Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Erzurum’da Kurulan Ama Verim Alınamayan Sera Afyon’a Taşınsın

AK Parti’den YRP’ye geçen Erzurum Aziziye’de belediye başkan Emrullah Akpunar, kentteki Tarım Kredi Kooperatifleri’nde satışa sunulması için açılan termal serada günlük üç ton kömür yakıldığı açıkladı. Akpunar, bir ay önce faaliyeti durdurulan serada milyonlarca lira zarar edildiğini söyledi. Olayın basına yansımasının ardından Erzurum’daki sera yatırımının Afyonkarahisar’a taşınıp taşınamayacağı tartışılmaya başlandı.

AK Parti'den YRP'ye geçen

Erzurum'da kurulan ve verim alınamayan sera Afyon'a taşınsın

AK Parti’den Yeniden Refah Partisi’ne (YRP) geçen Erzurum Aziziye Belediyesi’nin yeni başkanı Emrullah Akpunar, önceki dönem domates üretimi için kurulan seranın termal suyunun kömürle ısıtıldığını tespit ettiklerini açıkladı. Akpunar, “Günde 3 ton kömür yakmışlar. Bu bir akıl tutulması. Sera milyonlarca lira zarar etmiş” dedi.

508 MİLYONDAN FAZLA BORÇ VAR

Erzurum’un Aziziye Belediyesi, yerel seçimlerde AK Parti’den Yeniden Refah Patisi’ne geçti. YRP’li Aziziye Belediye Başkanı Emrullah Akpunar, belediyeye ait Ilıca Termal Tesisleri’nde düzenlediği basın toplantısında belediyenin borcu ve domates üretimi için kurulan seranın durumuna ilişkin açıklamalarda bulundu. 68 bin 251 nüfuslu Aziziye ilçe belediyesinin borcunun 508 milyon 886 bin 670 lira olduğunu açıklayan Akpınar, domates serasının termal suyunun milyonlarca lira harcanarak kömürle ısıtılmış olduğunu tespit ettiklerini söyledi. Üniversiteden hocalarla serada incelemeler yaptıklarını kaydeden Akpunar, şu bilgileri verdi:

“KÖMÜRLE ISITILMASI AKIL TUTULMASI”

– Gördük ki karlılığı ya da sürdürülebilirliği yoktur. Sera şu an 10 milyon civarında zarar ediyor. Nasıl bir eylem yapar, nasıl karlı bir hale getiririz diye ona bakıyoruz. Kömürle ısıtılması akıl tutulması. Günlük normal bir ısı derecesinde 3 ton, ısı 20’nin üzerine çıkmasıyla günde 4 ton kömür yanacak. Günlük 4 ton kömürün bedeli belli biz de oradan günlük 4 ton domates satacağız. Öbür giderleri hiç koymayalım bir de bundan kar edeceğiz. Hiç öyle bir şey yok.

“MÜHENDİSE GÜLESİM GELİYOR”

Yaptıkları inceleme sonrasında seranın Antalya iklim şartlarına göre kurulduğunu tespit ettiklerini kaydeden Akpunar, şöyle konuştu: Seranın bedeli şu an tahmin ediyorum 50 milyon. Bunu yapan mühendise güleceğim geliyor. Birinci ayda zaten durdurmuşlar serayı. Tohumu yurt dışından geliyor. Bir yılda 160 ton domates almışlar, yanan kömüre baktım orayı da söylemiyorum. Bırak 160’ı, 600 ton domates alsa o kömürün parasını ödeyemez.

AÇILIŞINI VARANK YAPMIŞTI

Aziziye Belediyesi’nin Temmuz 2022 yılında hizmete açtığı Jeotermal Destekli Domates Serası’nda ilk hasadı dönemin Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank yapmıştı. AK Parti’li önceki dönem Aziziye Belediye Başkanı Muhammet Cevdet Orhan, Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) ve Aziziye Belediyesi işbirliğiyle hayata geçirilen proje ile Türkiye’nin en yüksek rakımda yetişen domateslerini kamuoyuna tanıtmıştı. Yaklaşık 11 dönüm arazi üzerine kurulan termal serada eksi 30 derecede topraksız tarımla ayda 25, yılda 300 ton domates üretimi yapılması planlanıyordu. Aziziye Belediyesi’nin termal domatesleri ‘Ilıca’ markası ile kentteki Tarım Kredi Kooperatiflerinde de satışa sunulmuştu.

ATIL YATIRIM AFYON’A TAŞINABİLİR Mİ?

Seracılık açısından büyük avantajlara sahip bulunan Afyonkarahisar’daki termal su varlığı seralarda ilave yakıt kulanılmasına gerek bırakmıyor. Bu doğrultuda Afyonkarahisar’da son yıllarda oldukça büyük sera yatırımları yapılmaya başlandı. Erzurum-Aziziye’deki sera yatırımı da sonuç itibariyle milli servet. Eğer orada verimli olamayacağına kanaat getirilirse Erzurum’daki sera yatırımının Afyonkarahisar’a taşınması neden düşünülmesin?

Kısa süre önce Tarım Kredi Kooperatifleri’nin sıvı yağ üretimini gerçekleştirmesi için Afyonkarahisar’da bulunan Oruçoğlu Yağ Fabrikası Tarım Kredi Kooperatifleri tarafından satın alınmıştı. Tarım Kredi Kooperatifleri yatırım açısından Afyonkarahisar’ı tercih etmişken Erzurum’da Tarım Kredi tarafından yapılan ve atıl kaldığı belirtilen sera yatırımının Afyonkarahisar’a taşınmasının düşünülmesi gerekiyor. Atıl vaziyette olduğu belirtilen milli servetin heba olmaması, aynı zamanda Afyonkarahisar’ın yeni bir yatırım kazanması için konunun incelenesi gerekiyor. Bu noktada en büyük görev de Afyonkarahisar Milletvekillerimize düşüyor.

Erzurum'da kurulan ve verim alınamayan sera Afyon'a taşınsın

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti