Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Geleceğin mirası ‘korunmak’ zorunda – Kocatepe Gazetesi

Geleceğin mirası ‘korunmak’ zorunda – Kocatepe Gazetesi
Geleceğin mirası ‘korunmak’ zorunda

 

Afyonkarahisar Mimarlar Odası, AKÜ GSF İç Mimarlık Bölümü ve Afyonkarahisar Belediyesi işbirliği ile hazırlanan Dünya Mimarlık Haftası kutlaması Gedik Ahmet Paşa namı diğer Taş Medrese de gerçekleştirildi.
AFYON’DA TARİHİ DOKU YOĞUN
Programın açılış konuşmasını Mimarlar Odası Afyonkarahisar Temsilcisi Süleyman Bircan yaptı. Koruma ve restorasyonun mimarlık mesleğinde önemli bir yere sahip olduğunu söyleyen Süleyman Bircan, konunun yapısal boyutta değerlendirildiği kadar kentsel ölçekte de ele alınması gerektiğine işaret etti. Geçmişten emanet bırakılan kültür varlıklarını koruyup sürdürülebilirliğini sağlamanın sadece mimarların değil tüm insanların asli görevi olduğunu vurgulayan Bircan, “Günümüzde dünya da sıkça karşılaştığımız kimliksizleştirme ve niteliksizleştirme çabalarına karşı koruma kavramı tamda sahip çıkılması gereken kavram olarak önümüze çıkmaktadır. Bizler tarihi dokunun en yoğun illerden birinde yaşamaktayız. Farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmış şehrimiz, bu açıdan bir çok farklı kültür varlığını barındırmaktadır. Örnek olarak içinde bulunduğumuz Taş Medrese, klasik Osmanlı Döneminin en nadide eserlerinden birisidir. Her daim şehrimize ismini vermiş Afyon Kalesi ise Hititlerden hatta daha öncesinden beri dimdik ayakta durmaktadır. Bu vesile ile restorasyon uygulamaları açısından ilimize tarihi Kentler Birliği’nden ödül kazandıran Afyonkarahisar Belediyesini de tebrik ederiz” dedi.
MİMARİ VE KÜLTÜREL MİRAS ÖNEMLİ BİLEŞENLER
AKÜ GSF İç Mimarlık Bölüm Başkanı Doçent. Dr. Şerife Ebru Okuyucu programın ikinci konuşmasını yaptı. BM UNESCO tarafından Ekim ayının ilk Pazartesi gününün Mimarlık Günü olarak tanımladığını belirten Okuyucu, “Uluslar arası Mimarlar Birliği her yıl farklı bir tema kapsamında, çeşitli etkinlikler düzenlenmektedir. Etkinliklerin amacı, mimarlık ve mimarlığa dair açılımların gündeme getirilmesi, mimarlar ve paydaş meslek gruplarıyla etkileşimin sağlanması ve farkındalık oluşturulmasıdır. İç mimarlık ve Çevre Tasarımı Bölümü ve Mimarlar Odasının ortaklaşa düzenlediği bu etkinliğin teması ise ‘koruma’dır. Mimari miras kültürel mirasın en önemli bileşenlerinden birisidir” diye konuştu.
ANILAR KADAR
BİNALARDA
KORUNMAK ZORUNDA
İstanbul Fatih Sultan Mehmet Vakfı Üniversitesi Mimarlık Bölüm Başkanı Prof. Dr. Suphi Saatçi programın son konuşmasını yaptı. Gençlerle ve ağırlıklı olarak genç kızlarla bir araya gelmekten memnun olduğunu belirten Saatçi, kız öğrenci sayısının fazlalığına değinerek genç kızları kutladı. Dünyada korumanın esas başlangıcı ve manifestosunu Fransız düşünür Victor Hugo’nun yazdığını belirten Saatçi, “Victor Hugo bunu yazarken korumaya anılardan başlıyor. Anılarda bir büyük değer taşıyor. Anıların korunması üzerine binaların da korunması gerekiyor. Taş Medrese gibi güzel bir ortamda bu etkinliği yapıyoruz. Taş Medresenin tarihi bir değeri var. Ama onun en büyük tarihi değeri burada yaşanmış olan anılardır. Burada daha önce geçmişte ola gelen bizim tarihimizin belleğini oluşturan bir takım yaşanmış hadiselerdir. Olaya esas buradan başlanmalıdır. Biz koruya sadece bir binanın restorasyonu şeklinde algılıyoruz ama çok geniş kapsamlı bir deyim. Hatta şunu söyleyeyim, korumak için gelenekler var. Birçok yönlü kültürler var. Giyim kuşamdan tutun da yemek kültürüne kadar büyük bir hazine” şeklinde konuştu. Program kokteyl ile devam etti.
>> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi