Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Afyon münevverler ve mütefekkirler şehri olacak”

Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler

Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği’nin (AFYAŞAD) kuruluşu nedeniyle düzenlenen toplantıda Afyonkarahisar’ın kültür, sanat ve edebiyat dünyasına yönelik çalışmalara ağırlık verilmesi kararlaştırıldı. AFYAŞAD öncülüğünde, başta Kadınanalar olmak üzere Afyon’un tarihi şahsiyetlerinin gelecek nesillere tanıtılabilmesi amacıyla etkinlikler düzenlenecek

 

Afyonkarahisarlı şair, yazar ve kültür adamlarını bir araya getirmek amacıyla gazeteniz Kocatepe’nin yazarlarından Eğitimci-yazar Muharrem Günay tarafından kurulan Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği (AFYAŞAD) üyeleri Afyonkarahisar Valiliği tarafından düzenlenen tanışma kahvaltısında bir araya geldiler.
“TARİH, KÜLTÜR
VE EBEDİYATIMIZ
ÇOK ZENGİN”
Afyonkarahisar’ın yetiştirdiği önde gelen halk ozanlarından Aşık Yoksul Derviş (Şemseddin Kubat)’ın sazı eşliğinde “Karşılama” manileri ile başlayan Korel Termal’deki program saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunması ile devam etti. Programın açılış konuşmasını Vali Yardımcısı Dr. Mehmet Boztepe yaptı. Afyonkarahisar’ın kadim kültür ve gelenekleri ile Anadolu’nun en önemle kentlerinden birisi olduğu gibi zengin kültür, tarih ve birikimi ile bu önemini artırdığını belirten Vali Yardımcısı Boztepe, yeni kurulan derneğin bu değerlerin gelecek kuşaklara layıkıyla taşınmasına vesile olmasını diledi.
“AFYON’U MÜNEVVERLER VE
MÜTEFEKKİRLER ŞEHRİ YAPMALIYIZ”
Afyonkarahisar Yazarlar ve Şairler Derneği’nin kurucu Başkanı Muharrem Günay ise siyasi görüş ayrımı yapmadan Afyonkarahisar’ın kültür, sanat ve edebiyat dünyasına katkı sunmaya çalışan herkesi kucaklamak amacıyla bu yola çıktıklarını belirtti. Geçtiğimiz günlerde 3’üncüsü tamamlanan Kitap Fuarı’nın ardından Afyonkarahisarlı yazar ve şairleri bir dernek çatısı altında buluşturma fikrinin gündeme geldiğini hatırlatan Başkan Muharrem Günay, Vali Gökmen Çiçek’in Kitap Fuarı’nda söylediği “Afyonkarahisar’ı bir münevverler ve mütefekkirler şehri yapmalıyız” çağrısına katkı sunmak amacıyla bu yola çıktıklarını kaydetti. Günay şunları söyledi: “Afyon kültürüne, folkloruna Türk edebiyatına katkıda bulunmak, bu amaçla faaliyet gösteren şair ve yazarlarımızı bir araya getirerek daha yararlı faaliyetler yapmak üzere derneğimizi kurduk. Derneğimiz kesinlikle bir siyasi teşekkül değildir. Hiçbir siyasi partinin ne yanındadır ne de karşısındadır. Derneğimize üye olan arkadaşlarımızın farklı siyasi düşünce ve kanaatlerinin olması son derece doğaldır ve bu duruma saygı da duyarız. Bizim karşı olduğumuz derneğimizin politikaya alet edilmesidir. Derneğimiz siyaset üstü derken elbette “Türk milletinin ülkesiyle ve milletiyle bölünmez bütünlüğü, milli, insâni, ahlâki ve manevi değerlere, Cumhuriyetimizin temel ilkelerine, başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere Türk büyüklerine ve Anayasamızın başında yer alan temel ilkelere bağlılık ve saygı gibi vazgeçilmez değerlerimiz vardır.”
SİYASİLERDEN
TAM DESTEK
Afyonkarahisar il Genel Meclisi Başkanı Av. Burhanettin Çoban da programda bir konuşma yaparak hem Belediye Başkanlığı döneminde hem de İl Genel Meclisi Başkanlığı döneminde Afyonkarahisar’ın kültür ve sanat hayatına katkı sunmak adına bir çok çalışmalarda bulunduklarını hatırlattı. Afyonkarahisarlı şair ve yazarların kitaplarının yayınlanmasına her zaman destek olmaya çalıştıklarını onlarca kitabın yayınlanmasına vesile olduklarını belirten İGM Başkanı Çoban, “Bu derneğimizin Afyonkarahisarımız için önemli çalışmalar yapacağına inanıyorum. Bu birliktelikten son derece memnuniyet duyuyorum.” diye konuştu.
MHP Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak da Afyonkarahisar’ın son derece zengin bir tarih, kültür ve folklor birikimine sahip olduğuna değinerek, “Bu derneğimizin tüm bu zenginliklerimizin daha çok ortaya çıkmasına, daha çok bilinir olmasına katkı sağlayacağına inanıyorum. Sayın Valimizin Erenler’de Türkiye Diyanet Vakfı aracılığıyla hizmete aldığı Kitap Kahve, Kitap Fuarları ve Afyonkarahisar’ı bir münevverler şehri yapmaya yönelik sözleri Valimizin şehrimize hangi açıdan baktığının bir göstergesidir. Şairlerimiz, yazarlarımız toplum olarak bizlerin sesi, soluğudur. İlimizdeki bu tür hizmetlerin artmasını diliyor, bizlerin de bu hizmetlere elimizden gelen katkıyı sunacağımızı belirtmek istiyorum.” ifadelerini kullandı.
AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu ise Milletleri ayakta tutan öğelerin kültür, hars ve milli değerler olduğunun altını çizdi. Bu nedenle şairlerin, yazarların Milletimiz için ayrı bir önem taşıdığını vurgulayan Eroğlu, “Afyonkarahisar’da birçok kitabın yayınlandığını biliyoruz. Ben de biraz yazarlık yapmış birisiyim. Bu nedenle sizlerin arasında kendimi mutlu hissediyorum. Sayın Çoban Belediye Başkanı iken bir çok kitap basılmıştı, bundan sonra da basılmaya devam edecektir. Sayın Valimize de böyle bir organizasyona öncülük ettikleri için teşekkür ediyorum. Milli mücadelemiz eğitim-kültür alanında sürecektir, bu mücadelede izlere büyük görevler düşmektedir.” şeklinde konuştu.
“YAZMAK ESER BIRAKMAK DEMEKTİR”
Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, yazmanın, yazarlığın son derece zor ve saygı duyulması gereken bir özellik olduğunu söyledi. Kaymakamlık yaparken “Saatlerce konuşuyorum, bunları yazabilirim de…” diye düşündüğünü ve böylece ailesinin Kafkasya’dan kendisine nakledilen bir hikayeyi yazmaya niyetlendiğini anlatan Vali Çiçek şöyle konuştu: “2 saat boyunca en ince ayrıntısına kadar anlatabileceğim bu hikayeyi ne yazık ki bir paragraf yazamadım. O zamandan bu yana kim birşeyler yazsa hep saygı duymuşumdur. Yazmak için hissetmek, gönül insanı olmak gerekir. Sizler dünyaya eser bırakıyorsunuz, sizden sonrakiler hep sizleri hatırlayacaklar. İnsan yaşarken dünyaya armağanlar bırakmalı ve Afyon’da bu armağanlardan bırakan bir çok değerimiz var. İşte Aşık Yoksul Derviş amcamız. Lütfen onun değerini 10 yıl, 20 yıl sonra anlamayalım. O bizim AşıkVeyzelimiz. Kendi içimizdeki değerleri bilmekte zorlanıyoruz. Onları yaşarken anlamalıyız. Bu hepimizin görevi. Ben buradan İbrahim Alimoğlu’na teşekkür etmek istiyorum. Benle Afyon’da en çok kavga eden belki kendisidir. Bazen beni o kadar yordu ki, ama istekleri hep kültür ve sanat içindir. Afyon için ondan ne isterseniz verir. Sayın Bakanımız, size de bakan olduğunuz, Afyon’un milletvekili olduğunuz için değil. Türkiye’nin Veysel Hocası olduğunuz, birbirinden değerli eserler bıraktığınız için teşekkür ediyorum. Bu kadar yazarın içerisinde sizden söz almak istiyorum, lütfen hatıralarınızı yazınız.”
KADINANALAR
İÇİN SEFERBERLİK
Afyonkarahisar’dan dünyaya mal olmuş, Türk Milleti’ne mal olmuş tarihi kişiliklerin tanıtılması, gelecek kuşaklara anlatılması için daha çok çalışılması gerektiğini vurgulayan Vali Gökmen Çiçek, “Afyonkarahisarımızın yetiştirdiği bir çok değerimiz olmaına rağmen bunların tanıtımında eksiğiz. İşte Kadınanalarımız… Allah rızası için sizlerden talebim Kadınanalarımızı tüm Türk dünyasına mal edecek çalışmalar yapmanızı istiyorum. Bu görev siz değerli şair ve yazarlarımıza düşer. Kadınanalarımızı Türk dünyasına mal ettikten sonra diğer kahramanlarımıza geçelim. Ama önce tüm yönleriyle Kadınanalarımızı tanıtalım, geleceğe taşıyalım. Sizlerden bu konuda çalışmalar bekliyorum.” dedi.
Babasının da şiirler yazdığını ve kendisini hayata şiirlerin bağladığını kaydeden Vali Çiçek, “Şair, yazar, gönül adamı yazmadan duramaz, yaşayamaz. O nedenle sizler yazabildiğiniz kadar yazın” çağırısında bulunarak sözlerini tamamladı.
“YUNUS EMRE, SULTAN DİVANİ, ÇETİNKAYA, ÇELİKALAY, EROĞLU… HEPSİ DE BİZİM DEĞERLERİMİZ”
Programın kapanış konuşmasını yapan gazeteniz Kocatepe’nin yazarlarından Prof. Dr. İrfan Ünver Nasratınoğlu ise, “Kutsal topraklar” olarak nitelediği Afyonkarahisar’da şair, yazar, edebiyatçı ve gönül insanlarının bir araya geldiği böylesi bir organizasyonun önemine işaret etti. Bu birlikteliğe öncülük eden, imkan sağlayan Vali Gökmen Çiçek ile Milletvekili Veysel Eroğlu’na teşekkür eden Prof. Dr. İrfan Ünver Nasrattınoğlu şunları söyledi:
“Tarihi kişiliklerimizi, Sayın Valimizin işaret ettikleri gibi Kadınanalarımızı tanıtmak, yaşatmak için hep birlikte çalışmalıyız. Yunus Emre Sandıklı’da yatmaktadır. Başta Sandıklılıhemşehrilerimiz olmak üzere hepimizi bu konuda görevler beklemektedir. Ankara’daki Afyonlular Derneği olarak geçtiğimiz yıllarda Ali Çetinkaya’yı, Koçoğlu Şükrü Bey’i, Şükrü Çelikalay’ı anma etkinlikleri düzenlemiştik. Bu etkinliklerimizi sürdüreceğiz. Hep birlikte bunları başaracağız. Ali Çetinkaya’dan sonra Türkiye’nin dört bir yanını eserleriyle donatmış, hemen her vilayete imzasını atmış bulunan değerli hemşehrimiz, Bakanımız Prof. Dr. Veysel Eroğlu Bey’e de hemşehrilerim adına teşekkür ediyorum. Sizler bizim değerlerimizsiniz. Böyle bir birlikteliğe öncülük eden Sayın Valimize en derin şükranlarımı arz ediyorum.”
Program bazı şairlerin şiirlerini okuması ve yazarların birbirlerine kitaplarını hediye etmesi ile sona erdi.
>> Esra KÜÇÜKKURT’un Haberi

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti