Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Et sektörünün sorunları masaya yatırıldı

Bu haberin fotoğrafı yok
Et sektörünün sorunları masaya yatırıldı

Afyonkarahisar Ticaret Borsası (ATB) tarafından düzenlenen toplantıda kırmızı et üreticilerinin sorunları ve çözüm önerileri tartışıldı

Bu yıl Borsa yönetimi tarafından ikincisi düzenlenen toplantının açılış konuşmasını ATB Başkanı Mehmet Mühsürler yaptı. Mühsürler, Genişletilmiş Bölge Borsaları ve Kırmızı Et Üreticileri Birlikleri ile sektörün önde gelen firmalarının katıldığı istişare toplantısının düzenlenmesinde kendilerine destek veren Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı M. Mehdi Eker ve TOBB Başkanı M. Rifat Hisarcıklıoğlu’na teşekkür etti.
KDV ve tevkifat olumsuz etki
Sektörde son bir yıldır yaşanan olumlu, olumsuz gelişmeleri tartışmak ve et üreticileri kesiminin sesini duyurmak için borsa yönetimi olarak toplantıyı ikinci kez düzenlemekten dolayı gururlu olduklarının belirten ATB Başkanı Mehmet Mühsürler; “12 Şubat 2010 tarihinde ilkini düzenlediğimiz toplantımızda sorunlarımızla mücadele birlikteliği sağladığımıza inanmaktayım. O günkü toplantımızda hep beraber dile getirdiğimiz kayıt dışılığın ortadan kalkması için sektör ve yetiştirici desteklenmeli, KDV oranı düşürülmeli ve tevkifat uygulamasından vazgeçilmeli demiştik. KDV ve tevkifat uygulamasının halen devam etmesi sektörümüz açısından olumsuz olsa da, bu yıl Ocak-Temmuz 2011 döneminde kesilen büyük baş canlı hayvan başına 300 TL destekleme yapılması olumlu bir gelişmedir. Bu desteklemelerin devam etmesi, KDV oranının düşürülmesi ve tevkifat uygulamasından vazgeçilmesi gerektiği inancındayım. Toplantımızın başarılı geçmesini temenni ediyorum.” dedi.
Sıkıntılar herkesin malumu
Toplantının ikinci konuşmasını Kırmızı Et Üreticileri Birliği Merkez Başkanı Bülent Tunç gerçekleştirdi. Tunç, TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz ‘a, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan’a, Kasaplar Federasyon Başkanı Fazlı Yalçındağ’a ve toplantıya katılan ve destek borsa başkanlarına teşekkür etti. ATB Başkanı Mehmet Mühsürler’in bu tür konularda her zaman kendilerine yardımcı olduğunu dile getiren Bülent Tunç; “Birliğin kurulup örgütlenmesinde gece gündüz bizlerden desteğini esirgemeyen Mehmet Mühsürler Başkanıma çok teşekkür ediyorum. Et üreticileri ve sektörde yaşanan sıkıntılar herkesçe malum. Sıkıntılıyız ama sağ olsun Bakanlığımız sıkıntılarımızın giderilmesi hususunda bazı noktalarda ön ayak oldu. Et fiyatlarının düşüklüğünde ithalat fonlarının çok düşük seyretmesinde fonların yükseltilerek belli bir seviyeye getirilmesi sağlandı. Birliklerin örgütlenmesinde bizlere çok yardımcı oldu. Kırmızı Et Kayıt Sistemini kurduk. Bu çok önemli bir gelişme. Çünkü kayıt dışının önüne geçilmesinde çok büyük faydası oldu.” diye konuştu.
İhtiyaç doğru belirlenmeli
Kırmızı et olmadan hiçbir şeyin olmadığına işaret eden Kırmızı Et Üreticileri Birliği Merkez Başkanı Bülent Tunç, ithal ete karşı olmadıklarını, ihtiyacın doğru tespit edilmesi gerektiğini savundu. Tunç, Birlik Başkanlarına doğru yaklaşım ve çabaları için teşekkür etti. Açılış konuşmalarının ardından divan heyeti oluşturuldu. Divan TOBB Başkan Yardımcısı Ankara Ticaret Borsası Başkanı Faik Yavuz’un başkanlığında; Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bayram Sertkaya, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Merkez Başkanı Bülent Tunç, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Kasaplar Federasyon Başkanı Fazlı Yalçındağ’dan oluştu.
Et önemli sektör
TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, toplantıda Türkiye’nin geleceği açısından önemli konulardan biri olan kırmızı et konusu görüşüp durum tespiti yapacaklarını söyledi. Kırmızı et üretiminin geleceğini konuşacaklarını belirten Yavuz, son zamanlarda dünya gelişimine bakıldığında çok stratejik bir sektör olan tarım ve hayvancılığı gelişmiş ülkelerin ön plana çıkardıklarını kaydetti. Türkiye’nin bu durumu son 10 senede fark ettiğini dile getiren Faik Yavuz; “Türkiye son 10 senede tarım ve hayvancılık sektörünü ön plana çıkarmaya çalışmaktadır. Siz iyi bir arabaya binmeyebilirsiniz, iyi bir uçağa da binemeyebilir, iyi giyinemeyebilirsiniz de. Ama yemeden içmeden insanları durduramazsınız. Hem küresel ısınmanın getirdikleri hem de nüfus artışı ayrıca eroz-yonla dünya da ki toprak kaybının çok büyük etkilerini önümüzde ki dönemde göreceğiz. Et sektörünün ne kadar önemli olduğunu önümüzde ki dönemde yaşayacağız. Şimdiden gerekli tedbirleri almak zorundayız. Tarım ve hayvancılığı gündemimizden hiçbir zaman düşürmemiz gerekiyor. Onun için ATB’nin çok değerli Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Meclis Başkanı ve meclis üyeleri ne zaman sektörde bir hareket olsa bir toplantı düzenleyerek bizleri davet ederler. Onun için onları kutluyor bir sektör mensubu olarak da teşekkür ediyorum.” şeklinde konuştu.
Sektör dünyaya paralel gelişmeli
Et sektöründe 1970’li yıllardan bu tarafa geçmişten gelen pek çok sorunların varlığını hatırlatan TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, yer sorunu, ıslah sorunu, hastalıklarla mücadele sorunu, finansal sorunlar olmak üzere bir yığın sorun bulunduğunu söyledi. Sorunların zaman zaman iyileştirmeleri yapılsa da dünyanın çok hızlı geliştiğini belirten Yavuz şöyle konuştu: “Et sektörü de dünyaya paralel olarak gelişmek zorundadır. Onun için geride kalmış olabiliriz. Ama bu tip platformlarda tartışarak tedbirler alabileceğimizi düşünüyoruz. Toplantımızda sektörün içinde bulunan sizlere söz vereceğiz. Olayları bire bir yaşayan, sıkıntıları bire bir gören sektörün tüm mensupları söz alacak.”
Toplantıya yoğun katılım
Basına kapalı olarak devam eden toplantı sonrası kırmızı et sektörünün sorunlarının ve çözüm önerilerinin alındığı bir sonuç bildirgesi yayınlanacak. Toplantıya; TOBB Başkan Yardımcısı Faik Yavuz, Hayvancılık Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Kayhan, Gıda ve Kontrol Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Bayram Sertkaya, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Merkez Başkanı Bülent Tunç, ATB Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Mühsürler, Kasaplar Federasyon Başkanı Fazlı Yalçındağ, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, et üreticileri ve çok sayıda sektör mensubu katıldılar. (Kocatepe)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti