Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Everest’te Bugüne Kadar Kaç Kişi Öldü?

Dünyanın zirvesi olan Everest, macera tutkunlarının da hayallerinin zirvesinde yer alıyor. Ancak Everest’e çıkmak zannedildiği kadar kolay değil. Zorlu koşullar, maceracıları ölüme kadar götürebiliyor

Dünyanın zirvesi olan Everest,

Everest Dağı, dünyanın deniz seviyesi üzerindeki en yüksek zirvesi olarak bilinir. Himalayalar’da, yaklaşık 28° kuzey enlemi ve 87° doğu boylamında, Çin ve Nepal sınırı üzerinde yer alır. Everest’in resmi yüksekliği, Çin ve Nepal’in 2020’de kabul ettiği verilere göre 8.848 metredir. Dağ, dünya çapında dağcılar için bir buluşma ve macera yeri olmasının yanı sıra, doğal güzelliğiyle de dikkat çeker.

Everest Dağı’nın ismi, İngiltere’nin Hindistan sömürge yönetiminin kadastro genel müdürü George Everest’ten gelir. Ancak, yerel adları da vardır: Nepalliler buna Sagarmatha, Çinliler Zhumulangma Feng, Tibetliler ise Chomolungma der. Dağın zirvesine ilk başarılı tırmanış, 29 Mayıs 1953’te Edmund Hillary ve Tenzing Norgay tarafından gerçekleştirilmiştir.

Everest Dağı’nda bugüne kadar bilinen 310 ölüm vakası olduğu belirtilmiştir. Ayrıca, 200’den fazla kişinin cesedinin Himalayalar buzuluna gömüldüğü veya rüzgârlarla dağın yüzeyinden başka yerlere taşındığı bildirilmiştir. 2023 yılında yaşanan can kayıplarıyla birlikte, Everest’in tırmanış tarihinde hayatını kaybedenlerin toplam sayısı 317’ye ulaşmıştır.