Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Felçten hekimliğe giden azmin öyküsü

Bu haberin fotoğrafı yok
Felçten hekimliğe giden azmin öyküsü

Afyonkarahisar’da 6 yıl önce okulda hastalandıktan sonra vücudunun yarısına felç inen 22 yaşındaki Hasan Çolak, hayata fizik tedavi ile tutundu. Korel Termal’de ilk 2 yılı aralıksız,6 yıl fizik tedavi gören Hasan, üniversiteye hazırlanıp Veteriner Fakültesi kazandı

Azmin gücünü gösteren Hasan Çolak’ın hikayesi gerçek bir başarı öyküsü. 2009 Yılında Afyonkarahisar Anadolu Öğretmen Lisesi’nde öğrenim gören Hasan Çolak, öğle arası kendini kaybetti. Ambulansla hastaneye kaldırılan Hasan Çolak’ın, sağ tarafına felç indi. Afyonkarahisar ve Eskişehir’de hastane koridorlarında geçen günlerin ardından doktorların ameliyat yerine fizik tedavi ve rehabilitasyon önerdiği Hasan, Korel Termal Hotel Kliniğinde çalışmalara başladı. İlk 2 yıl boyunca neredeyse aralıksız fizik tedavi gören Hasan, sol elle yazı yazmayı öğrendi.
Felcin etkilerini attığı ilk yıl üniversite sınavına giren Hasan, fizik tedaviyi yarım bırakmamak için Afyon Kocatepe Üniversitesi Veteriner Fakültesi’ni tercih etti. Hasan, felç olayının ardından geçen 6 yılda felcin etkilerinden büyük oranda kurtuldu. Sağ elinde zaman zaman küçük gerilmeler yaşayan Hasan, Korel Termal kliniğinde bacak ve kol güçlendirmene devam ediyor. Uzman doktor ve fizyoterapistler eşliğinde hem fizik tedavi kliniğinde hem de havuzlarda çalışmasını sürdürüyor.
SAĞ KOL VE AYAKTA HİÇ HAREKET YOKTU
Hasan’ın zaman zaman elinde yaşadığı küçük problemler dışında bir sıkıntısının kalmadığını anlatan Korel Termal Kliniği Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Kemal Ali Bulat, Sağlık Bakanlığı’nda C grubu fizik tedavi dal merkezi olarak tanımlanan kliniğe 2009 yılında başvurduğunu söyledi. Sağ tarafında güçsüzlük şikayetiyle gelen Hasan’ın kliniğe gelişinden 23 gün önce olduğu yere düştüğünü belirten Uzman Dr. Bulat, “Hastaneye götürüldüğünde sağ vücut yarısı tutmuyor. Konuşamıyor ve tıkanma olduğunu söylemişler. Üniversite hastanesine sevk edilmiş tetkikleri yapılmış. Aradan geçen günlerde bize geliyor. Bize geldiğin sağ kolunda hiç hareket yok. Sağ kalçada ve sağ dizinde güç fena değilmiş ama dizini kıramıyormuş. Ayak bileğinde ise hiç aktif hareket yokmuş.” dedi.
Hasan’ın kendi başına merdiven inip çıkabilecek hale gelene kadar aralıksız fizik tedavi ve rehabilitasyon uygulamasının ardından yılda birkaç kez gelip tedavi almaya devam ettiğini vurgulayan Bulat Hasan’ın tedavi sürecini şöyle anlattı, “Hastayı tedaviye aldıktan sonra önce yürümeye başladı. Kolunda hareketler ortaya çıkmaya başladı. 2010 Yılında bağımsız ve desteksiz merdiven inip çıkmaya başladı. Kolunu da hafif kullanmaya başlayınca tedaviyi kesip ev egzersizleri ile sürekli tedaviyi tamamladık. Hasan o seneden beri her sene yılda bir, iki kez geliyor. Hasan artık kendi işini kendi yapabiliyor. Üniversitede veterinerlik okuyor. Tedaviye gayet iyi cevap verdi. Elinde ufak tefek yetersizlikleri dışında gayet iyi tedavi oldu.”
FELÇ OLABİLECEĞİM
AKLIMA GELMEDİ
Okulda öğle arasında arkadaşlarıyla futbol oynarken kendini kötü hissettiğini söyleyen Hasan Çolak, hastalığını ve iyileşme sürecini anlattı. Çolak, “Felç olabileceğim aklıma gelmedi. Arkadaşlardan su istedim. Suyu içtikten sonra baygınlık gibi garip bir şey yaşadım ve sağ tarafım tutmuyordu. Önce devlet hastanesine gittik. Doktorlar her yerime baktılar ama bir şey bulamadılar. Daha sonra Eskişehir’e üniversitesi hastanesine gittik. Orada boynumdan film çekildi. Film sonucunda boynumdan bir pırtının beynime gittiği anlaşıldı. Doktorlar beni ameliyata alacaklardı. Her şey hazırdı ama doktorlar ameliyattansa fizik tedavinin benim için daha uygun olacağını önerdiler. Fizik tedaviye başladım.” şeklinde konuştu.
SOL ELLE YAZI YAZMAYI ÖĞRENİP VETERİNERLİĞİ KAZANDI
Normal yaşama döndükten sonra sol eliyle yazı yazmayı öğrendiğini anlatan Hasan Çolak, fizik tedavi süreciyle ilgili şunları söyledi, “İlk 6 ay sürekli fizik tedavi gördüm. Sonrasında düzenli 1,5 yıl daha fizik tedavi gördüm. Şu an fizik tedavinin 6’ıncı yılındayım. Yürümeye ve kolumu kullanmaya başladıktan sonra üniversiteye hazırlanmaya başladım. Normalde sağ elimi kullanırdım. Felç olunca sağ elimle kalem tutamıyordum. Sol elimle yazı yazmaya başladım. İlk başta çok zordu ama artık sol elimle yazıyorum. Sol elle yazı yazmak tabii sağ el gibi değil ama yazabiliyorum. Veteriner Fakültesi üçüncü sınıftayım.”
6 AYDA YÜRÜMEYE BAŞLADI
Tedavisinin başından beri Hasan’la çalışan Fizyoterapist Burçak Kızılay ise, Hasan’ın azmi sayesinde çok hızlı iyileştiğini anlattı. Hasan’ın hem iyileşme seviyesinin hem de kullandığı ağır ilaçlara rağmen üniversitede zor bir bölümü kazanmasının kendilerini şaşırttığını söyleyen Kızılay, “Hasan geldiği zaman her felçli hastada olduğu gibi yatıyordu. Oturma dengesi yoktu. Kol hiç çalışmıyordu. Hasan’ın genç ve azimli olmasıyla ilk 6 ayda çok hızlı yol kat ettik. Yürümesi çok hızlı düzeldi. Şimdi sadece elinde bir pürüz kaldı. Eldeki sorunlar zaman içinde kullanmaya bağlı olarak aşılacak. Artık eliyle kalem tutacak, yazı yazacak boyuta geldi. Tüm felçli kalan hastalarda olduğu gibi elinde zaman zaman kasılmalar oluyor. Onun dışında genel olarak bir felçte beklemediğimiz bir gelişme gösterdi. Üniversite sınavını kazanacağına inanıyorduk ama ağır ilaçlar kullandığından bu başarıyı beklemiyorduk. İlaçların yan etkileri zorlar diye düşünmüştük. Gayreti ve hedefiyle Veterinerliği kazandı. Veterinerlikte cerrahi programlar var. Ama cerrahi operasyonları bile yapabiliyor.” (Kocatepe Haber Merkezi)

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti