Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

FETÖ’de itiraflar peşpeşe – Kocatepe Gazetesi

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza
FETÖ’de itiraflar peşpeşe

Afyonkarahisar 2. Ağır Ceza Mahkemesi’nde 10 Nisan Salı günü öğleden sonra görülen duruşmalarda FETÖ/PDY Silahlı Terör Örgütü kapsamında örgütün Sağlık, Milli Eğitim ve Diyanet yapılanması mercek altına alındı.
EŞLERDEN BİRİNE TAHLİYE,
DİĞERİNE TUTUKLAMA
10 Nisan Salı günü görülen duruşmalar sonucu dört tane adli kontrol şartıyla tahliye, 1 tutuklama, 1 beraat, 2 ceza kararı çıktı. Mahkeme; Fatih Altın’a 3 yıl 9 ay hapis cezası, hükümle birlikte tahliye, Selçuk Öğütlü’ye beraat, Ayşegül Balta’ya 7 yıl 15 ay hapis cezası, tutuklu olan Elif Battal’ın tahliyesine, Bayan Battal’ın tutuksuz yargılanan eşi Ali Battal’ın tutuklanmasına, tutuklu sanıklar Fatih Mehmet Başer, Ziya Tanboğa’nın tahliyelerine hükmetti.
“BYLOCKU ÇOK
FAZLA KULLANMADIM”
Davaları aynı duruşmada görülen Elif-Ali Battal çiftinin davasında tutuksuz yargılanan Afyon Lisesi’nin eski Müdürü Ali Battal tutuklanırken, örgütün sağlık yapılanmasında Grup Sorumlusu olduğu öğrenilen eşi Ebe Elif Battal tahliye edildi. Örgütle müzahir Yağmur Çalışan Kadınlar Derneğine, Ufuk Sağlık-Sen’e üye olduğu açıklanan Elif Battal’ın eşinin üzerine kayıtlı telefon hattından bylock kullanımı, çocuklarını örgüt okullarına gönderdiği iddiaları var. Elif Battal’ın 23 Aralık 2015 tarihinde Afyonkarahisar’dan ilk, son olarak da 9 Şubat 2016 tarihinde son kez bylock surverlerine bağlandığı tespiti var. Öte yandan bylock HTS kayıtları ile BKT kayıtlarında baz istasyon karşılaştırmasının birbiriyle uyumlu olduğuna dair bilirkişi raporu da bulunuyor. Battal’ın örgütün sağlık yapılanmasında görev aldığı, örgütün “Doğumevi Mütevelli Başkanı” olduğu iddiası da mevcut. Sanık Elif Battal, örgütsel şifreli ve gizli haberleşme programı bylocuku çok fazla kullanmadığını programı google storeden kendisinin indirdiğini söyledi. Mahkeme Başkanı Bayan Battal’a programı kullandığı tarihlerde googleden bylock uygulamasının kalktığını, bunun raporla sabit olduğunu hatırlattı. Telefonunda program güncellemesi yaptığını da ifade eden Elif Battal’a Mahkeme Başkanı, “Söylediklerinizden hangisine inanalım” diye sordu.
“SALI GÜNLERİ GRUP
SORUMLULARI TOPLANIRDI”
Mahkeme Başkanı sanık Elif Battal’a telefon hattına bylock programının nerede ve nasıl yüklendiğini sordu. Arkadaş ortamında yüklenmiş olabileceği düşüncesini dile getiren Bayan Battal, “Arzu Kayan benim internetimi kullanmıştı. Sohbet ortamında iş çıkışı olabilir” cevabını verdi. Bylock vasıtasıyla dini içerikli mesajların geldiğini, listesine kimlerin kayıtlı olduğunu tam olarak hatırlayamadığını elif32 şifresini kullandığını anlatan Elif Battal, “Bir arkadaş Elif ismiyle kayıtlıydı. Arzu’nun telefonu olduğunu düşünüyorum. Ben Sağlık Ocağı’ndaki arkadaşlara sohbet yapıyordum. Mütevelli değilim. Grup Sorumlusuydum. Sohbet grubunda; Arzu Kayan, ‘Büşra’ kod adlı D.S, soyadını hatırlayamadığım Hamide vardı. Grup Sorumlularının üzerinde Seher Sümen vardı. Salı günleri Grup Sorumluları toplanır ara ara görüşürdük. Bu toplantılarda da dini içerikli sohbetler yapılırdı” diye konuştu.
“BEN PARA TOPLAMADIM”
Mahkeme Başkanı Bayan Battal’a “Seher Sümen’den herhangi bir talimat aldınız mı? Sultan Özdal’ı tanır mısınız?” diye sordu. Sümen’in bir talimatı olmadığını belirten Battal, “Sultan Özdal’ı tanırım. Başka bir gruptaydı. Burs, zekât, kurban adı altında ben para toplamadım. Sendikaya da Sağlık Ocağına gelen Sendika Başkanının söylediklerini uyun gördüğüm için üye oldum. Yağmur Çalışan Kadınlar Derneğine de 4 ay süreli üyeliğim var” dedi.
“BUNLARIN OLACAĞINI
BİLMİYORDUM, PİŞMANIM”
Örgütün sağl��k yapılanmasında görev alan ve mahkemenin hakkında mahkûmiyet kararı bulunan Medine Akçakaya’yı ilk zamanlar tanıdığını ve uzunca bir süre görüşmediğini anlatan Elif Battal, “E.E sohbete gelirdi. Sağlık Ocağı çalışanıydı. N.T Toplum Sağlığı Merkezin çalışıyordu. H.K, H.G, E.A sohbet gruplarında yer alıyordu. Bu yapıya bilerek isteyerek üye olmadım. Sonuçta bunların olacağını bilmiyordum, pişmanım” şeklinde konuştu. Mahkeme Başkanı terör örgütünün paralel devlet yapılanmasıyla devlet içinde devlet oluşturduğunu, sanık Elif Battal ve birçok kişiye gruplar verildiğini belirterek, “Siz devlet memurusunuz, hiç mi bu durumu sorgulamadınız? Bylock programı yüklenmiş. Tedbir üzerine tedbirler alınmış” dedi. Mahkeme Başkanı Elif Battal’a örgütün sağlık yapılanmasında yer alan isimlerden Neslihan Kaynar’ı tanıyıp tanımadığını sordu. Hatırlanacağı üzere davası devam eden tutuklu yargılanan Neslihan Kaynar’ın eşi etkin pişmanlıkta bulunurken sanık Kaynar suskunluğunu koruyor. Elif Battal, Neslihan Kaynar’ı Sendika Başkanı olarak tanıdığını, Kaynar’ın Salı günleri düzenlenen Grup Sorumlularının kendi aralarındaki toplantıya katıldığını belirtti.
“BYLOCK BULAŞAN
 BİR PROGRAM DEĞİL”
Tutuksuz yargılanan ve duruşma sonrası tutuklanan Afyon Lisesi’nin eski Müdürü Ali Battal’ın hakkında; Örgütle bağlantılı Aktif Eğitim Sen üyeliği, 2013 yılında FETÖ şüphelileri ve örgütün milli eğitim İl İmamı ile yurt dışı çıkışı, Bank Asya’ya örgüt elebaşının talimatı sonrası para yatırması, iki ayrı hat üzerinden şifreli, gizli örgütsel haberleşme programı bylock kullanımı iddiaları var. Bylock analiz tespit tutanağına göre bir telefon hattına; 4 Ağustos 2015 Afyonkarahisar merkezden ilk bağlantı, son bağlantı ise 16 Ocak 2016 tarihinde Uşak’ta belirlendi. İkinci telefon hattının bylock surverlerine ilk bağlandığı tarih 11 Şubat 2015 Afyonkarahisar olurken 22 Şubat 2016 tarihinde de son bağlantının yapıldığı öğrenildi. Öte yandan Ali Battal’ın baz istasyonu sinyal karşılaştırma raporunda sinyallerin birbiriyle uyumlu olduğu tespiti var. Programı bylock diye yüklemediğini, telefonunun interneti zor çektiğini ileri süren Ali Battal, “Bylock var gibi görünüyor ama kullanmadım. İnternet üzerinden bir bağlantı kurulmuş olabilir diye düşünüyorum” sözleri üzerine Mahkeme Başkanı, “Bylock bulaşan bir program değil” dedi.
“AFYON LİSESİ’NDE
SENDİKA TOPLANTISI OLMADI”
Bank Asya’ya hesabı çocuğunun okul taksitlerini yatırmak için açtırdığını söyleyen Ali Battal, “Asla talimatla para yatırmadım. 2009 yılında hacca gitmek için para yatırmıştım. 2015 yılında ev alınca bu parayı da çektim. Yurt dışına Milli Eğitim Müdürümüzle, Teftiş Kurulu Başkanımızla o zaman Osman Bey Kolejinin Müdürü olan Ertan Parmak ile Makedonya’ya gitmiştim. Gezide Veli Kuru da vardı. Ben o zaman Afyon Lisesi Müdürüydüm. Aktif Eğitim-Sen’e 2014 yılında üye oldum” diye konuştu. Mahkeme heyetinden bir hâkim Ali Battal’a sendikaya nasıl üye olduğunu sordu. Tüm sendika temsilcilerinin okulları gezdiğini belirten Battal’a hâkim üye, “Bununla ilgili Afyon Lisesi’nde bir toplantı düzenlendi mi? Dinlediğimiz iki kişinin böyle bir iddiası var” sorusunu yöneltti. Ali Battal, müdürlük döneminde Afyon Lisesi’nde böyle bir toplantı olmadığını, örgütün sohbet adı verilen örgütsel toplantılarına da katılmadığını kaydetti. Battal, yurt dışı seyahatinde FETÖ ile ilgili bir yere gitmediğini, Üsküp, Manastır, Türkiye Cumhuriyetinin kurucusu Atatürk’ün okuduğu Askeri İdadi’yi ziyaret ettiğini söyledi.
SAĞLIK GRUPLARI BEŞE AYRILMIŞ
Mahkemenin hakkında mahkumiyet kararı verdiği hükümlü tanık Sultan Özdal duruşmaya Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı. Sanık Elif Battal’ı ismen ve ebe olarak tanıdığını belirten Özdal, soruşturma aşamasındaki ifadesini önceki duruşmalardaki gibi yine reddetti. “Büşra” kod adını kullanan etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan tutuksuz tanık D.S ise sanık Elif Battal’ın sağlık ocağı grup sorumlusu olduğunu doğrulayıp, Grup Sorumlularının Salı günleri kendi aralarında ayrı bir toplantı yaptıklarını, grup sorumlularının aralarında değiştiğini, isteyenlerin istedikleri miktarda parayı ihtiyaç sahibi öğrenciler yararına verdiklerini dile getirdi. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanan ve dava süreci devam eden tutuksuz tanık Arzu Kayan, sanık Elif Battal ile aynı konumda olduklarını kendisinin de grup sorumlusu olduğunu kaydetti. Sağlık yapılanmasında grup sorumlularının Sağlık Ocakları, Doğumevi, Üniversite Hastanesi, Devlet Hastanesi, Özel Hastane şeklinde ayrıldığını anlatan Kayan, “Salı günleri grup sorumluları kendi aralarında toplanırdı. Grup Sorumlularının üstünde önce Yeter Erkul sonra Seher Sümen vardı. Kurban döneminde kurban, burs, zekat verilirdi. Ben topladığım paraları Seher hanıma verirdim. Bylock yükleme konusu da Salı günkü Grup Toplantısında gündeme geldi” dedi. Etkin pişmanlık hükümlerinden yararlanma talebi doğrultusunda teşhislerde bulunmak üzere Elif Battal TEM Şube Müdürlüğü’ne gönderildi.
