Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Fethibey’de biber üreticileri çileden çıktı”

CHP Merkez İlçe Başkanı Av. Büşra Dişçioğlu Çetinöz, Fethibey beldesinde biber fiyatlarındaki dengesizliğin üreticileri çileden çıkarttığını ifade etti

CHP Merkez İlçe Başkanı

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Afyonkarahisar Merkez İlçe Başkanı Av. Büşra Dişçioğlu Çetinöz, Fethibey beldesindeki biber üreticilerinin zor durumda olduğunu kaydetti.

“EKİM ALANLARI VE EKİMİN AZALACAĞINDA ENDİŞE EDİLİYOR”

CHP Merkez İlçe Başkanı Av. Büşra Dişçioğlu Çetinöz, Afyonkarahisar Fethibey CHP Belde Başkanlığı’nın talebi üzerine il ve ilçe yöneticileriyle birlikte beldede ki üreticilerin derdini dinlemek için bölgeye gittiklerini belirtti. Çetinöz, “Fethibey Beldesi biber pazarında Türkiye’de önemli bir konuma sahip ve biber fiyatlarının, 2022 yılında 10-16 TL arasında iken; bu yıl mazot, gübre, ilaç, tohum, fide, işçilik v.b. gibi temel girdilerin yüzde 100’ü aşan artışına rağmen bu yıl daha düşük rakamlarda seyretmesinin üreticileri sıkıntıya soktuğunu gördük. Fethibey beldesinde, bu yıl yaşanan biber fiyatlarındaki dengesizlik üreticileri çileden çıkartmış durumda. Sezon boyunca maliyetini ancak karşılayabilen üreticiler, şu anda tarlalarda ürün bulunmasına karşın; verilen fiyatların düşüklüğü ve yeterli alıcının olmaması nedeniyle, tarlalara koyun salarak biberleri hayvanlara yedirdiklerini, toplamaktan vazgeçtiklerini belirttiler. Sözleşmeli biber ekimi yaptıran firmaların ‘kotamız doldu, ihracat yapamıyoruz’ gibi nedenlerle çok düşük fiyatlar teklif etmesi, verilen fiyatların maliyeti dahi karşılamaması sonucunda, üreticiler borçlarını ödeyemediklerini belirttiler. Aracıların üretim yapanlardan çok daha fazla kazandıklarını, alıcıların nakliye fiyatlarını öne sürerek düşük fiyat vermeleri sonucu, gelecek yıllarda ekim alanlarının azalacağı, bu durumun alıcıların azalması nedeniyle Fethibey’de üretilen diğer ürünlere de yansıyacağı korkusunu yaşadıklarını ifade ettiler.” dedi.

“ÜRETİCİLERİN ELLERİNDE TONLARCA BİBER KALDI”

Çetinöz, sözlerini şöyle tamamladı: “Üreticiler üretmiş oldukları biberin ihraç edilen biber olduğunu, bölgede havaların iyi gitmesi nedeniyle Kasım ayı ortasına kadar sezonun devam edebileceğini belirttiler. Dolayısıyla Kasım ayı ortasına kadar biber toplayıp satabilecekken ellerinde tonlarca biber kaldığını ve hiç satış yapamadıklarını; ihracatın açılması halinde ellerinde kalan tonlarca biberi satabileceklerini, yapılan desteklerin yetersiz kaldığını, ilgili birimlerin sıkıntıları giderme konusunda seslerini duyurma isteklerini dile getirmişlerdir.”

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti