Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“F klavye eğitimi okumayı öğrenir öğrenmez başlatılmalı”

F Klavye Afyonkarahisar Platformu,

F Klavye Afyonkarahisar Platformu, Afyon Eğitim Vakfı ve Uçan Parmaklar Derneği’nin birlikte organize ettiği F Klavye Paneli ATSO Meclis Salonu’nda düzenlendi. Panel konuşan İNTERSTENO Türk Grubu Başkanı ve Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse, “F Klavye eğitimi okumayı öğrenir öğrenmez başlatılmalı” dedi

F Klavyenin kullanımının yaygınlaştırılması ile ilgili F Klavye Afyonkarahisar Platformu, Afyon Eğitim Vakfı ve Uçan Parmaklar Derneği’nin birlikte organize ettiği F Klavye Paneli Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu’nda (ATSO) yapıldı. F Klavyenin avantajları hakkında bilgiler veren F Klavye Afyonkarahisar Platformu Başkanı ve AKÜ Öğretim Görevlisi Prof. Dr. Belkıs Özkara, F klavyenin hayatına nasıl girdiğini, neler yaptığını aktardı. F Klavyenin yaygınlaşmasında emekleri olduğunu belirten Özkara, “F Klavyenin avantajları ortada. Ekrana bakmadan yazabildiğimiz için, ekrandaki ışıklardan gözümüzü korumaya yarıyor. Ergonomik, çünkü bir elin sadece bir elin birkaç parmağından fazlasını kullanamaya yarıyor. 10 parmak yazdığınız zaman sağ ve sol ele eşit yük biner. Sağ ve sol beynin dengeli olarak çalışmasını sağlıyor. F Klavye hızlı, bütün yarışmalarda da zaten kanıtlanmış durumda. Dünyadaki diğer klavyelerle kıyaslandığında daha hızlı olduğu söyleniyor. Q klavyeden yüzde 11 daha hızlı. Keyifli, bir yarış olarak bir faaliyet olarak görüldüğünde de iyi bir faaliyet.” ifadelerini kullandı.
“SEÇKİN KÖSE’Yİ TAKİP EDİYORUZ”
İl Genel Meclisi Başkanı Burhanettin Çoban ise, “Türkiye’deki F Klavyenin kullanımından hepimiz fazlasıyla bilgi sahibiyiz. Bizlerde Afyon Eğitim Vakfımızın gönüllüsü olarak her zaman yanımızda hissettiğimiz Seçkin Köse ağabeyimizden takip ediyoruz. Afyon Eğitim olarak da böyle bir panele katkı vermekten, yanında olmaktan çok büyük mutluluk duyuyoruz. Ben de avukatlık yaptığım yıllarda F Klavyeyi çok rahat kullanmış bir kardeşinizim. F klavyenin de ne kadar insanı rahatlattığını da, hızlı hareket ettirdiğini de gözlemlemiş biriyim.” diye konuştu.
“AFYONKARAHİSAR TÜRKİYE VE DÜNYA KLAVYE YARIŞMALARINDA BİRİNCİ SIRADA”
F Klavyenin tarihi hakkında bilgi veren Uşak Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Görevlisi Prof. Dr. İsmail Hakkı Nakilcioğlu, ayrıca klavye yarışmalarında Afyonkarahisar’ın Türkiye ve dünya birincisi olduğunu vurguladı. Nakilcioğlu, “Klavye yarışmalarında Afyonkarahisar’ın yeri nedir diye sormaya gerek yok. Afyonkarahisar’ın yeri Türkiye ve dünya klavye yarışmalarında daima birinci sıradadır. Bunu rahatlıkla söyleyebiliriz. İstatistiklerde bize açıkça gösteriyor.” dedi.
“F KLAVYENİN DOĞRULUĞU KANITLADI”
F Klavye’nin doğuşu hakkında bilgi veren Şuhut İlçe Milli Eğitim Müdürü Hüseyin Eroğlu, “Afyonkarahisarlı olan İhsan Yener Hocamız başkanlığından oluşan uzmanlar 30 bin kök kelimenin içerisinde hangi harften kaçar tane bulunduğunu sayıp istatistik haline getirmişlerdir. Sesli sol ele bırakılmış, Türkçe en çok kullanılan sessiz harfler ise sağ ele bırakılmıştır. 1975’te de Milli Eğitim Bakanlığı 200 bin kök kelime yaptığı araştırmada da yine bizim kullandığımız F Klavye’deki harflerin ve yoğunlukları üzerinde doğruluğunu kanıtlamıştır.” ifadesine yer verdi.
“F KLAVYE KULLANIMI İLKOKULDA ÖĞRETİLMEYE BAŞLANMALI”
Şuhut Cumhuriyet İlkokulu Öğretmeni Hüseyin Özçelik ise, “Bilgisayar ve klavye kullanımı hayatımıza o kadar çok girdi ki, hayatımızda bu kadar önemli olan klavye ve bilgisayar kullanımının da ilkokulda öğretilmesi gerektiğine inanıyorum. Klavye eğitimine ikinci sınıfta kolaylıkla başlanabileceğini düşünüyorum. Tesadüfen başladığımız 10 parmak kuralı öğretimine öğrencilerimde bakmadan yazıyorlardı. Küçük olmalarına rağmen çok beceri vardı. Denemeler sonucu gelecek vaat ediyor. Klavyenin A4 kağıdına bir resmini çıkardım. Bütün öğrencilere dağıttım. Hayali bir şekilde yazmalarını istedim. Onların parmaklarına dikkat ettim, çok güzel bir şekilde yazıyorlar. Sonra çevredeki bütün eski klavyeleri topladım. Bunları tuşlarını sökerek F Klavye düzenine göre tekrar yerleştirdim. Tekrar öğrencilere verdim, bir süre bu şekilde çalıştık. Okula bilgisayar salonu kuruldu. Çalışmalarımızı orada yaptık. İlkokul düzeyinde ilk olarak 2010-11 yılında yapılan şampiyonalara katıldık. Öğrencilerimiz o sene ilk kez girmelerine rağmen hem Türkiye, hem de Dünya şampiyonu oldular. İntersteno tarihinde en küçük dünya şampiyonları unvanını aldılar.” dedi.
“İNSANLARDA ÖN BELLEĞİN KULLANIMINI ARTIRIYOR”
Hayatındaki F Klavye’nin yeri hakkında bilgi veren F Klavye Uçan Parmaklar Derneği Başkanı Av. Bekir Arabacı, “F Klavye kullananlar çok fazla bili ve beceri kazanıyor. İlk olarak ezber yeteneğini fazlasıyla geliştirmiş oluyor. Hızlı yazı yazma sayesinde beyin, klavyede var olan harf ve sayılar ön belliğine fazlasıyla almaya başlıyor. Normal bir insanın ezber yeteneği ve ön belleği daha kısayken F klavye yazan bir insanın ön belleği daha fazla artmaya başlıyor.” şeklinde konuştu.
“OKUMAYI ÖĞRENİR ÖĞRENMEZ, KLAVYE KULLANILMASI GEREKİYOR”
Türkiye’deki F Klavye kullanımı konusunda öneriler sunan Uluslararası Bilgi İşlem ve İletişim Federasyonu (İNTERSTENO) Türk Grubu Başkanı ve Türkiye Temsilcisi Seçkin Köse, “10 parmakla yazmak çok faydalı bir şey. Klavyenin 10 parmakla kullanılması gerekiyor. Okumayı öğrenir öğrenmez, kullanılması gerekiyor. İlkokulda, ortaokulda lisede bilgisayar laboratuvarları yok. Hatta halk eğitim merkezleri düzenleme yapıldı. Bizim de katkılarımızla eğitim yaşı 11’e çekildi.” diye konuştu.
Konuşmaların ardından soru-cevap, istek ve öneriler kısmına geçildi. Daha sonra ise Dünya Şampiyonları Efe Abdullah Taner, Onur Demirbaş ve Nisa Maya Tunçoğlu gösteri yaptılar.
>> Ali Fuat GÜÇLÜER’in Haberi