Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fitre Ve Zekât Aynı Şey Mi?

Üç aylardan biri olan on bir ayın sultanı olarak adlandırdığımız Ramazan ayında fitre ve zekatın verilmesi, fitre ve zekat arasındaki farkın ne olduğunun araştırılmaya başlaamasına sebep olan konulardan oldu. Peki, Fitre ve zekât aynı şey mi?

Üç aylardan biri olan

Türkçe dilinde fıtır kelimesi olarak geçen fitre nedir? İslam’ın 5 şartından biri olan Zekat ne anlama gelir. Peki, Fitre ve zekât aynı şey mi?

FİTRE NEDİR?

Türkçe dilinde geçen fıtır sadakası kişinin nisab miktarına göre belirlenir. Müslüman aleminin üç aylardan olan ramazan ayının sonuna kadar vermesi gereken sakada türü vacip olarak geçer. Müslüman ailenin fitresini aile içerisinden bir büyük vermektedir. Ramazan ayında her yıl değişen fitre miktarını diyanet işleri başkanlığı açıklamaktadır.

ZEKAT NEDİR?

İslam’ın 5 şartından biri olan zekat Allah ve toplum için yapılan bir ibadettir.  Zekat kelimesini anlamı Bereket ,Temizlik ve arınma anlamına gelmektedir. Zekat zengin olan kimsenin malının bir miktarını fakir olan kişilere verilmesidir. Zekat Kuran-ı Kerim’de adı geçen 8 gruptan birine verilmelidir. Zekat vermenin temel amacı toplumda zenginliğin ve fakirliğin arasındaki dengeyi sağlayabilmektir.

BİR KİŞİYE VERİLEN MİKTAR BİR FİTREDEN AZ OLMAMALI

Kişi dinen zengin sayılanlara, usûlüne anne, baba, dedeler ve ninelere, fürûuna yani çocuklara ve torunlara ve eşine fıtır sadakası veremez. Fitreler bir fakire verilebileceği gibi, birkaç fakire de dağıtılabilir. Ancak bir kişiye verilen miktar bir fitreden az olmamalıdır.

FİTRE İÇİN MALI ARTICI VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMESİ GEREKMEZ

Müslüman bireyin sadaka-i fıtır ile mükellef olması için öngörülen zenginlik ölçüsü, zekâtta aranan nisap miktarı olmaktadır. Ancak sadaka-i fıtırda, zekâtta öngörülen, malın artıcı olması ve üzerinden bir yıl geçmesi şartı aranmaz.

ZEKAT VE FİTRE SADAKASI BÜYÜK ÖNEME SAHİPTİR

Genel olarak ramazan ayında gerçekleştirilen zekat ve fitre sadakası Müslümanlar açısından oldukça büyük bir öneme sahiptir. Fitre sadakası orucun bitiminde verilen sadakadır. Yaşayan her Müslümanın ramazan ayında fitre ve sadaka vermesi vacip olarak kabul edilmektedir. Müslüman olan her bireyin bu ibadeti yerine getirmesi gerekmektedir.