Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Genel İhtiyaç Yenilenebilir Enerji

5 Haziran Dünya Çevre Günü programında konuşan Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Oruç, yenilenebilir enerji ve sıfır atık mesajı verdi

5 Haziran Dünya Çevre

Türkiye Çevre Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlama programı bugün öğleden sonra Zafer Meydanı’nda gerçekleştirildi. Programa; Vali Yardımcısı Vekili Taner Bolat, Afyonkarahisar Belediye Başkan Vekili Mustafa Kadem, Belediye Başkan Yardımcıları Ömer Yıldız, Cem Kasapoğlu, öğrenciler, öğretmenler ve vatandaşlar katıldılar.

Genel İhtiyaç Yenilenebilir Enerji

“SIFIR ATIK PROJESİ 2017 YILINDA BAŞLATILDI”

Türkiye Çevre Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutlama programı saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından günün anlam önemine yönelik Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürü Mustafa Oruç’un yaptığı konuşma ile devam etti. Mustafa Oruç, 1972 yılından bu yana, Dünya Çevre Günü olarak kutlanan 5 Haziran tarihinin içinde bulunduğu haftanın, 2020 yılında yayınlanan Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile Türkiye Çevre Haftası olarak ilan edildiğini dile getirdi. Müdür Oruç, “Bu yıl kutlamalar, halkımızın ‘Sıfır Atık’ felsefesini benimseyerek çevre bilincini artırmak ve böylelikle doğal kaynakları koruma, iklim değişikliğine uyum, çevre kirliliğini azaltmak, sürdürülebilir yaşamı teşvik etme hedeflerine ulaşmayı amaçlamaktadır. Bakanlığımızca, 2024 yılı Çevre Haftası’nın teması ‘Hepimizin Bir Dünyası Var’ olarak belirlenmiştir. Bilindiği üzere Türkiye’den başlayıp, dünyaya yayılarak bir marka olan uluslararası kuruluşların ve ülkemizin birçok ülkenin sahiplendiği en önemli çevre projesi olan ‘Sıfır Atık’ 2017 yılında bakanlığımız öncülüğünde ve Sayın Emine Erdoğan, hanımefendinin himayelerinde başlatıldı. Birleşmiş Milletler Genel Kurulunca 14 Aralık 2022 tarihinde Türkiye’nin ana sunucusu,105 ülkenin de ortak sunucu olduğu Sıfır Atık kararı kabul edilmiştir.” dedi.

 

“İKLİM DEĞİŞİKLİĞİYLE MÜCADELEDE ÖNEMLİ ADIMLAR ATILDI”

Türkiye’de dünya genelinde büyük bir endişe kaynağı olan ve geleceği ciddi şekilde tehdit eden iklim değişikliğiyle mücadelede önemli adımlar atıldığını belirten Müdür Oruç, “Paris Anlaşması’nın onaylanması ve 2053 net sıfır atık hedefinin açıklanması ülkemizin ulusal iklim eğiliminin hız kazanmasına katkı sağlamıştır. Sıfır atık uygulamaları bu çabaların bir parçası olarak değerlendirilebilir. Sıfır Atık hareketinin başladığı günden bugüne kadar ülke genelinde yapılan çalışmalar neticesinde, bugün itibariyle 185 bin bina ve yerleşkede sıfır atık sistemine geçilmiştir. Sıfır atık konusunda yaklaşık 27 milyon kişiye eğitim verilmiş, 2017 yılında yüzde 17 olan geri dönüşüm oranı 2023 yılı sonu itibariyle yaklaşık yüzde 35’e yükselmiştir. Geri kazanım oranımızın, 2010-2035 yılının sonunda yüzde 60 olması hedeflenmektedir. Proje başlangıcından bugüne kadar yaklaşık 60 milyon ton geri kazanılabilir atık, bakanlığımızca lisans almış işletmelerle işlenerek ekonomiyi kazandırılmıştır. Toplanan atıklardan 185 milyar TL ekonomik kazanç sağlanmıştır. İlimizde ise sıfır atık yönetimine geçen bina sayısı 2 bin 482 olup bugüne kadar eğitim verilen toplam kişi sayısı ise 320 bin 440’tır. Evsel atıklarla ilgili Afyonkarahisar Çevre Hizmetleri Birliği’nce yürütülen çalışmalar noktasında il genelindeki evsel atıklarımızın yüzde 100’ü toplanmakla, ambalaj atıkları ayrıştırıldıktan sonra bu atıklardan elektrik enerjisi ve yakıt üretilmekte, kalan kısmı ise düzenli depolama sahalarına göndermektedir. İlimizde 16 adet evsel arıtma tesisi, 34 adet endüstriyel atık arıtma tesisi bulunmaktadır. Çevre yatırımları kapsamında bakanlığımızca 2010-2023 yılları arasında yerel üretimlere yaklaşık 134 milyon TL kaynak aktarılmış, 2024 yılının ilk 5 ayında aktarılan kaynak miktarı yaklaşık 25 milyon TL’dir.” diye konuştu.

Genel İhtiyaç Yenilenebilir Enerji

“ÇEVREYİ TEMİZ TUTMAK BİREYSEL SORUMLULUKTUR”

Türkiye’nin özel ve güzel bir çevre çeşitliliğine sahip olduğuna dikkat çeken Müdür Oruç, “Ülkemiz yer şekilleri, dağları, akarsularıyla ormanın bozkıra, bozkırın denize yakınlığıyla olağanüstü yerimizde başka bir yerde görülmeyen bir çevre çeşitliliğine sahiptir. Tabiat sevgisi ve çevre hassasiyeti daima bizim kültürümüzün önemli bir parçası olmuştur. ‘Bakarsan dağ, bakmazsan dağ olur.’ atasözümüz, emekle, sevgiyle yaşanılan yerin bir cennet köşesine çevrilebileceğini en iyi şekilde anlatan bir sözdür. Bizim hedefimiz, tabiatın gösterdiği yoldan gitmek, yani onu tahrip etmeden onunla uyum içinde yaşamayı başarabilmektir. Anayasamızın ifadesinde bulunan sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkı, çevre politikalarımızın esasını oluşturmaktadır. Valiliğimize bağlı birimlerimizle, yerel yönetimlerimizle mavi bir gökyüzü, yem yeşil bir tabiat ve insanlara örnek teşkil edecek yaşanabilir çevre ve şehirlere sahip olmak için çabalarımız sürmektedir. Çevre kirliliği konusunda toplumun en küçük birimi olan aileden eğitimcilere, yerel yönetimlerden vatandaşlara kadar toplumun her kesimden ve her yaştan insana çok büyük sorumluluklar ve görevler düşmektedir. Bu durumda, şimdilik gelecek kuşakların temiz hava soluyabilmeleri, sağlıklı ve temiz su içebilmeleri, topraklardan bol ve bereketli ürün alabilmeleri için, bireylerin tek tek ve örgütlü bir şekilde sorumluluklarını bitmeleri ve ona göre davranmaları gerekmektedir. Geleceğini düşünen herkes, çevreyi temiz tutmalı ve korumalıdır. Çevreyi temiz tutmanın yolu, bireysel sorumluluk duygusundan, çevre bilincinden oluşmasından geçmektedir. Bütün canlılara hayat bağışlayan tabiat ve çevrenin öneminin bir kez daha yüksek sesle dile getirildiği bugün daha güzel bir dünya için herkese açık bir davettir. Unutmayalım ki küçük adımların bir araya gelmesi büyük değişimlere neden olmaktadır. Bu duygu ve düşüncelerle tüm vatandaşlarımızın 5 Haziran Dünya Çevre Günü ve Türkiye Haftası Çevre Haftası’nı kutluyor, sağlıklı bir gelecek, temiz bir çevre ve mutlu bir yıllar diliyorum.”

 

“GELECEK NESİLLERE DAHA YAŞANABİLİR BİR ÇEVRE BIRAKMALIYIZ”

Afyonkarahisar Belediye Meclis Üyesi ve Belediye Başkan Vekili Mustafa Kadem, Türkiye Çevre Haftası ve 5 Haziran Dünya Çevre Günü kutladı. Vali Yardımcısı Vekili Taner Bolat programın son konuşmasını yaptı. 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nün çevre bilincinin yerleşmesine vesile olmasını dileyen Bolat, şunları kaydetti: “5 Haziran Dünya Çevre Gününü kutlamak üzere toplandık. Belediyemiz, tüm yerel yönetimlerimizle işbirliği içerisinde Sıfır Atık Projesi başta olmak üzere Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı projelerini sıkı bir şekilde hepimiz takip ediyoruz. Sayın Valimiz Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı aramızda değil. Kendisi başka bir programda olduğu için bize katılamadılar. Tüm katılımcılara bu vesile ile selamlarını iletmemizi istedi. Sayın Valimiz göreve başladığından hem çevre çalışmalarına, hem de öğrencilerimize, eğitime karşı hassasiyetle yaklaşarak önem vermektedir. 5 Haziran Dünya Çevre Günü programında öğrencilerimizle birlikte bulunmaktan çok memnunum. Gelecek nesillere daha güzel ve daha yaşanabilir bir çevre bırakmakla mükellefiz. Programa katılan herkese teşekkür ediyorum.” Programa Gençlik ve Spor İl Müdürlüğünün müzik ekibince sunulan müzik dinletisiyle devam edildi. Atatürk Anaokulu ve Atatürk İlkokulu öğrencilerinin sundukları folklor gösterilerinin ardından programın sonunda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü işbirliğiyle düzenlenen Temiz Çevre temalı resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere ödülleri verildi.

Genel İhtiyaç Yenilenebilir Enerji