeli, uzaktan kumandalı su sayacı takıldı. Ayrıca 9 baraj ve gölet ile yılda toplam 411 milyon metreküp içme, kullanma ve sanayi suyu temin edilecek. Ergene Havzası için yer altı suyu restorasyon planı da hazırlandı.” (Kocatepe Haber Merkezi)