SANIKTAN MANİDAR CEVAP
Şuhut ilçesinde Kur’an Kursu Öğreticisi iken örgüt iltisakı nedeniyle ihraç edilen ve İstanbul 34. Ağır Ceza Mahkemesinin eylem ağırlığının Afyonkarahisar olması nedeniyle hakkında yetkisizliğe hükmettiği Medine Kurtyüzü’nün duruşması Mayıs ayında görülecek. Sanığın sosyal medya hesabında örgüt elebaşı Fetullah Gülen’i “Hoca Efendi” olarak yazdığı öğrenildi. Aynı zamanda Kurtyüzü’nün örgüt elebaşının dershanelerin kapatıldığı süreçteki bedduasına dokundurma yapan bir meslektaşının Gülen’in neden Gazze katliamı sonrası İsrail’e beddua etmediği yönündeki yazışmasında, “Bence hoca efendi ve kurumları yanlış anlamışsın. Hoca Efendi ve kurumları anlamaya çalış. Bence Hoca Efendi beddua etmedi” ifadeleri sanığa duruşmasında okundu. K.E adlı arkadaşı ile 4 yıl boyunca aynı Kur’an Kursu’nda eğitim aldıklarını böyle bir şeyi yapmasına anlam veremediğini söyleyen Medine Kurtyüzü, “Dört yıl boyunca aynı Kur’an Kursu’nda eğitim aldık. Bunu yapmasına şaşırdım. Amacım terör örgütün övmek değildi. O dönemde şahıstan ‘Hoca Efendi’ diye bahsediliyordu. Kendisi de örgütün Burç Kolejinde çalışıyordu. Bana dert yandı” sözlerine karşılık Mahkeme Başkanı sanığa sosyal medya hesabındaki yazışmayı tekrar okudu. K.E adlı kişinin örgüt elebaşına yönelik “Dershaneler kapatıldığı için beddua ettiği gibi Gazze katliamı içinde beddua etsin. İsrail bunu hak etmiyor mu?” ifadesini vurgulayan Mahkeme Başkanı, “Arkadaşımız size ‘Madem bu adam dershanelerin kapatılmasına beddua ettiği gibi Gazze katliamı için de beddua etsin’ sözleriyle dokundurmada bulunmuş. Sizin verdiğiniz cevap manidar” dedi. Mahkeme heyeti üyesi bir hakim sanığa örgüt elebaşının dershanelerin kapatıldığı süreçte yaptığının beddua olup olmadığını sordu. Sanık Medine Kurtyüzü, örgüt elebaşının beddua ettiğini söyledi. Kurtyüzü, K.E adlı kişinin bu mesajı dört yıl boyunca kasıtlı sakladığını ileri sürdü.
“BANA İFTİRA ATILIYOR”
Tutuksuz yargılanan Medine Kuryüzü’nün duruşmasında tutuksuz tanıklar R.A ile N.E tanık olarak dinlenildi. Tanık R.A Şuhut ilçesinde sanığın da bulunduğu haftada bir kez “Meşveret Cemaati” adı altında sohbet yapıldığını, bir “ablanın” katılımcılara Kur’an-ı Kerim ve Said Nursi’den sohbetler verdiğini söyledi. Kesinlikle örgüt üyesi olmadığını, kendisine iftira atıldığını Bank Asya’yı dini hassasiyet nedeniyle kullandığını söyleyen Kurtyüzü’nün duruşması Mayıs ayında görülecek.
“17 YIL ÇALIŞTIM ‘CANLI HAFIZA’ GİBİYİM”
Etkin pişmanlık talebinde bulunan ve detaylı ifade verdiği öğrenilen sanık Fatih Mehmet Başer adli kontrol şartıyla tahliye oldu. Örgütle müzahir okullarda çalıştığı öğrenilen Başer ifadesini hür ve özgür iradesiyle verdiğini, şifreli gizli örgütsel program bylock whatsap gibi bir program sanarak yüklettiğini söyledi. Telefon hattına bylocku Enver Özoğul’un yüklediğini belirten Başer, “Bylock listemde Muhasebe Müdürü N.T, Yurt Müdürü E.A, Y.Z.T, Ölçü M.M’den S.K, Yurtlardan Sorumlu İlhan bey, S.E, Kamu-Der’de çalışan emekli F.K ile Enver Özoğul, S.T vardı. Bu kurumlarda 17 yıl çalıştım. Deyim yerindeyse ‘canlı hafıza’ gibiyim” dedi.
