Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fay Ne Anlama Gelir?

Türkiye’nin, Dünya üzerindeki konumu ile bağlantılı olarak deprem ülkesi olması nedeniyle günlük hayatta sıklıkla karşılaştığımız “Fay” kelimesinin ne anlama geldiği  birçok insan tarafından merak edilerek araştırılıyor.

Türkiye’nin, Dünya üzerindeki konumu

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde sıklıkla sonrası depremler sonra pek çok insan deprem ile ilgili kavramlar hakkında araştırma yapıyor. Bu konu ile ilgili en sık merak edilen konular arasında da deprem oluşumuna neden “Fay” kelimesinin ne olduğu sorusu.

 

Yer kabuğunu oluşturan levhaların hareketleri sonucu oluşan gerilme ve sıkışmalar nedeniyle yer kabuğunun bazı bölümlerinde yüzyıllar boyunca enerji birikir. Biriken bu enerjiler zamanla ortaya çıkar. Yer kabuğundaki bu hareketli kesimlere “FAY” adı verilir.

Levhaların birbirlerine sürtünmesi sırasında, büyük kaya kütlelerinin arasında kalan “fay” adını verdiğimiz zayıf yerler zorlanırlar ve buralarda gerilme enerjisi birikir. Zorlanma ve sürtünmenin etkisiyle kısa bir zaman içerisinde çok şiddetli bir kırılma ve hareket ortaya çıkar. Oluşan ilk harekete “deprem” (ana şok), şiddetli sarsıntının etkisiyle o bölgedeki yer kabuğunun zayıf diğer kısımlarının kırılmasına da “artçı depremler” (artçı şoklar) denir.