Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FETÖ’de 4 ceza, 2 tahliye, 2 yetkisizlik daha

FETÖ’de 4 ceza, 2 tahliye, 2 yetkisizlik daha
FETÖ’de 4 ceza, 2 tahliye, 2 yetkisizlik daha

Afyonkarahisar Jandarma Komutanlığı’nda astsubayken meslekten ihraç edilen, etkin pişmanlık talebinde bulunan İbrahim Şen duruşmada verdiği ifadede, “Fethullah Gülen’i Peygamberimizden ve her şeyden üstün tutuyorlar, adeta tapıyorlardı. Hem bu yönleri hem de para istemeleri nedeniyle onlarla görüşmek istemedim” dedi

 

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde Fethullahçı Terör Örgütü Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) Silahlı Terör Örgütüne Üye Olma suç isnadıyla haklarında kamu davası açılan biri tutuksuz, 13’ü tutuklu toplam 14 sanığın davaları görüldü. Tutuklu sanıklardan Mecit Toktamış ise silahlı terör örgütü propagandası yapma iddiasıyla yargılandı.
SABAH 2 CEZA, 2 TAHLİYE
Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dün tutuklu sanıklar Resul Kocabaş, İlyas Kepenç, Mecit Toktamış, Mustafa Duyar, İbrahim Şen, İhsan Eşmekaya, Züleyha Çelik, Semra Koç Alkan, Erkan Sivri’nin duruşmaları görüldü. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan ve hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Züleyha Çelik’e 1 yıl 10 ay 15 gün ceza verildi. Çelik, hükümle birlikte tahliye edildi. Silahlı terör örgütleri PKK ve KCK’nın sosyal medya hesabı üzerinden propagandasını yapmakla yargılanan Mecit Toktamış’a 4 yıl 8 ay 7 gün hapis cezası verildi. Toktamış ta hükümle birlikte tahliye edildi. Sanıkların duruşmaları Aralık ve Ocak ayı içerisinde görülecek.
BYLOCKDA ŞİFRELİ İSİMLER
Sanık Resul Kocabaş hakkında, örgütün gizli haberleşme programı bylocku 23 Ocak 2015 – 28 Ocak 2016 tarihleri arasında kullandığı, ilk bağlanma yeri Kütahya, son bağlantı yeri Afyonkarahisar olduğu tespiti var. Bylock surverlerine yaklaşık 12 ay süre ile çeşitli zamanlarda bağlandığı öğrenilen Kocabaş’ın aktif yazışma ve mail kullanımı olduğu, mesaj içeriklerinde bylock grubundaki kişilerin isimlerinin kapı zillerinde farklı olduğu ifadeleri dikkat çekiyor. Öte yandan sanığın bylock kullanıcı adının eymen03, şifresinin 12345.sd tespiti ile örgütün sohbet adı verilen toplantılarına katıldığı tespitleri var.
KOCABAŞ SUÇLAMALARI REDDETTİ
Savunmasına FETÖ/PDY silahlı terör örgütüne üye olmadığını söyleyerek başlayan Kocabaş, “Hiçbir zaman terör örgütüne üye olmadım. Bylock yüklemedim. Bolvadin ilçesinde 4 ay örgüte ait olduğunu bilmediğim bir yurtta kaldım. Bylock kullanmadım, eymen03 ismini de bilmiyorum. Bylock grubunda yer aldığını söylediğiniz isimleri de tanımıyorum. Cemaat ya da FETÖ/PDY faaliyetlerine katılmadım. Yurtta da hiçbir zaman sohbet toplantılarına katılmadım. Hakkımdaki iddiaları kabul etmiyorum” dedi. 14 aydır tutuklu bulunduğunu nişanlısı ile görüşemediği için ayrılma noktasına geldiğini, öğrencilik hayatının da sekteye uğradığını belirten Kocabaş, tahliyesini ve beraatını istedi. Sanığın tutukluluk hali devam ediyor.
BYLOCKDAN ÖRGÜTÜN
ÇÖKMEMESİ İÇİN HİKAYELER
Örgütle müzahir dershanede Türkçe Öğretmenliği yapan, örgüt şirketlerinde iş ve SGK kayıtları bulunan İhsan Eşmekaya hakkında; örgütün finansal kuruluşu Bank Asya’ya talimatla para yatırma ve kredi kartı kullanımı, gizli haberleşme programı bylock kullanım tespiti, örgütün medya ayağındaki Zaman Gazetesi ve Sızıntı Dergisine abone olduğu iddiaları var. Eşmekaya’nın bylock surverlerine ilk bağlantısının Bolvadin ilçesinde 8 Kasım 2014 tarihinde başlayıp son bağlantı yerinin 3 Şubat 2016 tarihinde Konya-Meram olduğu açıklandı. Sanığın bylock grup listesinde hakkında FETÖ soruşturması bulunan kişilerin isimleri var. Ayrıca mesaj içeriklerinde de örgütün çökmemesi için kurgulanan çeşitli hikâyelerden oluşan yazışma ve görüşmeler olduğu öğrenildi.
“BYLOCK BAŞKA PROGRAMLARDAN BAĞLANIMŞ OLABİLİR”
Marmaris’te FEM Dershanesi’nde çalışırken Bank Asya’da maaş için hesap açıldığını belirten İhsan Eşmekaya, bankayı faizsiz bankacılık hizmeti ve o dönem için en yüksek kar payı veren banka olduğu için tercih ettiğini kaydetti. 2010 yılına kadar gazete ve dergi abonesi olduğunu, bu durumun suç teşkil ettiğini düşünmediğini belirten Eşmekaya, “Daha önce verdiğim ifademde belirtmiştim. Bylock kurmadım ve kullanmadım. Ama telefonumda namaz vakti ve define programları vardı. Bu programlar nedeniyle bylock bağlantısı yapılabildiği şeklinde basında haberler var” diye konuştu.
“BYLOCKU ‘YUSUF’
KOD ADLI KİŞİ YÜKLEDİ”
AKÜ Bolvadin MYO’na 2014 yılında kayıt olmak için ilçeye geldiğini anlatan sanık İlyas Kepenç’in de etkin pişmanlıkta bulunma talebi var. Sanık bu talebi doğrultusunda detaylı ifade vermek ve tespitler yapmak üzere TEM Şube’ye sevk edildi. Diğer yurtların pahalı olması ve barınma zorunluluğu nedeniyle ucuz olan Bayram Yüksel Yurdunu tercih ettiğini anlatan Kepenç, “Yurt ararken Nedim Kepenç ve ismini Emre olarak hatırladığım kişilerce yurt tanıtım standı vardı. Bunların evinde yaklaşık 1,5-2 ay kadar kaldım. Bu evde ben, Abdullah Takan, Fehmi isimli kişi ve sanırım Emre isimli olmak üzere 4 kişi kaldık. ‘Yusuf’ kod adını kullanan Nedim Çayır tarafından telefonuma bylock yüklendi. Sanırım AKÜ Beden Eğitimi bölümünde okumuş. Ne iş yaptığını tam olarak bilmiyorum” dedi. Tahliye edilen Kepenk bir dahaki duruşmaya kadar TEM Şube’ye giderek detaylı ifade verecek.
TERÖR PROPAGANDASINA
4 YIL 7 AY 8 GÜN CEZA
PKK ve KCK silahlı terör örgütü propagandası yaptığı gerekçesiyle tutuklu yargılanan Mecit Toktamış’a 4 yıl 7 ay 8 gün hapis cezası verildi. Toktamış hükümle birlikte tahliye edildi. Çeşitli zamanlarda şahsına ait sosyal medya hesabı üzerinden silahlı terör örgütü propagandası yaptığı tespit edilen Toktamış’ın paylaşımlarından örnekler verildi. Sanığın 18 Aralık 2015 tarihli PKK Yurt Konseyi Eş Başkanı resmi ile “Kürdistan’ın her parçası ayağa kalkmalı”, “Karayılan ile başlayan başarı bugün daha fazla mevcut”  Suruç katliamı ile ilgili “Doğrudur gençlerin katili AKP’dir” şeklinde çok sayıda paylaşımı olduğu kaydedildi. Daha önce verdiği ifadesine katıldığını, başkaca söyleyeceği olmadığını belirten Toktamış, “Dinar’da 2015 yılında inşaat işi yaptığımız ustalar bilgisayarımı almıştı. Samimiyetten dolayı güvendiğim insanlardı. Bilgisayarım onlarda 3-4 ay kadar kaldı. Aklımıza böyle bir şey yapılabileceği gelmedi” şeklinde konuştu. Mahkeme Başkanı sanık Toktamış’a, şahsına ait sosyal medya hesabının kullanılması halinde bile birden fazla paylaşım yapıldığına dikkat çekerek, “Birçok yazı, metin şeklinde örgütsel paylaşımlar var” dedi. Toktamış, bu konuda bir şey diyemeyeceğini, suçlamayı kabul etmediğini, terör örgütü üyesi olmadığını söyledi. Karar öncesi son sözü sorulan Toktamış, “Hiçbir şey diyemem. Adaletinize sığınıyorum” dedi.
“YAPININ TERÖR ÖRGÜTÜ OLDUĞU SABİT!”
Bolvadin ilçesinde örgütle müzahir Gökkuşağı şirketine bağlı okulda müdürlük yaptığı, yine örgüt bağlantılı şirketlerde çalışma ve SGK kayıtları bulunan Mustafa Duyar’ın duruşması Aralık ayında görülecek. Duyar’ın hakkında; örgütün gizli haberleşme programı bylock kullanıcısı olduğu, Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatıyla para yatırıp katılım hesabı açtırdığı, Zaman Gazetesi, Sızıntı Dergisi abonesi olduğu iddiaları bulunuyor. 15 Temmuz 2016 tarihindeki darbe girişimi sonrası Bolvadin ilçesinde ailecek baskı ve tehdit gördüklerini ileri süren Duyar’ın, “15 Temmuz’da terör örgütü olduğu iddia edilen yapının darbe girişimi sonrası ailecek baskı ve tehdit gördük” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı, “Yapının terör örgütü olduğu artık iddia değil sabit” vurgusu yaptı.
“SAĞLIKLI DÜŞÜNEMEDİM,
BYLOCK KULLANDIM DEDİM”
Sanık Mustafa Duyar duruşmada verdiği ifadesinde; “15 Temmuz’dan sonra ailecek evimize girip çıkmakta zorlandık. Psikolojimiz bozuldu bu nedenle Antep’e taşındık. Bank Asya’ya çocuklarımın eğitim masrafı için para yatırmıştım. Talimat sonrasına denk gelişi tesadüftür” dedi. Mahkeme Başkanı, Duyar’a gizli haberleşme programı bylock kullanımına yönelik soruşturma aşamasında kısmi ikrarda bulunduğunu hatırlattı. Duyar, “Ailemin can güvenliği, tedbir gereklerinin akabinde ailemi kurtarmak için böyle söyledim” sözlerinin ardından Mahkeme Başkanı, “Bir terör örgütünce darbe yapılmaya kalkışıldı. Güvenlikle ilgili kolluk güçlerine söyleseydiniz. Bunun bylock kullanımıyla alakası nedir? Eğer kullanmadıysanız niye kullandım dediniz?” sorusunu sordu. Duyar, duygusal anlamda psikolojik bozukluk içinde sağlıklı düşünemediğinden soruşturma sırasında bylock kullandığı yönünde ifade verdiğini söyledi.  
“SÖYLEDİKLERİME İTİBAR EDİLİR”
Mahkeme Başkanı Mustafa Duyar’a duruşma sırasındaki psikolojik durumunun nasıl olduğunu, beyanlarına itibar edilip edilemeyeceğini sordu. “Şu anda biraz daha iyi” cevabını veren Duyar, “Şu anda biraz daha iyiyim. An itibariyle söylediklerime itibar edilebilir. Bylock kullanmadım. Gazete ve dergiye abone olmadım. Ama çalışırken kuruma gelirdi. Buralarda 1995 yılından itibaren çalışmaya başladım” ifadelerine yer verdi.
“RAHATLAMAK İÇİN ANTEP’E TAŞINDIK”
Mahkeme Başkanı Duyar’a, etkin pişmanlıkta bulunan sanıkların örgütle müzahir kurumlarda çalışanların tamamına istisnasız bylock programı yüklendiği yönündeki beyanlar olduğunu söyledi. Mustafa Duyar, bylock kullanmadığını tekrarlayıp, kimseyi bu programı indirmesi ve kullanması için teşvik etmediğini söyledi. Heyet üyesi bir hâkim, “Aramada bir çok kitap örgütsel doküman ele geçirilmiş” vurgusunda bulundu. Duyar, “Psikolojimiz ailecek bozulmuştu. Bunun için özellikle basını takipten uzak durdum. Ailemle rahatlamak için Antep’e taşındık. Bu sırada o yayınların yasaklı olup olmadıklarını bilmiyordum. Örgütsel toplantılara da katılmadım. Ben 24 yıllık eğitimciyim. Bu süre zarfından devletim, milletim aleyhinde eylem ve söylemde bulunmadım” dedi.
“BUNLARI BİLSEYDİM BABAMIN
 TARLASINDA ÇALIŞIRDIM”
Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanıp hükmün açıklanmasının geri bırakılmasını kabul eden Züleyha Çelik’e 1 yıl 10 ay 15 gün ceza verildi. Çelik, hükümle birlikte tahliye edildi. Bolvadin ilçesinde Gökkuşağı şirketine bağlı okulda sınıf öğretmeni olarak çalıştığını belirten Çelik, iyi niyetli olduğunu, geçmişte “cemaat” olarak bilinen yapının arka yüzünü göremediğini belirtti. Bylock programını Elif Balkan’ın yüklediğini aktaran Çelik, bu şahsın örgüt yapısı içerisinde “ev annesi” olarak öğrenci evi ihtiyaçlarıyla ilgilendiğini, kaldığı eve gelip gittiğini anlattı. Züleyha çelik programın bylock ismi yerine “Turkuaz” adı ile tabletine 2015 yılında yüklediğini, gelen mesajları açıp okumadığını ifade etti. Çelik, örgüt okulları dışında da pek çok okula başvurduğunu, atamaları takip ettiğinin altını çizdi. Çelik karar öncesi sorulan son sözünde, “Savunmama ekleyeceğim yok. Ben gerçekten sadece öğretmenlik yaptım. Arkasından bunun çıkacağını bilsem köyüme döner babamın tarlasında çalışırdım” dedi.
“BYLOCK SAKINCALI DEDİ”
Afyonkarahisar İl Jandarma Komutanlığı’nda astsubay olarak görev yaparken ihraç edilen ve etkin pişmanlıkta bulunmayı talep eden sanık İbrahim Şen, TEM Şube’de detaylı ifade verecek. Bylock programı kullandığı, örgütün hiyerarşik yapılanmasındaki toplantılara katıldığı iddialarıyla yargılanan Şen’in 9 Kasım-11 Aralık 2014 tarihlerinde Afyonkarahisar ve memleketi Amasya Göğüncek yerlerinde bylock surverlerine zaman zaman bağlandığı öğrenildi. Emniyet’te verdiği ifadesine yeni isimler eklemek istediğini belirten Şen, “2014 yılının Temmuz ayında Ankara’dan Afyon’a tayinim çıktı. Ankara da ‘Adil’ isimli kişi ile görüştüm. ‘Mecit’ kod adlı Mikail Batakçı ile tanıştırıldım. Para vermediğim için sonra bu şahısla görüşmedim. Bir süre sonra ‘Mecit’ kod adlı Mikail Batakçı beni sabit telefon ile aradı. Görüşmediğimizde beni takip etmiş. Beni eve davet etti. Görüşmek istemediğimi söylemek için eve gittim. Bu evde ‘Abi’ diye hitap ettiği ‘Hikmet’ kod adlı Ahmet Aşık’ı aradı. Bana ulaşamadıklarını, hal hatır sorup dini sohbet paylaşımı yapmak için bylock programı yükleyeceklerini söyledi. Köyüme izine gittiğimde Mikail Batakçı beni arayıp bylock programının sakıncalı olduğunu söyledi.
“EŞİNİN BAŞI AÇIK OLSUN,
LOJMANDA OTURMA DEDİLER”
Jandarma yapılanmasında Astsubaylardan Sorumlu Örgüt İmamı olduğu iddia edilen “Hikmet” kod adlı Ahmet Âşık’ın kendisini katalog evlilikle evlendirmek istediğini anlatan Şen, “Başörtülü bir kız arkadaşım vardı. Onu sevdiğimi ve evlenmek istediğimi söyledim. Ahmet Âşık beni bir bayanla evlendirmek için tanıştırdı. Bunlardan kurtulmak için bayanın başının açık olduğunu bahane ettim. Sözlerinin onuruma dokunduğunu, eşimi kendimin seçeceğini de belirttim. Eşimin başının açık olup ortama uyması gerektiğini, lojmanda oturmam halinde kendilerinin rahat gelip gidemeyeceklerini, kameralar olacağını bana uygun bir ev bulabileceklerini söylediler” diye konuştu. Şen, defalarca kendisinden para talep edilmesi ve örgüt elebaşı Fethullah Gülen’i Peygamberimizden ve her şeyden üstün tuttuklarını vurgulayarak, “Fethullah Gülen’e adeta tapıyorlardı. Hem bu yönleri hem de para istemeleri nedeniyle onlarla görüşmek istemedim” ifadelerini kullandı.
Semra Koç Alkan’ın duruşması Ocak ayına ertelendi. Alhan’ın tutukluluk hail devam ediyor. Bu celsede Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) bağlantısı ile etkin pişmanlıkta bulunduğu öğrenilen Fatma Bengi tanık olarak dinlendi. Alkan’ın hakkında; Bolvadin ilçesinde örgütle bağlantılı Gökkuşağı şirketine bağlı Körfez Dershanesinde matematik ve geometri öğretmenliği yaptığı, bylock kullandığı, Bank Asya’ya talimatla para yatırdığı iddiaları söz konusu. Örgütle kesinlikle bağlantısı olmadığını belirten Alkan şöyle konuştu: “Örgütle organik bir bağım yoktur. Bylock ya da başka bir kriptolu program yüklemedim. Bank Asya yetkilileri dershaneye gelmişti. Katılım değil bireysel emeklilik hesabı açılmıştı.”
AVUKAT HUZURUNDAKİ İFADEYİ REDETTİ
Sanık Semra Koç Alkan’ın 6 Ekim 2016 tarihinde avukat huzurunda verdiği öğrenilen ifadeden bir kesit duruşmada okundu. Alkan, “2014 yılının Eylül ayında Körfez Dershanesinde Gülnaz Karaburçak isimli hocanın tavsiyesi ile bylock programını indirdim. Ancak programı kullanmayıp bir hafta sonra kaldırdım” beyanı var. Sanık Alkan’ın avukat huzurunda verdiği ifadeyi duruşmada kabul etmediğine dikkat çeken Mahkeme Başkanı, “Bana öyle soruldu öyle cevap verdim diye bir şey yok. İfadenizi kabul edip etmemek sizin takdirinizdedir” dedi. Bir veya iki kez çay davetine sınıf olarak katıldıklarını ve yurt dışına çıkma isteği doğrultusunda Tanzanya’ya giderek yapıya ait bir Türk Okulunun yurdundan konakladıklarını sözlerine ekledi. Tanık Fatma Bengi, Sanık Alkan’ı “Semra Abla” olarak bildiklerini, “Ablalar Gezilerinin” şehir içi ve yurt dışını da kapsadığını sözlerine ekledi. Meslekten ihraç edilen öğretmen Erkan Sivri, Manisa’da verdiği ifadeyi kabul etti. Etkin pişmanlık talep eden Sivri de gelecek duruşmaya kadar TEM Şube’de detaylı ifade verip teşhislerde bulunacak.
ÖĞLEDEN SONRA 2 CEZA 2 YETKİSİZLİK
Öğleden sonraki celselerde tutuklu sanıklar; Murat Doğan, Recep Okşar, Kadir Aytekin, Bayram Sayın ile tutuksuz sanık Fatma Oruç yargılandı. Fatma Oruç’a 7 yıl 10 ay, 15 gün ceza verildi. Tutuksuz yargılanan Oruç, duruşma sonrası da tutuklanmadı. Eski polis Bayram Sayın’a 9 yıl 10 ay 15 gün ceza verilirken sanıklar; Murat Doğan, Kadir Aytekin’in dosyalarına mahkemeden yetkisizlik kararı çıktı. Doğan, Ankara Ağır Ceza Mahkemesi’nde, Kadir Aytekin ise İzmir Ağır Ceza Mahkemesi’nde yargılanacak. Muhasebe Müdürü Recep Okşar’ın duruşması ileri bir tarihte görülecek. >> Burcu AYDIN’ın Haberi