ŞİRKET ORTAKLARI
ZAMAN İÇİNDE DEĞİŞTİ
Örgütün İl İmamının “Muhammet Hoca” kod adlı Mehmet Kaya, daha sonra “Süleyman” kod adlı Selçuk Bakkalbaşı olduğunu, Osman Uysal’ın İl İmam Yardımcısı olduğunu anlatan Fatih Mehmet Başer, “Levent Öztürk de imamlardandı. Kendisini öğrencilik yıllarından tanırım. Aksaraylı’dır. Çay ilçesinde Beşaret Yurdu’nda çalışırdı. Hamit Çalış Zaman Gazetesinin temsilcisiydi. İlhan Öner, Ayyıldız Şirketler Grubundaydı. Örgüt içi tayinler 4 yılda bir olur, eş durumu işi değiştirebilirdi. İrfan Bilgin Din Kültürü Ahlak Bilgisi Öğretmeni ve sohbetçidir. Cumartesi sabah namazından sonra Zafer Koleji erkek öğretmenlerine sohbet yapardı. Ahmet Acar önce Memba A.Ş’nin sonra Karahisar A.Ş’nin ortağıydı. Şahin Uğur da Memba A.Ş’ye son dönemde ortak oldu. Ömer Uğur, Nejat Uğur gibi isimlerin çocukları bu okullarda okurdu. Yani bir nevi vitrindiler. Bunların fikir babası Ölçü M.M’den Yalçın Arslan’dır. İlyas Demirci para kasasıdır. Toplanan paralardan bir havuz oluşturulur ihtiyaç nereye ise oraya gönderilirdi. 2007-2013 döneminde Zafer Kolejinin Müdürü Hasan Korkmaz’dı. Sonra Kadir Çakır oldu. İsmail Saydam ise Cihan Ana Okulunun müdürüydü. Bank Asya’da Umre için birikimim vardı. Toplantılarda Bank Asya ile ilgili talimat konuşulurdu. Kimi evini kimi arabasını satmış” diye konuştu.
TANBOĞA: DÜŞÜNECEK
 BOLCA VAKTİM OLDU
Adli kontrol şartıyla tahliye olan Yusuf Ziya Tanboğa, cezaevinde düşünmeye bolca vakit bulduğunu, 5 aydır tutuklu olduğunu söyledi. Telefon hattına bylock programını bacanağı İsmail Yıldırım’ın yüklediğini açıklayan Tanboğa, “Bacanağım Antalya’da örgüte müzahir bir kurumda öğretmendi. Bylockta kullanıcı adım yusufziya43’tü. Şifremi hatırlamıyorum” dedi. Duruşmada Yunus Emre Arslan’ın yazılı tanık beyanı okundu. Arslan, sanığın kod adı kullandığına dair bilgisi olmadığını ve yemek fabrikasında çalıştığını söyledi. Fatih Mehmet Başer’in de Tanboğa’nın duruşmasında tanıklık yaptı. Başer, sanığın yemek fabrikasında çalıştığını karşılıklı işle ilgili yazışmalar yaptıklarını anlattı. Bir diğer tanık Uğur Kıztek de bylock listesine aynı işyerinde çalıştıkları için ekli olduklarını kaydetti. Tanık beyanlarını kabul eden sanık Tanboğa, gelecek duruşmasına kadar etkin pişmanlık talebi doğrultusunda TEM Şube’de detaylı ifade verecek.
GÜLTEKİN TANIK
BEYANINI REDDETTİ
Tutukluluk hali devam eden Mehmet Gültekin’in hakkında tanıklık yapan K.Ö’nün beyanı duruşmasında okundu. Sanık Gültekin’in örgütsel anlamda Bölge Talebe Mesulü (BTM) olduğunu kendisinin ise “ev abisi” olduğunu açıklayan K.Ö’nün ifadesinin gerçek dışı olduğunu ileri süren Gültekin’in duruşması Mayıs ayında görülecek.  >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti