Ana Sayfa Arama Galeri Video Yazarlar
Üyelik
Üye Girişi
Yayın/Gazete
Yayınlar
Kategoriler
Servisler
Nöbetçi Eczaneler Sayfası Nöbetçi Eczaneler Hava Durumu Namaz Vakitleri Gazeteler Puan Durumu
WhatsApp
Sosyal Medya
Uygulamamızı İndir

Halka Arz Para kazandırır mı?

Şirketlerin yatırımcılara hissedar olma yolunu açtığı halka arz para kazandırırır mı? İşte yanıtlar…

Şirketlerin yatırımcılara hissedar olma

 

Halka arz para kazandırır mı?

 

Hisse senetlerini satışa çıkaracağını duyuran bir şirket, buna paralel olarak yatırımcılara hissedar olma yolunu açar. Halka arz, genel itibarıyla şirketlerin ve şirketlerin sahip oldukları varlıkların küçük ölçekli paylar halinde satışa çıkarılması işlemidir. Peki şirketler neden halka arz olur, bu yöntemi neden tercih eder? Başarı gösteren ve büyüyen şirketler, temelde faaliyetlerini artırmak ve planladıkları yatırımlara fon sağlamak için halka arz seçeneğine yönelirler. Ayrıca şirketler finansal kaynak açıklarını kapatmak, kredi borçlarını ödemek, borçlanmadan yatırım gerçekleştirmek gibi bir dizi nedene bağlı olarak da halka arz yöntemini tercih edebilir.

 

Yatırımcıların, borsada işlem gören şirketlerin değerlerine yatırımda bulunabildiği işlemler, son dönemde ilgi görüyor. Halka arz para kazandırırır mı sorusuna yanıtı geliyor: Şirketlere yatırımda bulunan kimseler, yani yatırımcılar da halka arzdan para kazanabilir. Bununla birlikte uzmanlar, yatırımcı için olumlu sonuçların özellikle uzun vadede ortaya çıkabileceğini belirtiyor. Dolayısıyla halka arz para kazandırır mı konusunu detaylı olarak araştırmak önem taşıyor. Halka arz kaça ayrılır, halka arz şartları nelerdir ve avantajları nelerdir?

 

Halka arzın şirketlere ve yatırımcılara sağladığı kazanımlar

Halka arz para kazandırır mı?

 

Birincil ve ikincil halka arz olmak üzere iki türü bulunan halka arz, bir dizi şarta bağlı. Şirketlerin öncelikle aracı kurumlarla iletişime geçmesi gerekiyor. Aracılık sözleşmesi yapılırken, şirketler, kısa adı SPK olan Sermaye Piyasası Kurulu’na ve Borsa İstanbul’a halka arz başvurusunda bulunuyor. SPK ile imzalanan sözleşme, SPK denetimine ve ilgili kararlara tabi olma gibi şartları beraberinde getiriyor. Halka arzın sonraki aşamasında şirket verileri, Borsa İstanbul ve SPK uzmanlarınca inceleniyor. Sürecin devamında herhangi bir sorun görülmemesi halinde halka arz fiilen başlatılmış oluyor.

 

Halka arz, hem yatırımcısına hem de şirketlere çeşitli kazanımlar sağlayabilir. Şirketler, halka arz ile mali yapıyı güçlendirebilir, finansman, likidite, kredibilite ve değer artışı sağlayabilirler. Saygınlık, kuruluşlar açısından bir diğer kritik önem arz eden unsurdur ve halka arz, şirketin prestijine son derece olumlu yönde katkı sağlar.

 

Halka arz para kazandırırır mı, nelere dikkat etmek gerekiyor?

 

Borsa yatırımcısına önemli fırsatlar sunan halka arz, son dönemde en çok merak edilen konuların başında geliyor. Bu noktada halka arz ile birlikte yatırımcıların şirketlerin büyüme potansiyelinden ve gelecek dönemlerdeki karlılığından yararlanma olasılıkları öne çıkıyor.

 

Türkiye’de halka arz süreçlerine birçok farklı şekilde dahil olabilmek mümkün. Yatırımcının dikkat etmesi gereken esas noktalardan biri de güvenli ve tamamen resmi, yasal süreç yönetimi. Bu kapsamda kısa adı BDDK olan Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu onaylı kurumların, bankaların, borsa yatırım platformlarının halka arz noktasında tercih edilmesi öneriliyor.

Afyon Haber Son Dakika Afyon Namaz Vakti