Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Fransızların işgal ettiği şehirler nelerdir?

Milli Mücadele öncesinde Türk yurtları tek tek işgal edilmişti. Fransızlar hem Batı Anadolu’da hem de güney ve doğu Anadıolu’da bir çok ilimizi işgal ettiler.

Milli Mücadele öncesinde Türk

Fransızların işgal ettiği şehirler nelerdir?

Mondros mütarekesi sonrası Türk yurtları işgale uğramaya başladı. Savaşlarla elden çıkan bir çok toprağımızın ardından tüm yurtta olduğu gibi, Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. Maddesi gerekçe gösterilerek, Fransızlar Anadolu’daki işgallere başladılar.

Adana: 1918 senesinde, Fransızlar ve onlarla birlikte hareket eden Ermeni çeteler tarafından Adana ve Çukurova çevresi işgal edildi.

Afyon: 16 Mayıs 1919 tarihinde önce Fransızlar tarafından işgal edilen Afyonkarahisar, 17 Mart 1920’de Fransızların buradan çekilmesiyle Yunan birliklerine bırakıldı.

Urfa: 24 Mart 1919 tarihinde İngilizler tarafından işgale uğrayan Urfa; 6 ay kadar İngiliz işgalinde kaldıktan sonra Fransızlara bırakıldı. Urfa ve çevresi Fransızlar tarafından işgal edildi.

Antep: 15 Ocak 1919 yılında İngilizler tarafından işgal edilen Antep; 1919’un Eylül ayında Fransızlara bırakıldı.

Maraş: 22 Şubat 1919 yılında İngiliz işgal orduları komutanı Albay Andriyo’nun şehre girmesiyle işgal başladı. 8 aylık İngiliz işgalinin ardından şehir Fransızlara teslim edildi.
Dörtyol: Mondros Ateşkes Antlaşması’ndan sonra 11 Aralık 1918 tarihinde Fransızlar tarafından işgal edildi.
Mersin: 1 Ocak 1919’da Fransızlar tarafından işgal edildi.

Yine bu dönemde İngilizler Haydarpaşa İstasyonu’na, Fransız ve İtalyanlar Turgutlu – Aydın demiryoluna, Fransızlar ise Şark demiryollarına el koyarak Osmanlı Devleti ulaşım yollarını ele geçirdiler

Fransızlar Trakya’daki demiryolunun önemli istasyonlarını da işgal ettiler.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti