Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Gösteriş için yapılan amel şirktir!”

Ensar Vakfı’nın Ramazanda İkindi
“Gösteriş için yapılan amel şirktir!”

Ensar Vakfı’nın Ramazanda İkindi Sohbetlerinin 7’inci yılının beşinci konuşmacısı AKÜ İslami İlimler Fakültesi Tasavvuf Ana Bilim Dalı’ndan Orhan Musahanoğlu oldu. 10 Mayıs Cuma akşamı Musa-hanoğlu “Ayetler Işığında Riya” konusunda bilgiler verdi. Programın sunumunu İbrahim Durgut yaparken Kur’an-ı Kerim tilavetini Anadolu İmam Hatip Lisesi’nden Hafız Mehmet Özçelik gerçekleştirdi.
“RİYA GİZLİ ŞİRK OLARAK TANIMLANIR”
Dr. Öğretim Üyesi Orhan Musahanoğlu, İslam Âleminin Ramazan ayının mübarek olmasını ve bayrama kavuşabilmeyi dileyerek sözlerine başladı. Riya kelimesinin hadisi şeriflerde gizli şirk olarak tanımladığını belirten Musahanoğlu, “Riya kelimesi sözlükte görmek anlamındaki rey kökünden türemiştir. Hadislerde ve ahlaka dair eserlerde şöhret peşinde olma kelimesiyle birlikte kullanılmıştır. Niçin riya yapılır? Saygınlık kazanma, çıkar sağlama gibi dünyevi amaçlarla kendisinde üstün özellikler bulundurulan başkalarını inandıracak tarzda davranmadır. Bilindiği üzere rubiyet görme riya aynı kökten gelir. Görme ayrı birde gösterme ayrı. Bu noktada kişinin bilhassa kendini, amelini gösterme kaydı var.” dedi.

“FARZ İBADETLER AÇIKTAN YAPILIR”
Riya kavramına giriş öncesi bazı kavramlar üzerinde duran Musahanoğlu, “Mesela neden gece vakti yalnız başına kılınan namazlar kıymetlidir? Çünkü kimse evde gece karanlığında kişiyi görmüyor. Onun için gizli yapılan sadakalar, tasallutlar daha hayırlıdır. Bunun sebebi gösterişten uzak olunmasıdır. Bu vesile ile bir yanlışı düzeltmek istiyoruz. Farz ibadetler açıktan yapılır. Farz ibadetlerde gösteriş kaygısı olmaz. Mesela bir kişi zekât veriyorsa bu zekâtı açıktan verebilir. Çünkü burada bir sünnet hükmü yoktur. Bu farzdır olağan bir durumdur. Bu kişinin Müslüman oluşunu gösterir. Ama diğer sünnet ve müstehap ibadetlerde bunu daha gizli tutmak gerekiyor. Ben camiye gitmiyorum, Müslümanlar camiye gidip gösteriş yapıyor böyle bir şey yok. Çünkü camiye gidip namaz kılmak Allah’ın emri yani farzdır. İbadet Allah için yapılır. Ama insanlar görsün diye bir ameli yapmak şirktir. Bu riyadan öte bir durumdur. Peygamber Efendimiz (SAV) ‘Ümmetim için gizli şirk ve şehvetten kaygı duyuyorum’ demiştir.” diye konuştu. >> Burcu AYDIN’ın Özel Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti