Esas olan kaliteli üretim – Kocatepe Gazetesi
Tarımsal üretimin kötü olmadığını, verilen desteklerin ürün rekoltesine göre hesaplandığını aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, esas olanın kaliteli üretmek olduğunu söyledi Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, müdürlüğün sorumluluk sahasında yürütülen çalışmalar hakkında İl Genel Meclisi üyelerine detaylı bilgiler verdi.SIK VE SIKI DENETİMLER YAPILDIAfyonkarahisar’da yıllık 3 bin 300 ton [&hellip]
Tarımsal üretimin kötü olmadığını, verilen desteklerin ürün rekoltesine göre hesaplandığını aktaran Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, esas olanın kaliteli üretmek olduğunu söyledi
Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, müdürlüğün sorumluluk sahasında yürütülen çalışmalar hakkında İl Genel Meclisi üyelerine detaylı bilgiler verdi.
SIK VE SIKI DENETİMLER YAPILDI
Afyonkarahisar’da yıllık 3 bin 300 ton balık üretiminin yapıldığını belirten Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Arap, sofralık balık olarak su ürünleri kapasitesinin olduğunu söyledi. Arap; “Yaklaşık 17 işletmeye 30 defa denetim yapılıp, 7 perakende satış işletmesine denetimler yapılmıştır. Yasak balık avının önüne geçmek için de bir takım denetlemelerimiz var. Bunlar rutin görevlerimizdir” dedi.
ARAZİ TOPLULAŞTIRMALARI SÜRÜYOR
Tarımsal Alt Yapı Arazi Değerlendirme Şube Müdürlüğü çalışmaları hakkında da bilgiler veren İl Müdürü Hüseyin Arap, 2015 yılının ilk 5 aylık döneminde Bolvadin ilçesine ait 6 yerleşim yeri olan; Dişli, Özburun, Nusratlı, Yörükkaracarön, Taşağıl ve Kutlu da etüt çalışmaları tamamlandığını söyledi. Tamamlanan çalışmalar sonucu Tarım Reformu Uygulama Bölgesi ilan edilmesi için bakanlığa gönderildiğini anlatan Arap; “Bunlar arazi toplulaştırma ile ilgili olarak bizlerin yürüttüğü ön çalışmalardır. Dazkırı, Evciler, Sandıklı olmak üzere üç ilçe de ayrıca 16 yerleşim yerinde arazi toplulaştırma çalışması devam ediyor.” diye konuştu.
GİDİŞAT KÖTÜYE GİTMİYOR
Tarımsal arazi varlığının sürekli artan yerleşim yeri ihtiyacı doğrultusunda azaldığına dikkat çeken Hüseyin Arap, Toprak Kanunun 2006 yılında çıktığını hatırlattı. Arazi varlığı azalmasına rağmen Türkiye’de artan nüfusun doyurulmasının yanında ihracaatta yapıdığını belirten Arap; “Gidişat kötü diye birşey yok. Örneğin bir tarım değerlendirmesi yapsam tek başına patatesle yola çıkamam. Pataten geçen yıl 300 ton olmuşsa bu yıl 400 ton olabilir. Ama patates yüz bin dekarda ekiliyorken, 150 bin dekara çıkıtğında o 50 bin dekar başka bir ürünün ekilişinden bu tarafa kaymış olabilir.” şeklinde konuştu.
ÖNEMLİ OLAN KALİTELİ ÜRETİM
Yıllık ürün rekoltesinin iyi bilindiğini desteklerin bu doğrultuda verildiğini kaydeden İl Müdürü Hüseyin Arap, üretimden araziye kadar herşeye destek verildiğini söyledi. Arap şöyle konuştu: “Biz neyin ne kadar üretildiğini biliyoruz. Netice de hesaplama şöyle olur; 2012 yılında tarımsal ve hayvancılık gelirlerinin ülke ekonomisine katkısı 3.2 milyar TL idi. Kuraklık yaşandı. Buna rağmen 2014 yılında tarım ve hayvancılık gelirlerinin ülke ekonomisine katkısı 3.9 milyar TL’dir. Tarımda kötüye giden ne var? Hayvancılık mı tarımsal üretim mi kötüye gitmiş? Üretim miktarı arttığında aslında ürünün değerinde de azalma oluyor. Çok karlı değil. Önemli olan kaliteli üretim, birim alanda daha fazla, sağlam ürün elde etmektir.” (Kocatepe Haber Merkezi)