Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Eroğlu: Büyük projelerimiz var – Kocatepe Gazetesi

Eroğlu: Büyük projelerimiz var – Kocatepe Gazetesi
Eroğlu: Büyük projelerimiz var

İki ülke öncelikle su sorununu prensibe bağlayacak, ardından atılacak adımlara birlikte karar verecek. Türkiye ve Irak arasındaki ekonomik ilişkileri başka bir boyuta taşıyacak önemli bir adım atıldı. Sınır aşan nehirler konusu başta olmak üzere iki ülke arasında su alanında ortak proje ve yatırım yapılması hedefleniyor. Bu amaçla, eski Orman ve Su Bakanı Veysel Eroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın özel temsilcisi olarak bu ülkeye gidecek. İki ülke arasında zaman zaman nükseden su sorununun yanı sıra tecrübe paylaşımının da ele alınacağı gelişme geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın misafir ettiği Irak’ın yeni Cumhurbaşkanı Berham Salih’in ziyareti sırasında benimsendi. Eroğlu’nun bu çerçevede şubat ayında Irak’a gitmesi planlanıyor.
“ORTAK PROJE VE YATIRIM MÜMKÜN”
İki ülke öncelikle su sorununu prensibe bağlayacak, ardından atılacak adımlara birlikte karar verecek. Irak’a yağan kar ve yağmur sularının boşa gitmemesi için alt ve üst yapı adımlarının öncelikler arasında olacağı belirtiliyor. Görüşmelerde ortak projelerde gündeme gelecek. Bu çalışmanın içinde Dışişleri, Ticaret, Enerji ve Tabi Kaynaklar ile Tarım ve Orman Bakanlığı da yer alacak. Görüşmelerde Irak’a açılması planlanan Ovaköy Sınır Kapısı da masaya yatırılacak. Yapacağı ziyareti hakkında bilgi veren Veysel Eroğlu, “Bu adım iki ülke arasındaki ilişkilerin geliştirilmesi, iki ülke içinde suyun kalkınmanın lokomotifi olarak kullanılması açısından büyük önem taşıyor. İki ülkenin refah seviyesinin artırılması için gerekli yatırımların yapılması konusunda çalışmalara başladık.” dedi.
“KALKINMA EYLEM PLANI HAZIRLANIYOR”
Irak yönetiminin Türkiye’den beklentilerini sıralayan Eroğlu, “Iraklılar bizden ‘Türkiye tecrübelerini bize aktarın’ talebinde bulundu. Bilhassa su ve diğer yatırımlar konusunda alt yapı konusunda bizlerin tecrübelerinden faydalanmak istiyorlar. Bizde çok büyük projeler var. Önce sudan başlayacağız. Ardından oradaki yatırımların artırılması ve kalkınma için bir eylem planı hazırlıyoruz.” ifadelerini kullandı.
“ÇALIŞMA GRUBU OLUŞTURULDU”
Veysel Eroğlu, Türkiye olarak bir çalışma grubu kurduklarını belirterek, “Onlardan da bir çalışma grubu isteyeceğiz. Biz barajların dışında sulama tesisleri, içme suyu tesisleri, arıtma tesisleri, gelir getirici birtakım ürünlerdeki tecrübelerimizi aktaracağız. Suyun tasarruflu kullanılması, sağlıklı su temini, su da verimlilik, üretimde verimlilik bunların hepsini konuşacağız.” diye konuştu.