Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

“Basın demokrasinin vazgeçilmez unsuru”

“Basın demokrasinin vazgeçilmez unsuru”

24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla yayınlanan mesajlarda gazetecilerin kamusal bir görevi yerine getirdikleri vurgulanarak, basının demokrasinin vazgeçilmez unsuru olduğu kaydedildi

 

Afyonkarahisar Valisi Gökmen Çiçek, 24 Temmuz Gazeteciler Ve Basın Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında, 24 Temmuz 1908 tarihinde Türk Basınında sansürün kaldırılması nedeniyle, her yıl 24 Temmuz gününün “Gazeteciler ve Basın Bayramı” olarak kutlandığını söyledi.
“ÖZGÜR MEDYANIN
VARLIĞI DEMOKRATİK KÜLTÜRÜN AYRILMAZ PARÇASIDIR”
“Öncelikle bu mesleğe yıllarını veren, emek, kalemini doğruluktan ayırmayan tüm basın mensuplarının gününü kutluyorum.” diyen Vali Çiçek, “Ülkemizde ve dünyadaki gelişmelere dair gerçek, doğru ve güvenilir bilgiler içeren haberlere ulaşılmasını temin etmek demokrasinin en temel unsurlarından biridir. Çok sesli, etkin ve özgür bir medya ortamının varlığı demokratik kültürün ayrılmaz parçasıdır. Haber alma hakkının korunması, kamuoyunun doğru bilgilendirilmesi, her fikrin dile getirilmesi ve geniş kitlelere ulaştırılması noktasında, her türlü zorlu şartta fedakârca görev yapan basın çalışanlarına büyük görevler düşmektedir. Günümüzde her türlü dezenformasyon ve yalan haber kolaylıkla yayılabilmekte ve geniş kitleler tarafından doğruymuş gibi kabul edilebilmektedir. İşte bu nokta da ilkeli ve objektif bir bakış açısıyla mesleğini icra eden basın çalışanlarımızın sorumluluğu büyüktür.” dedi.
Vali Çiçek mesajında şu ifadeleri kullandı:
“Böylesine zor ve sorumluluk gerektiren görevi yapan basın mensuplarımızın daha özgür ve daha güvenli çalışma koşullarında emeklerinin karşılığını alarak çalışabilmeleri, her türlü sıkıntılarının çözüme kavuşması ve özellikle yerel basında çalışanların da ulusal basında çalışanlar ile aynı şartlara sahip olması en büyük temennimdir. Vatandaşlarımızın haber alma ve bilgi edinme ihtiyacını karşılamak için her türlü zorluğa rağmen sorumluluk bilinciyle çalışan basın mensuplarımıza görevlerinde ve çalışmalarında kolaylıklar diliyor, tüm basın mensuplarımızın 24 Temmuz Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı kutluyorum.”
“BASIN İNSAN HAKLARININ
ÖNEMLİ GÜVENCELERİNDEN BİRİ”
24 Temmuz Basın Bayramı dolayısıyla mesaj yayınlayan Belediye Başkanı Mehmet Zeybek ise Afyonkarahisar’daki basın-yayın çalışanlarının bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de yapacakları duyarlı çalışmalar sayesinde kentin her alanda başarılı olacağını söyledi.
Basın özgürlüğünün önemine dikkati çeken Başkan Zeybek, tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de yaptığı önemli hizmetlerle halkın haber alma hakkını kullanmasını sağlayan basının, insan haklarının önemli güvencelerinden birini teşkil ettiğini belirtti.
Düşünce ve ifade özgürlüğünün en etkili aracı durumunda bulunan basının çağdaş ve demokratik hayatın vazgeçilmez en önemli unsurlarından ve olmazsa olmazlarından biri olduğunu kaydeden Başkan Zeybek mesajında, “Çağdaş demokrasilerin olmazsa olmazı ‘İletişim özgürlüğü’ şeffaf yönetim anlayışının da temel yapı taşlarındandır. Artık her insanın bilgiye ulaşma, doğruları öğrenebilme ve kendi fikirlerini ifade edebilme özgürlüğünün en temel hak olduğu görüşü, modern dünyada tartışmasız kabul görmektedir. Basın kamuoyuna tarafsız, doğru ve hızlı biçimde bilgi ve haber vererek, toplumu aydınlatıp, meslek ilkelerine, özel yaşama, kişilik haklarına saygı çerçevesinde çalışmalarını sürdürmektedir. Basın, iletişim teknolojisinin sunduğu imkanlardan yararlanarak hızlı bir haber akışı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olmamızı sağlamaktadır. Bunun yanı sıra vatandaş ile devlet arasında hızlı ve etkili bir iletişimin sağlanması, kamunun faaliyetlerini ve toplumda olup bitenleri özgür bir şekilde vatandaşlarımıza ve kamuoyuna aktararak kamuoyu oluşturulması gibi önemli görev ve sorumlulukları üstlenmekte ve bu anlamda vatandaş ile kamu kurumları arasında bir köprü görevi ifa etmektedir. Yazılı, işitsel ve görsel kanallar aracılığı ile yaşadığımız bölge ve tüm dünyadaki gelişmeler hakkında bilgi sahibi olunması, vatandaş ile devlet arasındaki iletişimin sağlanması ve kamuoyu oluşturulması gibi birçok önemli görev ve sorumlulukları üstlenmektedir. Afyonkarahisar’da ki basın-yayın çalışanlarının bu sorumluluk bilinciyle yaptıkları ve yapacakları duyarlı çalışmaların ilimizin her alanda başarıya ulaşmasında büyük katkı sağlayacağına inancım tamdır. Basının demokrasinin vazgeçilmezi olduğu gerçeğini, 15 Temmuz 2016 tarihinde ülkemizde yaşanan menfur darbe girişimi sırasında bir kez daha idrak etmiştir.” şeklinde konuştu.
Demokrasinin temel taşlarından olan ‘Basın Özgürlüğü’nün, şeffaf yönetim ilkesinin de yapı taşlarından olduğunu aktaran Başkan Zeybek mesajının son bölümünde, basın-yayın kuruluşlarında çalışan tüm basın mensuplarının ‘Basın Bayramı’nı tebrik ederek, çalışmalarında başarılar diledi.
“BASIN DEMOKRASİMİZİN AYRILMAZ BİR PARÇASIDIR”
Orman ve Su İşleri eski Bakanı Cumhurbaşkanlığı Irak Özel Temsilcisi ve AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Prof. Dr. Veysel Eroğlu’da 24 Temmuz basın Bayramı nedeniyle yayınladığı mesajında basının demokrasinin ayrılmaz parçası olduğunu söyledi.
Özgür, tarafsız ve objektif bir şekilde vazifesini yapan bütün gazetecilerin “Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı” kutlayan Eroğlu, “Kamuoyunun eksiksiz, tarafsız, doğru bilgilendirilmesi ve vatandaşlarımızın haber alma hakkının korunması demokrasimizin işlerliği bakımından çok önemlidir. Gelişmiş ve ileri demokrasilerde önemli bir kamusal güç olarak kabul edilen basın, toplumun geniş kesimlerini etkileyebilmekte ve yönlendirebilmektedir. Hükümetimiz döneminde hayata geçirdiğimiz reformlar, Türk basınının gelişmesinin ve çeşitlenmesinin önünü açmış, böylece daha demokratik ve özgürlükçü bir yapıya kavuşmasına vesile olmuştur. Medyanın bağımsızlığını sağlaması için, hukuki düzenlemeler kadar, basın mensuplarının meslek ahlakına ve tarafsızlık ilkesine uymaları da önem taşımaktadır. Basınımızın, meslek ilke ve prensiplerini milletimizin hassasiyetlerini dikkate alarak, doğru bilgilendirme vazifesini en güzel şekilde yapacağına ve demokrasimize katkıda bulunmaya devam edeceğine inanıyorum. Basın emekçilerinin Gazeteciler ve Basın Bayramı’nı tebrik ediyor, görevlerini yaparken vefat eden basın mensuplarına Allah’tan rahmet diliyor, bu vesileyle bütün basın çalışanlarına üstün muvaffakiyetler diliyorum.” ifadelerini kullandı.
Öte yandan AK Parti Afyonkarahisar Milletvekilleri Av. Ali Özkaya, Av. İbrahim Yurdunuseven, Cumhuriyet Halk Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Av. Burcu Köksal, Milliyetçi Hareket Partisi Afyonkarahisar Milletvekili Mehmet Taytak, AK Parti Afyonkarahisar İl Başkanı Av. Hüseyin Sezen, Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, İl Genel Meclisi Başkanı Av. Burhanettin Çoban, Afyon Kocatepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Karakaş, MHP İl Başkanı Mehmet Kocacan, Sandıklı Belediye Başkanı Mustafa Çöl, Afyonkarahisar Basın Mensupları Dayanışma Derneği Başkanı Mustafa Dağhan, İYİ Parti Afyonkarahisar İl Genel Meclis Üyesi Alper Yağcı’da yayınladıkları mesajlarla 24 Temmuz Basın Bayramı’nı kutladılar.