Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Halk Bankası Afyon’a Bölge Müdürlüğü Kuruyor

ATSO Meclisi’nin Kasım ayı olağan toplantısında konuşan ATSO Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, Türkiye Halk Bankası’nın, Afyonkarahisar’a Bölge Müdürlüğü açacağını söyledi.

ATSO Meclisi’nin Kasım ayı

Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Hüsnü Serteser, ATSO Meclisi’nin 2023 yılı Kasım ayı olağan toplantısında güncel gelişmeler hakkında değerlendirmede bulundu.

ATINAY VE MERMER’E BAŞARILAR DİLİYORUM”

ATSO Yönetim Kurulu Üyesi Ömer Altınay’ın Afyonkarahisar Belediye Başkanlığına Naci Mermer’in ise, İscehisar Belediye Başkanlığına için aday adayı olduklarını ifade eden Serteser, “Sayın Altınay ve Sayın Mermer’e ‘hayırlı olsun’ dileklerimi sunuyorum.  İstanbul Sanayi Odası tarafından her yıl açıklanan İkinci 500 Büyük Şirket Araştırması’nda Odamız üyeleri Kızılay İçecek ve Oruçoğlu Yağ yer almıştır. Her iki şirketin ortaklarını, yöneticilerini ve çalışanlarını kutluyor; başarılarının devamını diliyorum. Afyonkarahisar sermayeli bir şirket olarak Borsa İstanbul’da işlem gören ilk firma olma özelliğini taşıyan, aynı zamanda mermer sektörünü Borsa’da temsil ederek bir ilke imza atan Marble Systems Tureks Turunç Madencilik şirketini de ayrıca kutluyorum. Şirkete verilen Borsa İstanbul Halka Arz Gong Töreni Hatırası’nı Afyonkarahisar Ticaret ve Sanayi Odamız’da sergilenmek üzere Odamız’a hediye eden Marble Systems Tureks Turunç Madencilik Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Sayın Osman Cavit Turunç’a da bilhassa teşekkür ediyorum. Bu güzel hatırayı bir başarı örneği olarak sergileyeceğiz.” diye konuştu.

“TÜRKİYE HALK BANKASI AFYONKARAHİSAR’A BÖLGE MÜDÜRLÜĞÜ KURUYOR”

Türkiye Halk Bankası’nın, Afyonkarahisar’a Bölge Müdürlüğü açmaya karar verdiğini belirten Serteser,  “Halkbank yöneticileri ile görüşmelerimiz neticesinde hizmet binamızın cepheden bakıldığında sol tarafta kalan alanı kendilerine kiraladık. Onlar da alanda proje çalışmalarını hazırlayarak tadilata başladılar. İnşallah en kısa sürede Türkiye Halk Bankası Afyonkarahisar Bölge Müdürlüğü, hizmet binamızda faaliyete başlayacak. Zafer Kalkınma Ajansı Afyonkarahisar Yatırım Destek Ofisi’nin ardından bir kamu kuruluşunun daha hizmet binamıza gelmesi, bizleri mutlu etmiştir. ATSO olarak Türkiye Odalar ve Borsalar Birliğimiz tarafından desteklenen, Antalya Ticaret Borsamız tarafından düzenlenen Yörex-Yöresel Ürünler Fuarı’na büyük bir stantla katıldık. Afyonkarahisarımız’ın yöresel lezzetlerinin yanı sıra şehirle özdeşleşmiş Afyon Mermeri ve Afyon Keçesi gibi ürünleri de sergilediğimiz, vatandaşların büyük ilgi gösterdiği Yörex Standımız’a katkı sağlayan ve destek veren tüm kurum ve kuruluşlarımıza teşekkür ediyorum. Bu arada, Ankara’da düzenlenen ve açılış törenine benim de katıldığım Travel Expo’da ilimizin geniş bir stantla temsil edilmesini sağlayan Afyonkarahisar Valimiz Sayın Doç. Dr. Kübra Güran Yiğitbaşı’na ve Sayın Valimiz nezdinde emeği geçen herkese teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.

“İHRACAT, ÜRETİMİN YAPILDIĞI İL’E YAZILACAK”

Haftaya bizi çok sevindiren bir gelişme ile başladıklarını kaydeden Sereser, “Ticaret Bakanlığı’nın internet sitesinde yayımlanan açıklamada ‘Firmaların üretim yerlerini esas alan il ihracat istatistiklerinin 2024 yılı Ocak ayından itibaren, geçici olarak Ticaret Bakanlığı Aylık Dış Ticaret Veri Bülteni’nde yayımlanması planlanmaktadır. Ayrıca TÜİK tarafından da Resmi İstatistik Programı kapsamında 29 Şubat 2024’te yayımlanacak olan Dış Ticaret İstatistiklerinin Ocak 2024 haber bülteni ile birlikte kamuoyu ile paylaşılması planlanmaktadır.’ denildi. Biz uzun süredir bu konuyu gündeme getiriyorduk. Hem basın açıklamalarımızda, hem Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanımız Sayın M. Rifat Hisarcıklıoğlu’nu ilimizde ağırladığımız toplantılarımızda, Sayın Hisarcıklıoğlu ile Ankara’da yaptığımız toplantılarda, katıldığımız Ekonomi Şraları’nda ihracatın, üretimin yapıldığı il’e yazılması gerektiğini, böylece illerin üretimdeki esas rolünün ortaya çıkarılacağını belirtmiştik. Bu konu hakkında yazılı olarak da ilgili makam ve mercilere başvurmuştuk. İhracat iki türlü yapılıyor. Birincisi doğrudan ihracat, ikincisi bir firmanın burada üretilen ürünleri alıp başka bir şehirde ihraç kaydıyla ihracat gerçekleştirmesi.  Biz demiştik ki ‘Üretimi biz yapıyoruz, istihdamı biz yapıyoruz. İhracatı yapan firma ihracatın bütün imkânlarından faydalansın; ama ürünün üretildiği ile yazılsın.’ Bu bizim için çok önemli. Çünkü yaklaşık 400 milyon dolarlık doğrudan ihracatımız var. En az 200 milyon dolar da ihraç kayıtlı satışlarımız var. Bu konuyu şahsım ve Odamız ilk kez gündeme getireniz. Gelinen noktada çabalarımız neticesinde başlatılan çalışmanın sonuç aldığını görmek bizleri mutlu etti. Afyonkarahisar iş dünyası olarak üzerimize düşeni yapacağız; daha çok üretim, daha çok istihdam, daha çok ihracat için bundan önce olduğu gibi bundan sonra da tüm gücümüzle çalışacağız.” ifadelerinde bulundu.

“TÜRKİYE’NİN ÖNÜ AÇIK GÖZÜKÜYOR”

Ekonomide bir sıkılaşma politikası izlendiğini ve hükümetin, ihracat odaklı büyüme tercihini sürdürdüğünü kaydeden Serteser, “Bu yeni sistemle uluslararası kredi ve yatırım riskini ortaya koyan CDS değerlerimizde ciddi bir iyileşme yaşandı ve 350 puanın altına indi. CDS ne kadar düşük olursa bizim yurtdışından kredi bulmamız o kadar kolay oluyor. Bu rakam daha önce 700’leri aşmış durumdaydı. Merkez Bankası politika faizini 500 baz puanlık artış ile yüzde 40 seviyesine yükseltti. Doğru strateji ve doğru adımlarla daha güzel günler görmeyi umut ediyoruz. Bu süreçte Hem şirketlerin, hem ailelerin gereksiz harcamadan uzak durmasını tavsiye ediyorum. Bu dönemde borçlu olmak çok zor; borçlu şirketlerin ve kredi kartı borcu olan ailelerin bir an önce bu borçlardan kurtulmaları gerekiyor. Bu program uygulanmak zorunda. Belki 1,5-2 sene kadar uygulandığı takdirde Türkiye’nin önü açık gözüküyor.” dedi.

“AFYONKARAHİSARIMIZ’DAKİ İŞLETMELERİN ÇOĞUNLUĞU KOBİ KATEGORİSİNE GİRİYOR”

Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre ekonomik güven endeksi Eylül ayında 95,4 iken, Ekim ayında yüzde 1,2 oranında artarak 96,5 değerini aldığını belirten Serteser, “Bir önceki aya göre Ekim ayında tüketici güven endeksi yüzde 4,4 oranında artarak 74,6 değerini, reel kesim (imalat sanayi) güven endeksi binde 2 oranında artarak 105,3 değerini, hizmet sektörü güven endeksi binde 5 oranında artarak 113,6 değerini, inşaat sektörü güven endeksi binde 9 oranında artarak 89,1 değerini aldı. Ekonomi uzmanları, yeni ekonomi modeli ile ‘zombi’ olarak adlandırılan; yani kâğıt üzerinde duran ama esasında işlevi kalmamış şirketlerin oluşturduğu kamburdan kurtulacağımıza dair yorumlar yapıyor. Bu doğrudur; ancak zombi şirketlerden kurtulurken ekonomimizin temelini oluşturan Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeleri de korumak ve desteklemek gerekiyor.  Burada sizinle bir istatistiki paylaşmak isterim: Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğünün verilerine göre 50’nin üzerinde istihdam sağlayan işletme sayısı 286. 10 ila 49 arasında işçi çalıştıran işletme sayısı bin 665. 1 ila 9 kişi arasında istihdam sağlayan işletme sayısı ise 12 bin 597’dir. Bu veriler gösteriyor ki Afyonkarahisarımız’daki işletmelerin çoğunluğu KOBİ kategorisine giriyor. KOBİ’lere yönelik düzenlemeler hayata geçirilmeden ekonomimizin tam istediğimiz yörüngeye girmesi zordur. KOBİ’lerimizin üretim çarklarını hızlandırmamız, bu yönde gereken her tedbiri alarak işletmelerin ayakta durmasını, istihdamı artırmalarını sağlamalıyız. Bu çerçevede Afyonkarahisar iş dünyası olarak üzerimize düşen ne görev varsa yapmaya hazırız; istişare kapılarımız da her zaman olduğu gibi sonuna kadar açıktır.

“ASGARİ ÜCRETTE ORTA YOLUN BULUNACAĞINA İNANIYORUM”

Serteser sözlerini şöyle tamamladı:

“Önümüzdeki ay asgari ücret görüşmeleri başlayacak. İşçi kardeşlerimiz olmadan işletmelerin üretim yapması, hizmet sunması mümkün değil. İşçi kardeşlerimizin de ‘işletme olmadan benim işimi idame ettirmem mümkün değil’ şeklinde düşünmeli.  Birbirinden güç alan işçi ve işvereni ortak noktada buluşturacak, taraflardan hiçbirine haksızlık edilmeyecek; artan maliyet ve yaşanan durgunluğun olduğu ortamda işletmelerin üstüne daha fazla yük getirmeyecek ve işletmeleri desteleyecek bir formülün bulunacağına inanıyorum. Bu zor günler gelir geçer; daha önce de belirttiğim gibi zor günler geçtikten sonra toplumun her kesimi, değerlendirme yaparken liyakat ve iş veriminin yanı sıra vefa duygusuna bakacaktır. Liyakat, verim ve vefaya sahip olan herkes uzun vadede kazanacaktır. Dünya ekonomisinde rol oynayan şirketler, yeşil teknolojiler ve dijital dönüşüm ile üretime geçmenin altyapısını hazırlıyor. Orta ve uzun vadeli dönemde ülkemizde de bu dönüşümün öneminin anlaşılacağını düşünüyorum. Bu çerçevede Hazine ve Maliye Bakanımız Sayın Mehmet Şimşek, önemli bir müjde verdi. Şimşek, Yeşil Finans Projesi için Türkiye Sınai Kalkınma Bankası Anonim Şirketi’ne sağlanacak 155 milyon dolar kredinin, Dünya Bankası tarafından onaylandığını belirtti.  Bu fonun kullanım koşullarını Odamız olarak takip edeceğiz ve değerli üyelerimizle paylaşarak Türkiye Yeşil Fonu ile dönüşümü sağlamak isteyen üyelerimizi bilgilendireceğiz.”

 

 

 

 

 

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti