Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Ergün:”Ulaşım günlük hayatın vazgeçilmez sorunu”

Bu haberin fotoğrafı yok
Ergün:"Ulaşım günlük hayatın vazgeçilmez sorunu"

Afyon Kocatepe Üniversitesi öğrenci kulüplerinden Yapı Kulübü tarafından 3″Ulaşım” konulu panel düzenlendi.

Ahmet Necdet Sezer Kampusü 1. Eğitim Binası Abdullah Kaptan Konferans Salonunda düzenlenen panele İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Ulaştırma Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin İSFALT A. Ş. Üretim ve Uygulama Müdürü Dr. İbrahim Sönmez ve AKÜ Teknik Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hüseyin Akbulut konuşmacı olarak katıldı
“Geleneksel çözüm yöntemi uygulanıyor”
Panelin açılış konuşmalarını yapan Yapı Kulübü Akademik Danışmanı Yrd. Doç. Dr. Ali Ergün, ulaşımın özellikle büyük şehirlerde günlük hayatın vazgeçilmez bir sorunu haline geldiğini belirterek, “2000 yılında 4 milyon 422 bin’i otomobil olmak üzere 8 milyon 321 bin olan taşıt sayısı, Ekim ayı itibariyle 7 milyon 451 bin’i otomobil olmak üzere 14 milyon 943 bin’e yükselmiştir. Bu 10 yıllık zaman dilimi içerisinde bakıldığında 2002 yılında 6 bin 101 kilometre bölünmüş yol ağı bulunan ve sadece 6 ili birbirine bağlayan bölünmüş yol uzunluğu, 2009 yıl sonu itibariyle 17 bin 500’e yükselmiş ve duble yollarla birbirine bağlanan il sayısı 61’e yükselmiştir. Bu arada şehir içi ulaşımda artan trafik sorununa geleneksel yaklaşım yöntemi olarak daha çok yol inşa edilmesinin politik, mali ve çevre etkileri nedeniyle her zaman iyi sonuç vermediği görülmüştür. Yeni yollar inşa etmek, otomobille yolculuk talebini artırmıştır. Bu durumda teknolojik toplu taşıma araçları şehirlerin vazgeçilmezleri olmuştur. Şehirlerarası ulaşımda ise başta zaman ve güvenlik paralelliği de düşünülerek, alternatif teknolojik ulaşım türlerinin kullanımı gündeme gelmiştir. Ülkemiz açısından havayolu taşımacılığında da bir noktaya gelinmiş ancak yeterli olunmamıştır. Bugün demir yolunun çevre dostu ve enerji verimliliği yüksek olma nitelikleri ile yüksek hızlı demiryolu desteklenme girişimi ve ayrıca arazi kullanımındaki önemli rolüyle de ülkemizde ilgi çeken ve üzerinde çalışılan ulaştırma konularının başında yer almaktadır” dedi.
“Demiryolu çevre dostu
ulaştırma aracı”
Başkanlığını AKÜ Teknik Eğitim Fakültesi Yapı Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir’in yaptığı panelde Ulaştırma Bakanı Danışmanı Prof. Dr. Mustafa Karaşahin, ilk hızlı tren seferlerinin 1964 yılında Japonya’da gerçekleştirildiğini, akabinde 1981 yılında ise Fransa’nın hızlı tren işletmeciliğine başladığını belirterek, “Türkiye, 13 Mart 2009 itibariyle dünyada 8., Avrupa’da ise 6. hızlı tren işletmeciliği yapan ülke konumuna geldi. Demiryolu, icat edildiği tarihten günümüze kadar en hızlı, ekonomik, güvenli, toplu taşımaya elverişli, çevre dostu bir ulaştırma aracı olmuştur. Genel olarak dünyaya baktığımızda 1950 yılından bu yana demiryolları ulaşımına ara verildiği ve ulaştırma politikalarının tamamının karayolu ağırlıklı olduğunu görüyoruz. Maalesef bu ulaşım politikası ülkemizde de benimsenmiş ve 2003 yılına gelinceye kadar yılda ancak 18 kilometre demiryolu yapabilmişiz. Cumhuriyet’in ilk yıllarında Atatürk’ün başlattığı demiryolu seferberliğinde yılda 188 kilometre demiryolu yapılmıştı. Biz bu kadar yatırım yapmamıza rağmen hala bu rakamı yakalamış durumda değiliz” dedi.
“Asfalt üretimi basit değil”
İSFALT A.Ş. Üretim ve Uygulama Müdürü Dr. İbrahim Sönmez, asfalt üretimi ile ilgili bilgi verdiği konuşmasında asfalt üretiminin çok da basit olmadığını ve birçok problemleri ve detaylarının olduğunu ifade etti. Sönmez, “Asfalt üretiminde agregaların belli oranlara karıştırılması gerekir ama en önemlisi de ısı faktörü göz önünde bulundurulmalıdır. Taş ocağında bir patlatma, kırma veya eritme ile agregayı elde ediyoruz. Agrega ocaklarında üretim kalitesi ocağın bulunduğu alanın lokal jeolojik özellikleri, kayacın yapısal ve dokusal özellikleri ve benzeri faktörlere bağlıdır. Asfalt üretiminde agrega ve bitümden sonra asfalt karışım dizaynı oluşturmak gerekir. Kullanılacak agreganın tipi, porozitesi, özellikle su emiciliği ki bu, bitüm kullanımı açısından önemli, öte yandan yassılık durumu, gradasyonu ve cilalanma durumu önemlidir” dedi. Sönmez, Türkiye’de 2009 yılı itibariyle toplam 26.6 ton asfalt üretildiğini de belirtti.
Sönmez konuşmasının sonunda “Asfalt ile ilgili bir asfalt dersinin olması gerekir. Bunu gittiğim her üniversitede söylüyorum. Malzeme derslerinde özellikle asfaltla ilgili agregalardan da bahsedilmelidir. Öğrencilere tavsiyem, hangi alanda çalışacaksanız iş sağlığı ve güvenliğini bilmelisiniz ve bunu mesleğinizin bir parçası olarak önemsemelisiniz. Bu konuları ciddiye almanız gerekir. Bunun dışında da ne yaparsanız yapın iyi bir malzeme seçmeniz lazım” şeklinde konuştu.
Doç. Dr. Hüseyin Akbulut ise “Ulaşım Planlaması ve Sürdürülebilir Bir Trafik” konulu sunumunda, “Ulaşım, günlük hayatımızı olumlu ve olumsuz anlamda etkileyen bir olgudur. İşin kazalarla ilgili olan kısmı en önemli ve en olumsuz olanıdır. Ulaşımla ilgili olumsuzlukların önüne geçebilmek için bir planlamadan bahsetmek gerekir. Şehirlerin bir felsefesinin, bir ruhunun olması ve dolayısıyla bu anlamda ülkenin bir master planının veya stratejik planının olması gerekir” dedi.Panel sonunda Teknoloji Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Süleyman Taşgetiren, Prof. Dr. Mustafa Karaşahin’e; AKÜ Yapı Eğitim Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Demir, Doç. Dr. Hüseyin Akbulut’a; Teknik Eğitim Fakültesi Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Yılmaz İçağa ise Dr. İbrahim Sönmez’e teşekkür ederek plaket takdim etti.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti