Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Baro’da gelecekte bir kadının başkanlığını arzu ediyorum”

Afyonkarahisar Barosu’na başkan seçilmeden

Afyonkarahisar Barosu’na başkan seçilmeden önce de sürekli hizmet ettiğini söyleyen Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, her koşulda mesleğinin ve Baro’nun hizmetinde olduğunu söyledi. Baro’da birliği sağlamak istediklerinin altını çizen Şahin, “Yüzde 40’a yakın bir orada kadın meslektaşımızın olduğu Baromuz’da gelecekte bir kadın avukatın başkanlığını arzu ediyorum” dedi

 

Afyonkarahisar Baro Başkanı Av. Turgay Şahin, hafta sonu yapılacak olan seçime başkan adayı olarak ekibiyle birlikte katılacak. Şahin, yönetim kurulu üye adayı Av. Onur Çelik’le birlikte Kocatepe Gazetesi çalışanlarını ziyaret ederek seçim sürecini değerlendirdi. 1 Ekim 2022 Cumartesi günü AKÜ ANS Kampusü Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nda saat 10.00’da Baro Başkanlığı genel kurul toplantısı yapılacak. Ertesi gün sabah 9.00’dan akşam 17.00’ye kadar Afyonkarahisar Adliyesi’nde seçim gerçekleştirilecek.
“HEDEF AFYON BAROSU’NDA BİRLİK”
“Baro Birlik” hedefiyle yola çıktıklarını dile getiren Av. Turgay Şahin, “Bir yarışma ortamı olan seçimler boş sloganlarla değil projeler ve eylem planlarıyla olur. Demokratik bir ortamda fikirlerin ve projelerin çatışmasından bir hayr doğar. Biz 12 yıldır Baro Başkanlığı görevini yürütüyoruz. Üç, dört sefer seçimlerde rakip bir aday ve kadro ile yarıştık. Dolayısıyla rekabetçi ortamda motive eden bir sürecide yaşadık. Böyle ortamlarda insanın zihni daha verimli çalışıyor ve üretken oluyorsunuz. Tek başıma girdiğim seçimlerde oldu ama rekabetçi ortamda aldığımız zevki alamadık. Pandemi nedeniyle ertelenen 3 genel kurul için hazırlık yaptık. Seçim süreci rekabetçi ortamda biraz yıpratıcıdır. Tavrımız bilinmektedir biz her zaman mümkün olduğunca kimseyi incitmemekten yanayız. Bu üslubumuza çok dikkat ettik halende dikkat ediyoruz. Hedefimiz Afyonkarahisar Barosu’nda siyasi kimliği, dünya görüşü her ne olursa olsun birliği sağlamaktır.” dedi.
“EN BÜYÜK İCRAATLARIMIZDAN
BİRİ BARO HİZMET BİNASIDIR”
Baro yönetimi olarak en büyük icraatlarının bir Baro binası olduğunu dile getiren Şahin, “Afyon Barosu Türkiye’de ilk kurulan barolardandır. 1935 yılında resmen kurulsada öncesi vardır. Neredeyse yüz yıllık bir kuruluş hem şehrimiz hem de avukat meslektaşlarımız için hukuk hizmetleri için önemlidir. Bizim Baro yönetimi olarak en büyük icraatımız Baro hizmet binasıdır. Özellikle bizim mali gücümüzü çok aşan bir durumdur. Bazıları için dışarıdan bakıldığında bir Ticaret Odası ile karşılaştırmak gibi bir düşüncemiz yoktur. Ama ne gelirimiz ne de üye sayımız onlarla karşılaştırılamaz, bunu ortaya koyduk.” diye konuştu.
“YOĞUN BİR KATILIM BEKLİYORUZ”
2 Ekim 2022 Pazar günü 9.00-17.00 saatleri arasında Afyonkarahisar Adliyesi’nde yapılacak olan seçimde Baro’ya kayıtlı 686 avukatın oy kullanacağını dile getiren Şahin, “Genel olarak yoğun bir katılım bekliyoruz. Malumdur çekişmeli, rekabetçi seçimlerde daha çok katılım olur. İnşallah 1 Ekim Cumartesi genel kurul toplantımızı AKÜ ANS kampüsü Atatürk Kültür Merkezi’nde yaparak ertesi gün Adliye de seçimimizi yapacağız.” şeklinde konuştu.
“HER KOŞULDA BARO’NUN VE MESLEĞİMİZİN HİZMETİNDEYİZ”
Tekrar aday olmayacağına dair resmi bir açıklaması olmamakla birlikte aday olmaya niyeti olmadığını ifade eden Şahin şunları kaydetti: “Benim Baro’daki hikâyem 12 yıl önce değil 1998 yılında mesleğimin 5’nci yılında yönetime bir girdim şu ana kadar hiç ara vermeden hizmet ettim. Yıllarım geçti. Hedefim Baro hizmet binasını yapmaktı. Resmi açılışı halen yapmasakta binamız hizmete geçti. Böyle bir eserin altında imzamız vardır. En azından bunu bir açalım diye düşünüyorum. Sonrasında benim için önemli bir hedef başarılmış olacaktı. Geçtiğimiz dönemlerde çalıştığımız yönetim kurulu üyesi arkadaşlarımız var. Onlar benim yol ve dava arkadaşlarımdır. Çünkü gerçekten Baro’nun yok ve sıkıntılı zamanında elini taş altına koyarak özverili çalışan meslektaşlarımızdır, kadın meslektaşlarımızda vardır. Benim arkadaşlarıma tekilfim; Biz öncelikle ekip olarak ki bu ekibin asla bir siyasi kimliği yoktur. İçimizde her partiden ve düşünceden arkadaşımız vardır. Ama bizlerin bir arkadaşlık ve oluşturduğumuz ekip ruhumuz var. Bu ekibin içerisinden bir arkadaşımızı aday yapalım gösterirseniz bende delege olabilirim dedim. Bunu desteğimi gösterme anlamında söyledim. Kıyıya köşeye çekilmek niyetinde değilim. Baro Başkanı olmadığım zamanlarda da ben bu Baro’ya hizmet ettim. Yönetim kurulu üyesi olarak yazdığım bir ço kitap hala arkadaşlarımın kütüphanesinde duruyor. İlla Baro Başkanı olmaya gerek yok. Her koşulda mesleğimizin hizmetindeyiz. Ama bu ekipten bir Baro Başkan adayı çıksın dedik. Bir yıl önceki seçim yorgunluğu ve sonucunun üzerlerinde yarattığı negatif bir durum vardı. Elbette seçmen iradesine hepimiz saygılıyız. Üstü çizilerek devre dışı kalmış yönetime girememiş arkadaşlar ve oların o halini gören diğer ekip arkadaşlarımızda bir isteksizlik vardı. Avukatlardan oluşan seçmen kitlesi tercihini bizden yana kullanmadı. Dolayısıyla tam böyle ifade edilmesede aday olarak çıkmamızın ne kadar doğru olacağının tereddütlerini okudum.”
“GELECEKTE GÖREVİ
KADIN MESLEKTAŞIMA BIRAKMAKTAN ONUR DUYARIM”
Afyonkarahisar Barosu’nun mevcudunun yüzde 40’nı geçen kadın avukat varlığına sahip olduğunu belirten Şahin şöyle konuştu: “Afyonkarahisar Barosu yavaş yavaş kadınların ağırlıkta olduğu bir Baro’ya dönüşüyor. Afyonkarahisar Barosu kurulduğu kuralalı hep Başkanlarımız erkek. Artık kadın meslektaşlarımız bizleri temsil etsinler istedim. İki kadın arkadaşımıza başkan adayı olmaları için teklif sundum. Bu konuda destekleyelim ve Afyon Barosu adına ilk olsun. Bugün değilse bunu yarın yine yapmak zorundayız. Artık bu konuda bir cinsiyet eşitliğini sağlamak istedik. Kadın meslektaşlarımızın yoğun olduğu bir Baro’da onların temsil edilmesini istedik. Gelecekte de bunu çok arzu ediyorum. Bu görevi bir kadın meslektaşıma bırakmaktan onur duyarım. Son derece şık ve Afyon Barosu içinde önemli bir kilometre taşı olur.”
“ORTAK AKIL OLABİLECEK
BİR LİSTE HAZIRLADI”
“Seçimlere az zaman kala bazı tereddütlerin aşılmaması sonucu her düşünceden olup ekip arkadaşı olduğumuz kişilerden bir grup ziyaret ederek tekrar aday olmamı ve kendilerinin arkamızda olacağını söylediler.” diyen Şahin şöyle konuştu: “Bugüne kadar yorulduğumuzu söyledik. Geçen seçimde oluşturduğum liste seçmen tarafından beğenilmedi. Kendi arkadaşlarımızın içerisinden bile çizenler oldu. Ortak akılla oluşturulacak bir yönetimle gelmelerini kimlerle çalışmak istediklerini belirlemelerini istedim. Ona göre düşüneceğimi vebali onlara bıraktığımı söyledim. Geniş katılımlı toplatılarda meslektaşlarımız biraraya geldiler. Çoğu toplantıda ben yoktum. Hazırlanan taslak liste gerçekten olabilecek bir listeydi. ‘Başkanım haklısınız sizi yalnız bıraktık bu seçim öyle olmayacak.’ denildi. Her konuda taşın altına el konulacağı ifade edildi. Artık durum zevkle çalışılacak bir hal aldı. Başkanlık hayatımda ilk defa bu kadar gayretli ve samimi bir seçim hazırlığı gördüm. Dolayısıyla reddetmek çok mümkün olmadı. 2 Ekim Pazar günü yapılacak seçimi kazanacağımızdan bu noktada çok ümitliyim. Sonuçta sandık açılmadan bunu bilemeyiz. Ama seçim sonucu ne olursa olsun bizim için bu birliktelik önemli bir noktadır. Ben bu durumun sandığa da yansıyacağını düşünüyorum.”
“BİR ÇOK İLKE İMZA ATTIK”
Geçmiş dönem çalışmalarından örnekler veren Şahin, “Baromuz da ilk kez dergi çıkardık. İlk kez şehirlerarası gezi programı, ilk kez çadır ve bungolov kampı organize edildi. İlk yurt dışı gezisini biz organize ettik. Avukatlardan oluşan TSM Topluluğu THM Topluluğu kurularak konser düzenlendik. Yine ilk tiyatro topluluğunu kurduk. Barolar arasında ilk CMK otomasyon programını hayata geçirdik. Türkiye’de ilk e-duruşma görüşmesi Afyonkarahisar’da gerçekleştirildi. İlk kez Avukatlık Kanunu Hazırlama komisyonunu kurarak kanun çalışması yapılmasını sağladık. UYAP işlemlerinin parasız hala getirilmesi için bakanlıkla görüşerek hizmet ücretsiz hale getirildi. Hep yenilikçi olmaya çalıştık. Afyon gerçekten önemli bir şehirdir. Evliya Çelebi’nin dediği gibi münevver bir şehirdir. Bu münevver şehrin barosu da ona uygun olmalıdır. Tüm bunlar aşk ve heyecanla oluyor. İlklere imza attık.” ifadelerini kullandı.
“ACİL EYLEM
PLANIMIZDA YAPACAĞIMIZ ÇALIŞMALARI TOPLADIK”
Göreve seçilmeleri halinde yapacakları hakkında bilgiler veren Şahin, “Çalışmalarımıza proje adını vermek yerine Acil Eylem Planı demeyi uygun bulduk, gerçekçi olduk. Mazbata alındıktan sonraki hafta Genç Avukatlar Meclisini kuracağız. İlk bir ay içerisinde Yapı Kooperatifimiz kurulacak. Mazbata tesliminden sonra Baro dergisi ekibimiz bir ay içerisinde ilk sayıyı çıkartacağız. Avukat Hakları Merkezi yeniden yapılandırılacak. Baro Yardımlaşma Sandığı kuracağız. Baro hizmet binamızın iki boş dükkânından birisi derhal kafeterya olarak hizmete açılıp meslektaşlarımızın hizmetine sunacağız. Diğer dükkânında en kısa sürede tahliyesi sağlanarak kafeteryaya eklenmesi sağlanacak. Mesleki eğitim faaliyetleri yeni çalışma alanları kazandıracak spesifik konularda yapılacak. Örneğin; İnşaat Hukuku, Sağlık Hukuku, Risk Analizi, Maden hukukudur. 31 Aralık 2022 tarihine kadar bir yurt içi bir yurt dışı gezi birde piknik organizasyonu yapılacak. Takip eden yıllarda her takvim yılında iki yurt içi gezisi, bir yurt dışı turu ve en az bir piknik ve kamp organizasyonu yapılacak. Yargı Reformu Stratejisi Belgesi ve İnsan Hakları Eylem Planında yer alan ve avukatların lehine vaad edilen yenilik ve düzenlemeleri takip edeceğiz. Avukatlık Kanunu ve hukuki himaye sigortasının bir an önce hayata geçirilebilmesi için özel gayret sarfedeceğiz. Genç Ofisler uygulamamızda kapasite arttırılacak ve ilgili baro katının tamamı bu işe tahsis edilecek. Kadın Hakları Komisyonumuz medya organlarıyla sıkı bir irtibat içerisinde olacaklar. Meslektaşlarımızın duruşmaya yetişememe kaygısını ortadan kaldırmak amacıyla Duruşma Çağrı Otomasyon programının hizmete geçmesini Adalet Bakanlığı’ndan talep edeceğiz. İlçe Temsilcileri ilçe avukatları tarafından belirlenecek Baro yönetiminin en küçük müdahalesi olmayacak. İlçelerimizde haftada en az bir gün Baro personeli bulundurulacak, ilçe baro odasının eksikleri giderilecek. Adliye ve T tipi cezaevleri arasında Belediye otobüsü seferlerinin arttırılması ve minibü seferi konulması için teşebbüste bulundurulacaktır. Ayrıca taksi durakları ile indirim anlaşması yapılacak ve imkânlar el verirse cezaevine servis konulması için çaba gösterilecek.” dedi. Av. Turgay Şahin, rakibi Baro Başkan Adayı Av. Murat Çelikbaş’ın seçim propaganda sürecinde şahsına ve ekibine atıfta bulunarak “taklitlerimizden sakının” eleştirisinin doğru olmadığını “Acil Eylem Planı” olarak tanımladıkları ve seçilmeleri halinde hayata geçirecekleri çalışmaları bizzat ortaya koyduklarını belirtti. Şahin, “Yenilik, değişim deniliyor. Peki, içerik nedir? İçerik yok. Değişim ve yenilik denildiğinde bunun içeriğini doldurmak lazım. Bizim ortaya koyduğumuz çalışmalar tüm Barolar tarafından benimsendi.” diye konuştu.
>> Burcu AYDIN’ın Haberi