Gençler nasıl bir Afyon hayal ediyor?

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, Afyonkarahisar üzerine yaklaşık 1 yıl çalıştıktan sonra 5 ayrı plan hazırladı. Şehrin gelişimi için öğrencilerin hayal gücü ile şehrin potansiyeli birleşince dikkat çekici öneriler gündeme geldi Murat ARISOY Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, akademisyenler Doç. Dr. Kübra Cihangir Çamur ve [&hellip]

Gençler nasıl bir Afyon hayal ediyor?

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri,
Afyonkarahisar üzerine yaklaşık 1 yıl çalıştıktan sonra 5 ayrı plan hazırladı. Şehrin gelişimi için öğrencilerin hayal gücü ile şehrin potansiyeli birleşince dikkat çekici öneriler gündeme geldi

Murat ARISOY

Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencileri, akademisyenler Doç. Dr. Kübra Cihangir Çamur ve Doç. Dr. Çiğdem Varol’un gözetiminde Afyonkarahisar için 5 ayrı “ufuk planı” oluşturdu. 1/5000 ve 1/1000 uygulama ölçeklerine göre ufuk planı hazırlayan öğrenciler, Ekim ayından bu yana sürdürdükleri çalışmayı neticelendirdi. Buna göre öğrenciler, Afyonkarahisar için “Sanayi ve Tarıma Dayalı Sanayi Kenti”, “Ticaret ve Lojistik Üskenti”, “Akıllı Kent”, “Ekoloji Kenti” ile “Turizm ve Sağlık Kenti” başlıklarında Afyonkarahisar’ın 15 yıllık geleceğine ışık tuttular.
KİNOA, MEYVE SUYU, TURŞU…
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinin üzerinde durdukları birinci başlık “Sanayi ve Tarıma Dayalı Sanayi Kenti”. Bu başlıkta potansiyelin değerlendirilmesi hâlinde Afyonkarahisar’da oluşması beklenen sektörler ve açılması düşünülen fabrikalar şöyle sıralandı:
Kinoa (besin değeri yüksek, astronotların kullandığı belirtilen bir bitki) işleme fabrikası, meyve suyu üretim fabrikası, bitkisel yağ üretim fabrikası, ceviz işleme tesisi, salça sos fabrikası, turşu fabrikası, sebze ve meyve kurutma fabrikası, mısır ve mısır ürünlerini işleme fabrikası, arıcılık, kozmetik sanayi, ilaç ve boya sanayi, maden suyu işleme fabrikası, yonga levha imalat fabrikası, tavuk tüyü işleme tesisi, beton üretim fabrikası, ambalaj ve paketleme , hayvancılık ve deri OSB.
GENİŞ BİR ALANA YAYILIYOR
Bu alandaki hedefler arasında katma değerin artması, ihtisaslaşmış Organize Sanayi Bölgeleri’nin kurulması, sanayi tesislerinin çevreyi olumsuz etkilemesinin önüne geçilmesi, afete duyarlı planlamanın geliştirilmesi, nitelikli işgücünün artırılması, işsizlik oranının korunması yer alıyor. Bu plan, Alcalı,Büyükkalecik ,Çavdarlı ,Çayırbağ, Değirmenayvalı, Erkmen, Fethibey, Gebeceler, Gözsüzlü, Halımoru, Işıklar, Karaarslan, Kozluca, Küçükkalecik, Nuribey, Salar, Saraydüzü, Sarık, Susuz, Sülümenli, Sülün, Yarımca, Ablak, Bozhüyük, Gazlıgöl , Gazlıgölakören, İğdemir, Yaylabağı, İsçehisar,Çalışlar, Karaağaç, Ayvalı ve Kılıçarslan’ı kapsıyor.
HAFİF RAYLI SİSTEM ÖNERİLİYOR
“Sanayi ve Tarıma Dayalı Sanayi Kenti” önerisinde Eskişehir Karayolu’nun mevcut Organize Sanayi Bölgesi’nin yanından geçecek şekilde değiştirmesi, kent içindeki bazı yolların bisiklet ve yaya yoluna dönüştürülmesi, Ahmet Necdet Sezer Yerleşkesi ile kentin güneyinde kurulması düşünülen Hayvancılık ve Deri Organize Sanayi Bölgesi arasına 18 kilometrelik hafif raylı sistemin kurulması, ANS Yerleşkesi’nden Kent Meydanı’na kadar bisiklet yolu oluşturulması, Halımoru, Değirmenayvalı, Sarık ve Nuribey köylerini içine alan tarımsal alanda butik üretimi arttırıcı kentsel deneme bahçeleri kurulması gündeme geliyor.
LOJİSTİK KÖY KURULMALI
Gazi Üniversiteli gençlerin Afyonkarahisar için hazırladığı ikinci “ufuk” planı, “Ticaret ve Lojistik Üskenti” adını taşıyor. Bu başlıktaki en önemli öneri, Afyonkarahisar’a bir “Lojistik Köy” kurulması. Lojistik Köy’ün Afyonkarahisar’a sağlayacağı avantajlar şöyle sıralandı:
Kombine taşımacılığı teşvik etmesi ve kullanımını arttırması, konteynır yükleme boşaltma faaliyetlerinin iyileştirilmesi, tır ve kamyon sirkülasyonun azalması, demiryolu taşımacılığının artması, kullanıcıların işletme maliyetlerinin düşürülmesi, şirketlerin kapasitelerini genişletmelerine olanak sağlaması.
BÖLGESEL TİCARET MERKEZİ
“Ticaret ve Lojistik Üskenti” isimli ufuk planında Lojistik Köy’ün yanı sıra, Lojistik Meslek Yüksek Okulu, Ar-ge, Teknopark, İnovasyon merkezi, Bölgesel Ticaret Merkezi, OSB, Besi OSB, Deri OSB, üretim tesisleri ve fabrikalar kurulması da öneriliyor. Lojistik Köy’ün kurulmasındaki hedefler arasında lojistiği destekleyici sanayinin geliştirilmesi, kentin ihracat sıralamasında yükselmesi, tarım ve sanayi sektöründe markalaşma, beyin göçünü engellemek, yerel ekonomiye katkı sağlamak yer alıyor.
LOJİSTİK KÖY DEMİRYOLU
İLE BESLENMELİ
Bu çerçevede üretilen “alternatif” tasarılarda, Lojistik Köy’ü besleyici bir demiryolu inşa edilmesi, Akarçay’ın etrafı tamamen yeşile ayrılarak bir yeşil sistem oluşturulması, çalışma alanı içerisindeki kırlarda ‘Merkez Köy’ uygulaması doğrultusunda 5 tane kırsal belirlenerek diğer kırlarla bağlantı kurulması da yer alıyor.
TEMİZ VE AKILLI KENT
Gazi Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Şehir ve Bölge Planlama Bölümü öğrencilerinin Afyonkarahisar için hazırladıkları 3’üncü ufuk planı ise “Akıllı Kent” adını taşıyor. Buna göre kırsal nüfusun yerinde istihdamını sağlamak ve nüfusun ihtiyacını karşılamak üzere pilot bölgeler kuruluyor. Merkez köylerin ulaşımı güçlendirilerek hem merkez hem de hizmet verdiği köylerle erişilebilirliği sağlanıyor. Kentin “merkez iş alanı” olarak kentin kuzeybatısı belirleniyor ve yeşil alanlarda taşıt yoğunluğunun azaltılması planlanıyor. Senaryoya göre elektrikli araçlar yaygınlaştırılarak karbon salımı azaltılacak. “Podcar” ismiyle tek kişilik kişisel taşımacılık sistemi kullanılacak. Otobüs seferleri ile kırsal alan ulaşımı desteklenecek.
BİSİKLET YOLU VE PİLOT BÖLGELER
“Akıllı Kent” senaryosunda teknoloji-sanayi-üniversite işbirliğinin bulunduğu siber küre öneriliyor. Kırsal alanlarda kurulacak pilot bölgeler ile daha kaliteli ürünler yetiştirilmesi sağlanacak. Kent merkezinde araç yoğunluğu azaltılarak bisiklet yolları öneriliyor, toplu taşımada raylı sistemler gündeme getiriliyor.
BİLİŞİM VADİSİ DE GÜNDEMDE
Bu senaryonun alternatifinde bilişim vadisi kurulması, “ev-ofis” yapıların artması, kentsel yerleşik alanlardan geçen enerji nakil hatlarının yer altına alınması, Akıllı Operasyon Merkezi’nin kurularak ulaşım, trafik, afet, altyapı, yapı ve enerji yönetimi ile ilgili birimlerin bu Merkez’de yer alması da tavsiyeler arasında. Bununla birlikte Akıllı Sistemler Sanayi, Bilim Tabanlı Endüstri Parkı, Bilim-Teknik Fuar Alanı, Teknoloji Transfer Ofisleri, Teknoloji Eğlence Merkezleri’nin kurulması da “Akıllı Kent”in unsurları olarak göze çarpıyor.

GAZİ ÜNİVERSİTE Lİ ÖĞRENCİLERİN AFYONKARAHİSAR İÇİN TASARLADIKLARI UFUK PLANLARININ DEVAMI
YARIN GAZETENİZ KOCATEPE’DE

Kocatepe Gazetesi - Bizi Sosyal Medyada Takip Edin!

Bakmadan Geçme