Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Gurme Vedat Milor, Lezzet Rehberi’ne Afyon’u ekledi

Gurme Vedat Milor, Lezzet Rehberi’ne Afyon’u ekledi

Ünlü yemek eleştirmeni Prof. Dr. Vedat Milor, kendisine ait Lezzet Rehberi sayfasına Afyonkarahisar’da bulunan Nur Lokantası’nı ekledi. Twitter hesabı üzerinden “ Lezzet Rehberi’ne Afyon’dan ilk restoranı ekledik” mesajı ile bu durumu paylaşan Milor, yazısının detaylarında, “Afyon’u gastronomik açıdan özel kılan lezzet manda kaymaklı ekmek kadayıfı” yorumunda bulundu

NTV ekranlarında yayınlanan “Tadı Damağımda” programının sunucusu, gastronomi alanında dünyaca takip edilen yemek eleştirmeni Prof. Dr. Vedat Milor, hangi şehirde nerelerde yemek yenebileceği noktasında yazdığı tavsiye yazılarında Afyonkarahisar’dan bir restorana ilk kez yer verdi.
TWİTTER ÜZERİNDEN 1 MİLYON TAKİPÇİSİNE DUYURDU
Milor, Afyonkarahisar’dan Nur Lokantası’nı rehbere eklediğini 1 milyon’dan fazla takipçisinin olduğu Twitter hesabı üzerinden şu ifadelerle duyurdu: “Lezzet Rehberi’ne Afyon’dan ilk restoranı ekledik. Nur Lokantası. Ekmek kadayıfı ile manda kaymağı veren yerlerin sayısı azalıyor. Afyon’dan sanırım bir yeri daha ekleyeceğiz daha sonra. Sizin Afyon’da sevdiğiniz restoranlar hangileri?” Birkaç dakika sonra bu mesaja ek olarak yeni bir tweet mesajı daha atan Milor, “10 dakikadır kaymağın fotoğrafına bakıyorum. Müthiş gözüküyor” yorumunda bulundu. Milor’un her iki mesajı yaklaşık 3 bin beğeni, 200’den fazla paylaşım ve yüzlerce yorum aldı.
“GASTRONOMİ ANLAMINDA ÖZEL KILAN ÜRÜN MANDA KAYMAKLI KADAYIF”
Milor, kendi lezzet rehberinde Nur Lokantası’ndan ve Afyonkarahisar mutfağının zenginliğine dikkat çekti. Tavsiye mesajında Afyonkarahisar gastronomisini özel kılan ürünün manda kaymaklı ekmek kadayıfı olduğunu yazan Milor, şu mesajı kaleme aldı:
“Afyon’un değerli lezzet duraklarından biri olan esnaf lokantası. Çorbaya çok düşkün olmasanız bile burada mercimek veya Emirdağ paça çorbası ile yemeğe başlamanız tavsiye edilir. Yöreye özgü olan Emirdağ paça çorbasında, öncelikle kaynayan kemik ve dil suyuyla ıslatılan ekşi mayalı ekmekler tabağa diziliyor. Daha sonra üzerine uzun süre pişirilen dana dili tiftiklenmiş bir şekilde ekleniyor. Çevresine süzme yoğurt eklenip en son biraz daha kemik suyu koyularak servis ediliyor. Pektabii Afyon’u ve burayı gastronomik açıdan özel kılan lezzetlerden biri de manda kaymaklı ekmek kadayıfı. Şehirde bu tatlıyı yapan 100’ün üzerinde yerin olduğu dile getiriliyor. Ancak çoğu yerde tatlının şerbetini haddinden fazla şekerli ve ağır bulabilirsiniz. Yusuf Usta’nın ekmek kadayıfı ise daha az şekerli. Bu tatlının Afyon’daki iyi bir örneği.”
“OLAĞANÜSTÜ BİR KAYMAKLA EKMEK KADAYIFI SON ŞEKLİNİ ALIYOR”
Yazısının devamında Afyonkarahisar’da ekmek kadayıfının nasıl yapıldığına değinen Milor, şu ifadeleri kullandı:
“En başta değerli bir zanaat ürünü. Kıvamı tamamen ustalığın sağladığı güdülerle ve göz kararıyla tutturuluyor. Diğer çoğu yerde olduğu gibi ekmeğin kurusu İstanbul’dan geliyor. Bu kuru daha sonra pişirileceği tepside ıslatılıyor. Başka bir tencerede ise şerbet hazırlanıp kaynar hale getiriliyor. Süzülen ıslatılmış ekmeğin üzerine şerbet dökülüyor ve belli bir ısıda pişirilmeye devam ediliyor. Usta, belli aralıklarla şerbeti ekmeğin üzerinde gezdirmeye devam ediyor. Her ne kadar ekmek kadayıfı kısmının yapımı ustalık gerektirse de en önemli unsuru manda (camız) kaymağı. Olağanüstü bir kaymakla ekmek kadayıfı son şeklini alıyor. Makineden çekilip kremayla ve hatta inek sütüyle yapılan kaymakların olduğu bir dönemde Nur Lokantası manda kaymağında ısrarcı. Lezzeti ise mandanın yediği haşhaş küspesinden gelmekte.”